Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Čuksti, vēsmas un pārsteigumi. Rudens kamermūzikas festivālu iesāks Quatuor Ébène

Ikgadējais Rudens kamermūzikas festivāls no 8. līdz 14. oktobrim Rīgā vilinās gan ar Latvijas, gan ārzemju mākslinieku programmām. Festivāla atklāšanā klausīsimies vienu no pasaulē atzītākajiem stīgu kvartetiem – Quatuor Ébène no Parīzes.

Kamermūzikas cienītājus priecēs arī atraktīvais duets deGlosa, ar jaundarbu pārsteigs trio Art-i-Shock, un spožu vainagojumu gatavo kamerorķestris Sinfonietta Rīga viesdiriģenta Klemensa Šulta vadībā.

Festivāls sāksies uzreiz ar virsotni, jo tā atklāšanā muzicēs Parīzē mītošie Gramophone  balvas 2022. gada laureāti un 2023. gada nominanti – stīgu kvartets Quatuor Ébène. Telepātiskā saprašanās, harisma un svaigā pieeja klasiskās mūzikas tradīcijām dara šo kvartetu par vienu no pārsteidzošākajiem mūsdienu kameransambļiem. Ar izsmalcinātu uzdrīkstēšanos tas spēj iegremdēties visdažādāko laikmetu akadēmiskās mūzikas dzīlēs un vienlīdz viegli pārvērsties arī šarmantā džeza ansamblī. 8. oktobra vakarā Lielajā ģildē skanēs Jozefa Haidna, Bēlas Bartoka un Franča Šūberta kvarteti.

Koncertprogrammā Šūberts, Mocarts, Britens. Čuksti un vēsmas 12. oktobrī Mazajā ģildē uzstāsies altists Dāvis Sliecāns un pianists Aleksandrs Kalējs. Kopā spēlējuši jau vairākus gadus, Rudens kamermūzikas festivālā viņi debitēs kā duets deGlosa, vedinot domāt par kamermuzicēšanu kā iespēju saprasties bez vārdiem un spēlē apvienot radošu gara brīvību ar restauratora cienīgu pietāti pret skaņu materiālu. Programmā – ukraiņu vecmeistara Valentīna Silvestrova Epitāfija, trausla skaistuma un vieglas melanholijas cauraustā Franča Šūberta Arpeggione, Volfganga Amadeja Mocarta sonāte un Bendžamina Britena kamermūzikas šedevrs, kurā dzirdam dialogu ar renesanses meistaru – mūzikas un skumju alķīmiķi Džonu Doulendu.

Spīķeru koncertzālē 13. oktobrī jaunā sastāvā, ar jaunu atvēzienu uz skatuves atgriezīsies trio Art-i-Shock – Guna Šnē, Agnese Egliņa un Guntars Freibergs –, piedāvājot novērtēt Pētera Vaska jaunības opusus Tokāta un Trīs skatieni un viņa bijušo mācekļu darbus – Andra Dzenīša Nimbus, Platona Buravicka industriāli roķīgo Voltāžu, kā arī vēl studējošā Aleksandra Avrameca Lunar Shadows, kas piedzīvos pirmatskaņojumu.

Festivāla noslēgumā 14. oktobrī Lielajā ģildē pirmoreiz tiksies diriģents Klemenss Šults un  Sinfonietta Rīga, atskaņojot mūsdienu britu eklektiķa Tomasa Adesa Shanty – Over the Sea, Jozefa Haidna operas Neapdzīvota sala uvertīru un Ludviga van Bēthovena Otro simfoniju. Arfiste Ieva Šablovska un obojists Egils Upatnieks būs solisti šīgada jubilāra poļu modernista Vitolda Lutoslavska Dubultkoncerta lasījumā. 

Sīkāk – www.kamermuzika.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja