Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Daniils Bulajevs un Davinspiro camerata Dzintaru koncertzālē atskaņos programmu Four Seasons. Gadalaiki

Trešdien, 28. jūnijā, plkst. 19.30 vijolnieks Daniils Bulajevs kopā ar paša izveidoto kamerorķestri Davinspiro camerata kāps uz Dzintaru koncertzāles lielās skatuves, lai atskaņotu krāšņu, emocijām piesātinātu un nedaudz smeldzīgu programmu. Koncertā skanēs slavenie Vivaldi Gadalaiki, tango meistara Pjacollas Četri Buenosairesas gadalaiki, kā arī fragmenti no Čaikovska Gadalaikiem, informēja kamerorķestra pārstāvji.

Kopā ar jaunajiem mūziķiem uzstāsies izcilā klavesīniste Ieva Saliete un pieredzes bagātais kontrabasists Grigorijs Kovaļevskis.

Koncerta pirmajā daļā klausītāji varēs iegrimt Antonio Vivaldi mūzikā. Koncertu atklās Vivaldi Folia – skaņdarbs divām vijolēm ar kamerorķestri, kur solistu lomā būs Daniils Bulajevs un Andrejs Jegorovs. Tulkojumā no itāļu valodas “folia” nozīmē “trakums”. Koncerta turpinājumā būs iespēja dzirdēt dzīvespriecīgos Vivaldi Gadalaikus, kas ir balstīti itāļu sonetu tekstā, un šo rindu autors, iespējams, bijis pats komponists. Putnu dziesmas, līksmi zemnieki, nimfas un gadalaiku nomaiņa – to visu var saklausīt Vivaldi mūzikā.

Līdzās leģendārajam ciklam, kurā solo vijoli spēlēs Daniils Bulajevs, skanēs arī daži skaņdarbi – četri mēneši – no Pētera Čaikovska Gadalaikiem. Komponists savā ciklā ietvēris visus gada mēnešus, raksturodams tos vai nu noskaņas veidā vai ar kādu īpašu notikumu. Šo mēnešu ciklu viņam savulaik pasūtīja Pēterburgas mūzikas izdevums Nouvellist, kura lappusēs ik mēnesi parādījās atbilstošais Gadalaiku mēnesis klavieru versijā. Pārlikumā stīgu orķestrim klausītāji 28. jūnija koncertā varēs baudīt Februāri, Aprīli, iztēloties saules pielieto Augustu un rudenīgo Oktobri.

Visbeidzot koncerta kulminācijā skanēs Argentīnas tango meistara Astora Pjacollas Četri Buenosairesas gadalaiki. Šis ir viens no atpazīstamākajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem, skanējis dažādu mākslinieku izpildījumā un ieskaņots neskaitāmos ierakstos, to zina klausītāji visā pasaulē. Katru no četriem Buenosairesas gadalaikiem, kas rakstīti tango žanrā, Pjacolla rakstījis atsevišķi un sākotnēji nemaz nebija iecerējis virknēt ciklā. Vispirms, 1965. gadā, radās Vasara kā mūzika lugai. Pēc četriem gadiem viņš sacer Ziemu, savukārt gadu vēlāk – 1970. gadā – Pavasari un Rudeni. Kad visi četri skaņdarbi bija tapuši, Pjacolla dažkārt tos atskaņoja kopā kā vienotu ciklu, un arī šajā koncertā tie būs dzirdami vienkopus. Daniils Bulajevs atzīst, ka Astors Pjacolla viņam ir īpaši tuvs komponists. Kopā ar skatuves partneriem viņš ļaus klausītājiem iegrimt Pjacollas radītajā nostalģiskajā noskaņā, ko sniedz komponista ritmiskiem akcentiem piepildītā, kaisles caurstrāvotā mūzika.

19 gadus vecais Daniils Bulajevs piedalījies daudzos konkursos, plūcis laurus konkursos Latvijā, Lietuvā, Lielbritānijā, Ķīnā, Itālijā, Krievijā. Piecu gadu vecumā Daniils pirmoreiz uzstājās ar kamerorķestri, savukārt pēc diviem gadiem koncertēja ar simfonisko orķestri. 8 gadu vecumā Daniils Bulajevs sniedza savu pirmo solokoncertu. Uzstājies ar LNSO, Liepājas SO, Kremerata Baltica, Glasperlenspiel Sinfonietta, Makao SO, Philharmonia Orchestra u.c. orķestriem.

Daniils ir piedalījies neskaitāmās meistarklasēs pie pasaulslaveniem mūziķiem. Ņēmis dalību Starptautiskajā Musica Mundi festivālā 2013. gadā Beļģijā, kā arī Starptautiskajās Kronberga Akadēmijas vijolnieku meistarklasēs 2019. gadā. Pēc uzvaras Starptautiskajā Vindzoras stīginstrumentu konkursā viņš uzstājās koncertā Lielbritānijas karaliskajai ģimenei, t.sk., karalim Čārlzam III.

Davinspiro camerata ir Daniila Bulajeva izveidots stīgu kamerorķestris, kas apvieno jaunus un talantīgus latviešu mūziķus, kas studē Latvijā un ārzemēs. Spēlējot kopā ar domubiedriem paša izveidotajā orķestrī, Daniils izvēlējies repertuāru, kurā var parādīt savas solista kvalitātes, kā arī izveidot ciešu saspēli starp orķestra mūziķiem un sevi kā solistu. Kamerorķestris Davinspiro camerata jau koncertējis ar vairākām programmām, uzstājoties dažādās Latvijas pilsētās.

Biļetes uz koncertu Four Seasons. Gadalaiki iespējams iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja