Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Digitālo ciklu Piektdienas un sestdienas vakars Operā turpina Makbets un Fausts

Latvijas Nacionālā opera un balets sadarbībā ar savu ilggadējo patronu Latvijas Mobilais Telefons (LMT) jau otro nedēļu turpina digitālo ciklu Piektdienas un sestdienas vakars Operā. 27. martā skatītāju uzmanībai tiks piedāvāta Džuzepes Verdi opera Makbets, bet 28. martā – Šarla Guno opera Fausts. Ieraksti LMT Viedtelevīzijā un LMT Straumē būs pieejami 48 stundas. Pie katras pārraides būs skatāms arī operas vēsturnieka Mikus Čežes video komentārs par izrādi, informēja LNOB sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Piektdien, 27. martā, no pulksten 19 būs iespēja noskatīties Džuzepes Verdi operas Makbets  ierakstu ar Vladislavu Suļimski titullomā un Tatjanu Melņičenko lēdijas Makbetas lomā. Iestudējumu veidojuši diriģents Mārtiņš Ozoliņš, režisors Viesturs Meikšāns, scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu mākslinieki Mareunrol's, gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džonss, videomākslinieks -8 un horeogrāfe Linda Mīļā.

Makbets (1847) ir Džuzepes Verdi desmitā opera un pirmā, kurai iedvesmu sniegusi Viljama Šekspīra daiļrade, par kuru komponists jūsmoja kopš agras jaunības. Uzvarām vainagotais karavadonis Makbets uzklausa triju raganu pareģojumu, ka reiz viņš kļūs par Skotijas karali. Makbetu un viņa sievu pārņem nevaldāma varaskāre, taču ceļš uz troni izrādās asinīm slacīts un ved vien uz neprātu un iznīcību.

Sestdien, 28. martā, pulksten 19 skatītājiem piedāvāsim Šarla Guno operas Fausts  ierakstu ar Marinu Rebeku Margarētas lomā, Andreasu Baueru Mefistofeļa lomā un Benžamēnu Bernhaimu titullomā. Pie diriģenta pults Tadeušs Voicehovskis. Kritiķu un skatītāju augsti vērtēto iestudējumu veidojis režisors Aiks Karapetjans, scenogrāfs Kristaps Skulte, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks AJ Vaisbārds, video mākslinieks Artis Dzērve un horeogrāfe Linda Mīļā. Iestudējums saņēmis Lielo Mūzikas balvu 2016 kategorijā Gada uzvedums.

Šarla Guno opera, kuras sižetu iedvesmojusi Johana Volfganga Gētes slavenā traģēdija, pirmizrādi piedzīvoja 1859. gadā Parīzē. Režisors Aiks Karapetjans iestudējumu veidojis vēlīnās gotikas estētikā, izmantojot arī vācu ekspresionisma mēmā kino paņēmienus. Doktoru Faustu māc izmisums par velti nodzīvotiem gadiem. Noslēpumainais Mefistofelis sola piepildīt visas sirmā zinātnieka vēlēšanās, lai varētu iegūt Fausta dvēseli.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja