Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Džeza kompozīciju konkursā uzvar Anna Vibe-Gorkuša no Latvijas

30. novembra vakarā Spīķeru koncertzālē koncerta Latvijas Radio bigbends un Aija Vītoliņa. Nordic Jazz ietvaros tika noskaidrots jaunais komponists, kurš plūcis uzvaras laurus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Radio bigbenda kopīgi rīkotajā ceturtajā bigbenda kompozīciju konkursā Baltijas un Ziemeļvalstu jaunajiem komponistiem.

Pirmo vietu žūrija piešķīra pārstāvei no Latvijas Annai Vibei-Gorkušai, kura konkursā startēja ar kompozīciju Prologue. Otrajā vietā ierindojās Mikels Dals Amundsens (Mikkel Dahl Amundsen) no Norvēģijas ar skaņdarbu Going, bet trešo vietu žūrija nolēma piešķirt vēl vienam jaunajam norvēģu komponistam Peteram Robertstadam (Peter Robertstad) ar kompozīciju Equilibrium. Visi trīs komponisti var lepoties jau ar zināmu pieredzi šajā žanrā. Anna konkursā piedalās jau trešo reizi, bet Peters un Mikels sadarbojušies ar dažādiem bigbendiem Norvēģijā.

"Paldies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijai, Indriķim Veitneram un visai komandai, kas strādāja pie konkursa, par iespēju radīt, darīt un būt motivētiem to darīt. Milzīgs paldies žūrijai, Latvijas Radio bigbendam un Aijai Vītoliņai! Es negaidīju, bet esmu tik ļoti priecīga!" rezultātu paziņošanas brīdī pauda uzvarētāja Anna Vibe-Gorkuša.

Taču šogad konkursa žūrija līdzās trim finālistiem nolēma īpaši izcelt vēl vienu konkursa dalībnieci – pavisam jauno Lāsmu Švembergu, kura vēl ir Rīgas Doma kora skolas audzēkne. Viņas kompozīciju A Night in Snow, kas ir viņas pirmais mēģinājums bigbenda kompozīcijā, izpelnījās īpašu atzinību no konkursa žūrijas un kā pārsteigums tika iekļauta noslēguma koncerta programmā.

Kopā šogad konkursā tika pieteiktas 14 kompozīcijas no Latvijas, Lietuvas, Zviedrijas un Norvēģijas. Konkursanti tika aicināti rakstīt skaņdarbus džeza orķestrim un sievietes balsij. Dalībniekiem bija zināma arī soliste – spēcīgās un krāsainās balss īpašniece Aija Vītoliņa. Konkursa dalībniekus vērtēja pieredzējuši komponisti no Baltijas un Ziemeļvalstīm – Rauls Sots (Raul Sööt, Igaunija), Pranas Kentra (Lietuva), Peters Danemo (Peter Danemo, Zviedrija), Helge Sunde (Norvēģija) un Ēriks Ešenvalds (Latvija).

Pārdomās par konkursā pieredzēto dalījās arī žūrijas locekļi. "Nav viegli rakstīt bigbendam," atzina Peters Danemo. "Bet līmenis bija augsts. Un bija prieks dzirdēt tik dažādas pieejas," turpināja komponists.

“Kad pirmo reizi ieraudzīju partitūras, nodomāju – redz’, tie ir mūsu nākotnes kolēģi!” viņa teikto papildināja Helge Sunde no Norvēģijas.

"Man ļoti patika šis pasākums, visa konkursa ideja. Darbi paliek aizvien izaicinošāki, un patīkami redzēt, ka robežas tiek pārkāptas. Labas muzikālas idejas, lieliska instrumentācija. Un man tiešām bija grūti vērtēt, jo  katrs skaņdarbs savā ziņā bija lielisks, un, protams, bija arī nianses, pie kurām jāpiestrādā. Tas nav viegli, bet ļoti interesanti," atzina Rauls Sots. 

"Ļoti augstu vērtēju to, kas Latvijā notiek bigbenda žanrā, ka Latvijas Mūzikas akadēmijai ir šī tradīcija mudināt studentus komponēt. Un viņi kļūst aizvien drosmīgāki. Lielisks notikums! Vēlu konkursam ilgu mūžu un domāju, ka Baltijas valstis no tā daudz iegūst," secināja Pranas Kentra. 

Bet komponists Ēriks Ešenvalds spilgti raksturoja uzvarējušo skaņdarbu: "Jaundarbā ir redzama  autores lielā muzikalitāte, tajā iemirdzas tautasdziesmas, estrādes žanrs, arī Dziesmu svētku kopkora suģestējošā pilnskanība. Šo visu caurvij autores ticība ne tikai rītdienai, bet arī šodienai un pat vakardienai. Opuss ar lielu pozitīvu lādiņu!"

Koncertu tiešraidīja Latvijas Radio 3 Klasika, un tā ierakstu var noklausīties radio arhīvā.

Nākamais bigbenda kompozīciju konkurss Baltijas un Ziemeļvalstu jaunajiem komponistiem tiks izsludināts 2024. gada martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja