Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Dziedātājs Dons iekļūst Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā

Pašmāju dziedātājs Dons ar dziesmu Hollow ceturtdien iekļuvis Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, kas sestdien norisināsies turpat Malmē, Zviedrijā.

Finālu sasniedza arī Gruzija, Austrija, Nīderlande, Norvēģija, Igaunija, Armēnija, Izraēla, Grieķija un Šveice.

No pirmā pusfināla 15 dalībniecēm finālā iekļuva Serbija, Portugāle, Slovēnija, Lietuva, Ukraina, Somija, Kipra, Horvātija, Īrija un Luksemburga. 

Finālā piedalīsies arī mūziķi no lielā sešinieka valstīm: Francijas, Vācijas, Spānijas, Itālijas, Lielbritānijas un Zviedrijas

Mūziķis Dons Latvijas nacionālajā dziesmu atlasē "Supernova" triumfēja ar dziesmu "Hollow", kas sākotnēji tika veidota un izdota latviešu valodā ar nosaukumu "Lauzto šķēpu karaļvalsts". Dziesmas versija latviešu valodā janvārī ieguva godalgoto pirmo vietu konkursā "Muzikālā balva 2023".

Donam izdevās pārraut Latvijas sešu gadu neveiksmju sēriju. Iepriekšējo reizi, kad mākslinieks no Latvijas iekļuva Eirovīzijas finālā bija 2016.gadā - to izdevās paveikt dziedātājam Justam ar dziesmu "Heartbeat". Savukārt gadu agrāk - 2015.gadā - Latviju konkursā pārstāvēja dziedātāja Aminata ar dziesmu "Love Injected", kas ierindojās 6.vietā. Jānorāda, ka 2020.gadā, kad Latviju grasījās pārstāvēt Samanta Tīna, Eirovīzijas dziesmu konkurss Covid-19 pandēmijas dēļ nenotika.

Atskatoties uz citiem gadiem, kad Latvijas mākslinieki ir uzstājušies Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, bez jau minētā Justa, uz lielās skatuves 2000.gadā kāpa grupa "Brainstorm" ar dziesmu "My Star", iegūstot 3.vietu, 2001.gadā - dziedātājs Arnis Mednis ar dziesmu "Too Much", iegūstot 18.vietu.

2002.gadā Eirovīzijas dziesmu konkursā triumfēja dziedātāja Marija Naumova ar dziesmu "I Wanna". 2003.gadā konkursa finālā uzstājās pašmāju apvienība "F.L.Y." ar dziesmu "Hello From Mars", iegūstot 24.vietu. 2005.gadā Latviju konkursā pārstāvēja apvienība "Walter & Kazha" ar dziesmu "The War Is Not Over", ko skatītāji ierindoja 5.vietā.

2006.gadā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā uzstājās grupa "Cosmos" ar dziesmu "I Hear Your Heart", iegūstot 16.vietu, 2007.gadā - apvienība "Bonaparti.lv" ar dziesmu "Questa Notte", kas ieņēma 16.vietu. 2008.gadā Latviju konkursā pārstāvēja grupa "Pirates of the Sea" ar dziesmu "Wolves of the Sea", kas godalgota ar 12.vietu.

2017.gadā Latviju konkursā pārstāvēja grupa "Triānas parks" ar dziesmu "Line", 2018.gadā - dziedātāja Laura Rizoto ar dziesmu "Funny Girl", 2019.gadā - duets "Carousel" ar dziesmu "The Night", 2021.gadā - dziedātāja Samanta Tīna ar dziesmu "The Moon Is Rising", 2022.gadā - grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad". Neviens no māksliniekiem neiekļuva Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā.

Ja atskatās uz citu gadu neveiksmēm, tad 2004.gadā konkursa finālam nekvalificējās grupa "Fomins & Kleins" ar "Dziesma par laimi". 2009.gadā finālam nekvalificējās arī dziedātājs Intars Busulis ar dziesmu "Probka", kam sekoja pieci gadi, kad mākslinieki no Latvijas līdz finālam netika - 2010.gadā dziedātāja "Aisha" ar dziesmu "What For?", 2011.gadā - grupa "Musiqq" ar dziesmu "Angel in Disguise", 2012.gadā - dziedātāja Anmary ar dziesmu "Beautiful Song", 2013.gadā - grupa "PeR" ar dziesmu "Here We Go", 2014.gadā - grupa "Aarzemnieki" ar dziesmu "Cake to Bake".

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 11.maijā plkst.22. Eirovīzijas oficiālais sauklis ir "Vienoti mūzikā". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja