Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Festivālā Vīnes klasika uzstāsies vijolnieks Tomass Gūlds

VSIA Latvijas koncerti aicina uz vērienīgu koncertu šī gada 17. februārī Lielajā ģildē. Koncertā uzstāsies pasaules mūzikas kritiķu atzinību guvušais britu vijolnieks Tomass Gūlds, sitaminstrumentālists Bernhards Šimpelsbergers un orķestris Sinfonietta Rīga. Programmā skanēs Ludviga van Bēthovena 6. simfonija - Pastorālā simfonija jeb atmiņas par dzīvi laukos, Jozefa Haidna 22. - Filozofu simfonija un Johannesa Berauera žilbinošais dubultkoncerts NoWhere NowHere.

Londonā dzimušā vijolnieka Tomasa Gūlda dabiskais, brīžam ekstravagantais muzicēšanas stils pievelk gan klausītājus, gan mūziķus. Britu laikraksts The Guardian raksta – "viņš ir satriecošs virtuozs", savukārt The Sunday Times atzinīgi novērtē ar vārdiem "reti izsmalcināts solists". Kā orķestra koncertmeistars un līdzdibinātājs Tomass Gūlds no 2005. līdz 2016. gadam darbojās kamerorķestrī Aurora Orchestra, bet šobrīd viņš ir britu vadošā kamerorķestra Britten Sinfonia pirmā vijole, kā arī bieži uzstājas kopā ar ievērojamiem orķestriem visā pasaulē. Mākslinieka repertuārā ir ne tikai klasiskās mūzikas skaņdarbi, bet arī klausītāju iemīļota populārā mūzika. 

Savukārt austriešu sitaminstrumentālists un komponists Bernhards Šimpelsbergers ir viens no tehniski apdāvinātākajiem un gaumīgākajiem Eiropas sitaminstrumentālistiem. Ļoti pieprasīts mākslinieks dažādu žanru mūzikā. Viņš rada neatkārtojamas sitaminstrumentu skaņu ainavas, virtuozi savijot kopā dažādas muzikālās krāsas un elementus. Viņa audiovizuālās mūzikas projekts Rhythm Diaries, kas dokumentē viņa muzikālo darbu un mūzikas pētniecību Kubā, Brazīlijā, Indijā, Dienvidāfrikā un visā Eiropā, ir mūzikas kritiķu atzinīgi novērtēts un saņēmis neskaitāmas balvas visā pasaulē.

Daudz tīkamāka par pilsētas burzmu Ludvigam van Bēthovenam esot bijusi lauku atmosfēra. Tās valdzinošo daudzveidību temperamentīgais vīnietis spilgti iemiesojis arīdzan Sestajā, kuru sev netipiski dāsni apveltījis pat ar apakšnosaukumu Pastorālā simfonija jeb atmiņas par dzīvi laukos. Mazāk zināmu Jozefa Haidna daiļrades šķautni ieskicē pārdomām un jautājumiem caurstrāvotā 22. simfonija, kuru laikabiedri trāpīgi nodēvējuši par Filozofu. Rakstīta diviem angļu ragiem, diviem mežragiem un stīginstrumentiem, šī partitūra ir unikāla visā simfonijas žanra vēsturē! Ar neordināru instrumentāciju izceļas arī mūslaiku Vīni pārstāvošā starpžanru meistara Johannesa Berauera žilbinošais dubultkoncerts NoWhere NowHere. Pērn Austrijā ar ovācijām uzņemtais jaundarbs veltīts festivāla Vīnes klasika viesiem – daudzpusīgajam vijolniekam Tomasam Gūldam un tradicionālo un klasisko sitaminstrumentu spēles sapludināšanas meistaram Bernhardam Šimpelsbergeram. 

“Esmu komponists no Vīnes. Jūtos ļoti sajūsmināts un patīkami satraukts, ka mans skaņdarbs NoWhere NoHere februāra vidū tiks atskaņots brīnišķīgā Sinfonietta Rīga izpildījumā. Skaņdarba solisti būs Tomass Gūlds un Bernhards Šimpelsbergers – man dārgi draugi mūzikā jau daudzus gadus. Bernhards Šimpelsbergers ir indiešu mūzikas eksperts, īpaši ritma valodā ko sauc par  konnakol, to esmu izmantojis savā skaņdarbā, ietverot viņa mūzikas valodu un tehnikas, kas padara skaņdarbu enerģisku un ritmiski aktīvu. Kompozīcija Vīnē tika uzņemta ar ovācijām, kad to pirmatskaņojām Musikverein Zelta zālē mazliet vairāk kā pirms gada. Esmu patiesi priecīgs, ka kompozīcija dodas ceļojumā un Sinfonietta Rīga būs otrais orķestris, kas šo skaņdarbu atskaņos,” par skaņdarbu NoWhere NoHere stāsta tā autors Johanness Berauers.

Festivāla Vīnes klasika ietvaros būs dzirdami dažādi koncerti:

14. februārī Dzintaru koncertzālē festivālu atklās koncertprogramma Johannesa Brāmsa Mīlas valši. Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava koncertprogrammu dēvē par ideālās mīlestības meklējumu ceļu. Koncertā, mājas muzicēšanas atmosfērā, līdzās Johannesa Brāmsa saskanīgākajiem kora sabalsojumiem skanēs arī Franča Šūberta klaviermūzika četrām rokām Agneses Egliņas un Riharda Plešanova izpildījumā.

16. februārī Dzintaru koncertzālē festivālu turpinās Johannesa Brāmsa vijoļsonātes Vinetas Sareikas un Amandīnes Savarī izpildījumā. Vijolniece Vineta Sareika – spoža gan solistes ampluā, gan ansambļa saspēlē, viņa pieder pasaules mūziķu elitei. Šajā koncertprogrammā viņa no jauna tiksies ar Amandīni Savarī – vienu no spožākajām jaunās paaudzes franču pianistēm. Kopīgi izpētījušas un spoži ieskaņojušas Edvarda Grīga un Volfganga Amadeja Mocarta vijoļsonātes, nu abas mūziķes pievērsīsies Johannesa Brāmsa daiļradei. 
18. februārī Lielajā ģildē uz skatuves kāps vijolnieks Daniils Bulajevs un kamerorķestris Davinspiro Camerata. Programmā Volfganga Amadeja Mocarta Piektais koncerts vijolei un orķestrim Lamažorā, Jozefa Haidna Simfonija Domažorā un Ludviga van Bēthovena 9.sonāte jeb Kreicera sonāte. 
22.februārī Lielajā ģildē ar savu solokoncertu uzstāsies virtuozais pianists Vestards Šimkus. Programmā Ludviga van Bēthovena 33 variācijas par Antona Diabelli tēmu op. 120.

23. un 25. februārī Lielajā ģildē festivālu Vīnes klasika noslēgs Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēms un Kyrie reminorā diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Izpildījumā piedalīsies Latvijas Radio koris un kamerorķestris Sinfonietta Rīga kopā ar izciliem Latvijas solistiem – soprānu Ilzi Grēveli-Skaraini, mecosoprānu Ievu Paršu,  tenoru Artjomu Safronovu un basu Edgaru Ošleju. 

Biļetes ir iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.


Vairāk - festivāla Vīnes klasika interneta mājaslapā https://www.vinesklasika.lv/ 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja