Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Izvirtības hronika Latvijas Nacionālajā operā

15. februārī Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvoja Igora Stravinska operas Izvirtības hronika (The Rake’s Progress) pirmiestudējums Latvijā. To veidojuši muzikālais vadītājs un diriģents Jānis Liepiņš, diriģents Kaspars Ādamsons, režisore Margo Zālīte, scenogrāfs Didzis Jaunzems, kostīmu māksliniece Yashi, video mākslinieks -8 un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, informēja operas pārstāve Irbe Treile.

Galvenajās lomās: Pīters Kērks, Mihails Čuļpajevs vai Viesturs Jansons (Toms Reikvels), Inga Šļubovska-Kancēviča vai Marlēna Keine (Anna Trūlova), Armands Siliņš vai Rihards Mačanovskis (Niks Šedovs), Ilona Bagele vai Andžella Goba (Turku Baba).

Līdz šim dažādi dēvēta – tostarp arī par Dīkdieņa piedzīvojumiem un Vējgrābšļa gaitām – komponista Igora Stravinska opera The Rake’s Progress tiek uzvesta Latvijas Nacionālajā operā ar nosaukumu Izvirtības hronika.

Tā ir operas galvenā varoņa Toma Reikvela piedzīvojumu hronika. Viss sākas ar negaidītu ziņu par prāvu mantojumu un došanos uz lielpilsētu, kam seko dažādu baudu un uzdzīves virpulis, strauja degradācija un – vājprāts.

Izvirtības hroniku Stravinskis komponēja, jau būdams ASV pilsonis. Šī ir viņa pirmā opera ar libretu angļu valodā un komponista neoklasicisma perioda vainagojums. Tajā saklausāmas atskaņas no baroka un klasicisma laikmeta operu paraugiem. Stravinskis īpaši izcēlis Hendeļa daiļrades un Mocarta operas Così fan tutte ietekmi Izvirtības hronikas komponēšanas periodā.

“Izvirtības hronika ir ļoti izaicinošs darbs – tehniski, vokāli un emocionāli. Esam raduši domāt, ka laikmetīgā mūzika ir ļoti sarežģīta, iespējams, tikai izskaitļota, un ka tajā nav klāt sirds. Izvirtības hronika ir ļoti inteliģenti uzrakstīta opera, kurā katra takts ir pārdomāta. Taču šis darbs ir pierādījums tam, ka var arī komponēt gudri, nezaudējot emocionalitāti un humoru. Izvirtības hronikas tēma ir aktuāla vienmēr - par cilvēku, kurš grib visu, nedarot neko, un šis motīvs mazliet ir katrā no mums. Pie pirmajiem kārdinājumiem rodas jautājums, vai esam gatavi doties pa vieglāko ceļu vai aizmirst to, kas mums jau ir. Izvirtība var būt visāda, tās nav tikai miesiskas baudas, bet arī tas, ka cilvēki garīgi sevi nepilnveido. Šī opera ir labs veids, kā caur humoru mūzikā un dramaturģijā likt par to aizdomāties,” saka jauniestudējuma muzikālais vadītājs Jānis Liepiņš.

Uz Izvirtības hroniku aicinām skatītājus no 16 gadu vecuma!

Šosezon opera Izvirtības hronika skatāma arī 16. un 17. februārī, 10. martā, 15. aprīlī un 13. jūnijā.

Biļetes var iegādāties LNO un Biļešu paradīzes kasēs, kā arī internetā.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Irbe Treile

Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: + 371 67073700

Mob. tālr.: + 371 25469588

E-pasts: [email protected]

Top komentāri

Tikai viena jautājums
T
Kāpēc tieši ši izrāde no n-tajā pasaulē pieejamajām tika izvēlēta iestudēšanai Latvijā un kāpēc tieši tāds izvirtuļu skatuves, tērpu u.c. noformējums? Varbūt kāds naudīgs onkulis vai "labdarīga" NVO ieteica un palīdzēja ar finansēm?
a
a
Bildes tādas, ka bērnu laikam labāk nevest.
Paulas Jēger-Freiman rēgs
P
Cik var spriest no momentuzņēmumiem - IZVIRTĪBAS tvērums tāds, maigi izsakoties, infantīls - līdz ar to nav saprotams, kāpēc bērniem līdz 16 gadiem būtu jāaizliedz ieeja?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja