Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Gulbjiem, ne pīlēm

Inese Gūte ar Shakespear"s Consort svētdien uzstājas Dikļu pilī

Varbūt kādam tas šķitīs dīvaini, bet mūziķei Inesei Gūtei senās mūzikas ritms atgādina mūsdienu mūziku. Seši akadēmisku izglītību mūzikā ieguvušie jaunieši, kuri apvienojušies senās mūzikas ansamblī Shakespear"s Consort, nebūt nav sapņotāji, kuri interesējas tikai par renesansi. Mūzikas pedagoģe un vokāliste Inese Gūte stāsta, ka viņai patīk arī džezs un visas modernās pasaules sniegtās iespējas. Tā ir lieliska iespēja: vienu vakaru džinsos apmeklēt džeza klubu, bet jau nākamajā kāpt uz skatuves garajā, greznajā renesanses laika kleitā, lai dziedātu saviem klausītājiem par mūžīgām tēmām mīlu, nāvi, mūžību un varbūt arī mazliet iedzeltu, kas raksturīgi angļu renesanses laika dziesmām. Tā ir laicīgā mūzika, ko savā laikā atpūšoties klausījušies augstmaņi, stāsta I.Gūte.

Savulaik I.Gūti šī mūzika aizrāva gan ar ritmu, gan arī ar dziļdomīgo tekstu. Koncertā Dikļu pilī, kas notiks svētdien pēcpusdienā, klausītājiem viņa dziedās, piemēram, par sirmo gulbi, kurš ilgi varbūt vairs nedzīvos (un tas patiešām ir skumīgs fakts!), bet jau nākamajās rindiņās visiem jaunajiem, dzīvelīguma pilnajiem iedzels, ka zosu mūsdienās (domāts Šekspīra laiks) apkārt vairāk nekā gulbju.

Nav tā, ka nodarboties ar seno mūziku nozīmē dzīvot citā pasaulē, uzsver I.Gūte. Viņasprāt, dziesmās ieklausoties, var atrast ļoti daudz līdzību ar mūsdienām. Tie, kuriem Šekspīra laika dzejdaru valoda par sarežģītu, mūziķi pirms koncerta Dikļu pilī dāvās programmiņas ar dziesmu vārdu tulkojumu. Paši mūziķi ne vien brīvi pārvalda Šekspīra laika angļu valodas smalkumus, bet arī spēj tos poētiski pārstāstīt klausītājiem latviešu valodā. Faktiski katrs koncerts ir kā mazs uzvedums ar dziesmām, deju soļiem un stāstiem. I.Gūte smej, lai klausītājus nebaida koncerta ilgums: ne vairāk par stundu! Turklāt pēc tam klausītājiem būs iespēja aprunāties ar mūziķiem, izpētīt senās mūzikas instrumentus. Mūziķi īpaši aicina tos, kuriem senā mūzika pagaidām vēl neko neizsaka. Pašai I.Gūtei savulaik pieticis ar vienu koncertu, lai rastos interese pievērsties šai mūzikai. Viņa dziedājusi arī Latvijas Universitātes senās mūzikas ansamblī Canto. Starp citu, šajā ansamblī dzied ne tikai profesionāli mūziķi, bet arī vienkārši skaistas balss īpašnieki, kuriem senā mūzika ir sirdslieta.

I.Gūte stāsta, ka Shakespear"s Consort reiz aicināti dziedāt pat kādā skolas izlaidumā Melngalvju namā. Viņa ir pārliecināta, ka senā mūzika nav garlaicīga un var aizraut jebkuru. Shakespear"s Consort tika dibināts pirms diviem gadiem, apvienojoties Mūzikas akadēmijas studentiem, kuri interesējās par seno mūziku. Tikko mūziķi uzšuvuši jaunus tērpus un cer aizraut koncerta apmeklētājus ne tikai ar dziesmām, bet arī ar senatnīgo, noslēpumaino koptēlu. Atnāciet, mēs centīsimies, smaida I.Gūte.

*

Koncerts

19.IV 16.00 Dikļu pilī.

Biļetes (Ls 10) uz vietas pirms koncerta un Biļešu paradīzē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja