Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Izskanēs koncerts Latviešu kamermūzikas jaunumi

Latvijas Komponistu savienība aicina uz koncertu Latviešu kamermūzikas jaunumi, kas notiks 28. septembrī plkst. 17.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē.

Koncertprogrammā būs gan pasaules, gan Latvijas pirmatskaņojumi, kā arī pandēmijas laikā komponēti skaņdarbi, kas iepriekš izskanējuši tiešraides koncertos.

Koncertā īpaša vieta atvēlēta komponista Georga Pelēča kvinteta klavierēm un stīgu kvartetam Pārcelšanās pirmatskaņojumam. Divas šī skaņdarba daļas - Departure un Arrival – simbolizē pārcelšanos pāri nezināmai un bīstamai upei. Šajā ceļā tiek izjustas gan bažas, gan ticība un cerība, un, sasniedzot otru krastu, atklājas visdziļākās sapņu un nojautu piepildījums.

Divi skaņdarbi programmā ir glezniecības iedvesmoti. Anitra Tumševica savā klavieru skaņdarbā Noskaņu ēnas smeļas iedvesmu no Pola Sezāna zaļo toņu gleznām, savukārt Renāte Stivriņa darbā, ko atskaņos alts, čells, flauta un mežrags, iedvesmojas no Vasilija Kandinska gleznas Composition VII, kur kustība un stabilitāte veido vienotu telpu.

Gundega Šmite flautas skaņdarbā Somnio(In)Somnium pēta sapņu un bezmiega robežas. Skaņdarbā flauta ne tikai rada tradicionālās skaņas, bet arī tiek izmantota kā instruments, caur kuru izrunā fonēmas, vārdus un frāzes.

Andris Vecumnieks savu Sonāti klarnetei un klavierēm veltījis pāragri aizgājušā klarnetista Jāņa Tretjuka (1989–2019) piemiņai. Skaņdarba noskaņa un radošā ideja godina Tretjuka personības devumu, aicinot klausītājus uztvert šo skaņdarbu ļoti personiski, kā intīmu "in memoriam".

Andrejs Selickis savam flautas skaņdarbam Selica nosaukumu aizguvis no senslāvu valodas (serbu-horvātu), kur tas nozīmē "gājputns". Tajā pašā laikā  Selica ir arī komponista alter ego un viņa dzimtas uzvārda sakne. “Selica” ir kā pussnaudas pauze pirms Lidojuma - Dievišķi viegla, mīloši gaiša, laimīgi smeldzīga un tā ir arī Pateicība, Atvadas, Gatavība uz...

Koncerts noslēgsies ar Imanta Zemzara Mūzika mājai un dārzam, kas sacerēts klavieru kvartetam. To veido divas daļas – Tekošais moments (The Flowing Moment) ar piezīmi "ar mieru un pīpēšanu", un krāsainā, rotaļīgā Promenāde.

Koncertā uzstāsies izcili klasiskās un mūsdienu mūzikas interpreti – pianisti Agnese Egliņa un Rihards Plešanovs, flautiste Egija Sproģe, klarnetists Artūrs Perts, mežradznieks Daniels Sabanskis, vijolnieki Arvīds Zvagulis un Andrejs Jegorovs, altists Pēteris Trasuns un čellists Kārlis Klotiņš.

Vairāk: Facebook: https://www.facebook.com/events/867056568291567

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/143554

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja