Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jaunajam latviešu baritonam Rihardam Milleram panākumi starptautiskā konkursā Igaunijā

Jaunais baritons Rihards Millers ieguvis 3. vietu un speciālbalvu par labāko Ave Maria izpildījumu 9. Starptautiskajā Klaudijas Taevas jauno operdziedātāju konkursā, kas no 22. līdz 27. maijam norisinājās Pērnavā. Savukārt LNO pianiste Ērika Apeine apbalvota kā labākā koncertmeistare.

Šis konkurss ir Pērnavas ikvasaras opermūzikas festivāla PromFest galvenais notikums un norisinās reizi divos gados. Laureātiem piedāvās lomas speciāli veidotā operas iestudējumā 2017. gadā un koncertiespējas. Jauno mākslinieku karjerai būtiski, ka viņus klausījās dažādu Eiropas operteātru (Berlīnes Komiskās operas, Nirnbergas, Erfurtes, Malmes u. c.), festivālu, aģentūru pārstāvji. Laureātu vidū Millers ir starp dziedātājiem no Korejas (1. vieta, tenors), Polijas (2. vieta, soprāns) un Krievijas (3. vieta, tenors).

"Pēc iekļūšanas finālā, godīgi sakot, nemaz necerēju iekļūt trešajā vietā, tas man bija negaidīti, jo konkurss nav no vieglākajiem. Tas norisinājās piecās kārtās, un bija jādzied visdažādāko laikmetu un žanru skaņdarbi, sākot no Hendeļa un Mocarta līdz pat Gēršvinam un Korngoldam. Finālā - ar orķestri," stāsta Rihards Millers. Konkurenci saasinājis tas, ka visas balsu grupas vērtēja kopā. Pēc atlases uz konkursu uzaicināti 36 dziedātāji no 14 valstīm, to skaitā vēl pieci dziedātāji no Latvijas. Četri tikuši līdz ceturtajai kārtai, kas "pierāda to, ka akadēmiskās dziedāšanas kultūra pie mums ir augstā līmenī", uzsver Millers, kurš atgriezies gatavojas J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas beigšanas diplomeksāmena koncertam 4. jūnijā. Savukārt Latvijas Nacionālajā operā viņš dziedās festivāla Viva Puccini! viencēliena Džanni Skiki izrādēs (11. un 18. jūnijā). Studējot Krišjāņa Norveļa klasē, dziedātājs paralēli pilnveidojas Anitas Garančas vadībā un dažādās meistarklasēs. Gadu studējis Romas Santa Cecilia konservatorijā (ERASMUS programmā), ir Ināras un Borisa Teterevu atbalstītās LNO akadēmijas audzēknis.

Rihards Millers ir otrais latvietis, kam izdevies plūkt laurus konkursā Igaunijā pēc soprāna Elīnas Šimkus (2011). Konkurss, kurš nosaukumā daudzina leģendārās igauņu vokālās pedagoģes Klaudijas Taevas vārdu, notiek kopš 1996. gada, un žūrijā jaunos dziedātājus vērtējušas pat tādas zvaigznes kā Irina Arhipova, Barbara Hendriksa, Ileana Kotrubasa un Jevgeņijs Ņesterovs. Šoreiz žūrijā strādāja amerikāņu soprāns un aktrise Karena Ārmstronga un Britu Karaliskās operas baritons Sergejs Leiferkuss, kurš zināms kā viens no izcilākajiem Jevgeņija Oņegina lomas interpretiem. Tieši no viņa jaunais latviešu baritons saņēmis vislielākos komplimentus: Leiferkusam vislabāk patikusi tieši Millera piedāvātā Oņegina ārijas interpretācija. Žūrija Milleru uzslavējusi par augsto vokālo kultūru un spēju katrā kārtā atklāt ko jaunu.

"Pērnavā pavadītais laiks bija visnotaļ patīkams, ja neņem vērā nepārtraukto fona stresu. Visgrūtākais bija katru dienu koncentrēties sevi parādīt pēc iespējas labāk, bet mēģinājuma telpu katram piešķīra tikai uz pusstundu," rezumē Rihards Millers. Viņš piedalīsies arī Jāzepa Vītola 4. Starptautiskajā vokālistu konkursā Rīgā, kas sāksies jau 14. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja