Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kad dievu, milžu un rūķu intereses saduras, pasaulē iestājas haoss

Anglijas Nacionālajā operā Londonā ir tapis Riharda Vāgnera Reinas zelta jauniestudējums, ko sagatavojis teātra muzikālais vadītājs diriģents Mārtins Brabinss un režisors Ričards Džonss. Izrāde veidota kā radikāla politiskā satīra, kas balstīta maģijā un mitoloģijā

Ričards Džonss ir viens no oriģinālākajiem un ražīgākajiem angļu režisoriem, kurš izpaužas gan drāmas, gan mūzikas teātrī Eiropā un ASV. Viņš astoņas reizes ir kļuvis par Lielbritānijas augstākā apbalvojuma teātra mākslā – Lorensa Olivjē balvas – ieguvēju. Turklāt Ričards Džonss ir viens no retajiem māksliniekiem, kurš jau otro reizi karjerā iestudē Vāgnera Nībelunga gredzenu. Viņa pirmā tetraloģijas versija tapa 90. gados Londonas Karaliskajā operā un tika nežēlīgi kritizēta, daudzi toreiz jutās aizvainoti par to, ko ieraudzīja uz skatuves. Tagad ir pieņemts uzskatīt, ka šis absurda estētikā risinātais iestudējums bija pamatīgi apsteidzis savu laiku. 

Otro Nībelunga gredzenu režijas meistaram ir pasūtījusi Anglijas Nacionālā opera, taču projektu  pamatīgi satricinājusi gan pandēmija, gan neskaidrība, kas ir saistīta ar šā teātra nākotni, – Anglijas Nacionālā opera šogad gandrīz pilnībā ir zaudējusi publisko finansējumu. Tā ir svarīga kultūras institūcija, kuras mērķis ir padarīt operu pēc iespējas pieejamāku visplašākajai auditorijai (piemēram, skatītāji, kas ir jaunāki par divdesmit gadiem, ir aicināti apmeklēt izrādes bez maksas). Covid-19 krīze ir sajaukusi Nībelunga gredzena iestudēšanas grafiku: pirmā skatītājus sasniedza Valkīra 2021. gada novembrī, pašlaik ir pienākusi Reinas zelta kārta.

Saskaņā ar tradīciju visi darbi Anglijas Nacionālajā operā skan angļu valodā. Šim tetraloģijas iestudējumam jaunu tulkojumu ir sagādājis ievērojamais Vāgnera pētnieks Džons Detridžs. Starp citu, pašam Vāgneram neesot bijis nekādu pretenziju pret viņa operu tekstu tulkošanu angļu valodā, jo tas atvieglo uztveri. 

Režisors Ričards Džonss ir slavens ar to, ka viņa pieeja materiālam bieži vien ir ironiska un izrādes caurstrāvo sirreāls humors. Reinas zelts ir moderns, košs, stilizēts, brīžiem abstrakts, ļoti aizkustinošs, asprātīgs un komisks. Draiskulīgās Reinas meitas ir "atpeldējušas" no fitnesa zāles, viņu sargātais Reinas zelts ir mīļš zelta mazulis, ko nozog riebīgais nībelungs Alberihs... Kad dievu, milžu un rūķu intereses saduras, pasaulē iestājas haoss. Dievi izrādās pārāk cilvēcīgi – alkatīgi, greizsirdīgi, iekāres pārņemti.

Ričards Džonss pievērš lielu uzmanību darbam ar dziedātājiem un no negaidītas puses atklāj varoņu attiecības un rakstura nianses. Katra loma arī ir kā zelts: izrādē lieliski dzied un spēlē basbaritons Džons Reljē (Votāns), baritons Lī Melrouzs (Alberihs), tenors Frederiks Belentains (Loge), mecosoprāns Madlēna Šova (Frika), soprāns Keitija Lova (Freija), mecosoprāns Kristīna Raisa (Erda), tenors Džons Findons (Mīme), bass Džeimss Kresvels (Fafners), basbaritons Saimons Beilijs (Fazolts), baritons Bleiks Densons (Donners) un tenors Džūljens Habards (Fro).

Izrādē ir daudz oriģinālu efektu – gan varavīksnes tilts, kas rāda ceļu pāri Reinai uz dievu mītni Valhallu, gan pati Valhalla un tās arhitektūra ir iestudējuma autoru iztēles auglis, kas sajūsmina un biedē vienlaikus. Šai estētikai atbilstošu dinamisku un daudzkrāsainu sniegumu demonstrē orķestris maestro Mārtina Brabinsa vadībā.  

Opera Reinas zelts Londonā skanēs 26. februārī, 1., 4., 8. un 10. martā.

Informācija: eno.org

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja