Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Kad mantojums skan mūsdienīgi

Postfolkloras festivāls Gaviles lauku sajūtu ienes pilsētā

"Tas ir pats par sevi saprotams, ka pavasaris jāsagaida ar gavilēm. Līdz ar sauli un putniem prieks nāk pats par sevi," saka postfolkloras grupas Daba san dalībniece Rūta Abaja. Protams, visbrīvāk gavilēšana skan klajā laukā vai mežā, bet var jau gavilēt sirdī. To, ka gaviles skan arī pilsētas mūros, jau septiņus gadus pierādījis postfolkloras festivāls Gaviles, kļūdams aizvien vērienīgāks. Šovakar, 6. aprīlī, plkst. 18 tas sāksies Spīķeru koncertzālē Rīgā.

Ideja par šāda festivāla nepieciešamību radusies grupas Daba san dalībniecei Lindai Zonnei-Zumbergai. "Mūzikas stils, kādā spēlējam, nebija tik ļoti pazīstams, tāpēc pašiem bija vēlēšanās to popularizēt. Vienlaikus manījām, ka neesam vienīgā jauniešu kopa, kas šādā veidā mēģina izpausties. Ko darīt? Kopīgi veidojot kādu pasākumu, varējām pievērst lielāku uzmanību. Ne tik daudz sev, bet tam, ka folkloras mantojumu pasniedzam saprotamā, modernā veidā," skaidro Rūta Abaja.

Daba san darbojas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) paspārnē un vēl pirms trim gadiem bija pazīstama kā Vecpilsētas dziedātāji. Padsmit gadu laikā (kopš 1988. gada) ir mainījies gan grupas sastāvs, gan muzicēšanas stils: no bērnu folkloras kopas izveidojās postfolkloras grupa, kas mūsdienīgā manierē izpilda tautasdziesmas. Tapis arī pirmais albums Puzurs. "Kamēr esam vieni, tikmēr neskan tik plaši un tālu. Ja savācas vienādi domājošie, ieguvums ir lielāks visiem," Rūta Abaja saka par festivāla Gaviles būtību.

Šīgada festivāla tēma – Pa saulei. Aprīlī saule aizvien augstāk pakāpjas debesu jumā. Nav jābrīnās, ka latviešu tautasdziesmās tā tikusi īpaši godāta un plaši apdziedāta. Šīgada festivāla īpašā viešņa ir eksprezidente, folkloras pētniece Dr. Vaira Vīķe-Freiberga, kura ir saules dainu zinātāja. "Izvirzot kādu tēmu, pasākums tiek koncentrēts un ir vienojošāks. Tiek dots uzdevums – vienu dziesmu izraudzīties atbilstoši tēmai –, un scenārijs tiek veidots ap to," stāsta Rūta Abaja. Viņa apliecina, ka postfolka kustība Latvijā ir uzņēmusi apgriezienus. "Pēdējos gados pirms festivāla ir pat konkurss, lai saprastu – cik jaunu grupu ir. Dažas veidojas kā projekti, bet ir paliekošas."

Šīgada festivālā piedalās grupas Bur mani, Rikši, Daba san, Kalnejas, Svīres un Tandēms trijatā. "Esam dažādi un varam parādīt postfolkloras daudzveidību. Vakara pirmā daļa tiks pavadīta akadēmiskās un etnodžeza noskaņās. Otrajā daļā uz Spīķeru koncertzāles skatuves kāpsim mēs, festivāla rīkotāji, Daba san. Izskaņā muzicēs grupa Rikši, kas savā degsmē un aizrautībā spēj piecelt kājās pat kūtrākos malā sēdētājus, un triju vīru apvienība no Jelgavas Tandēms trijatā, pazīstama arī kā atraktīvi kāzu un baļļu muzikanti," gavilētājiem aicina piebiedroties Rūta Abaja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja