Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kaupera tuvplāni

Prāta vētras solists Renārs Kaupers dzīvo intensīvi — sestdien viņš Siguldas Baltajā flīģelī kopā ar domubiedriem uzstāsies Valta Pūces autorprogrammā Tuvplāni, tikko kopā ar grupu saņēmis vairākus apbalvojumus Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvā, drīzumā klajā nāks albuma Tur kaut kam ir jābūt versijas krievu un angļu valodā, arvien skaidrāk iezīmējas arī topošās Prāta vētras filmas aprises.
R.Kaupers uzstāsies koncertprogrammā Tuvplāni un ieraksta jaunu albumu ar Prāta vētru

Pūces olīva

Programmas Tuvplāni izstrāde sākusies pirms pāris gadiem, kad Autoru naktī Valta Pūces, Raimonda Ozola, Raimondas Vazdikas un Renāra Kaupera izpildītās piecas dziesmas pārtapušas divu stundu garā programmā, kas jau izskanējusi visā Latvijā. Lai arī programma ir pieprasīta, tomēr tai uz kādu laiku tiks pielikts punkts. "Savdabīgs aplis noslēdzies," secina R.Kaupers. Tuvplānu pirmatskaņojums noticis arī Siguldā. "Valta Pūces mūzika nav vienkārša kā pirmā patēriņa prece, tā ir kā olīva — no sākuma pagaršo, nesaproti, bet vilinājums nogaršot vēlreiz paliek, un ar laiku to iemīli." R.Kaupers atzīst, ka viņam patīk "sānsoļi no Prāta vētras". Iespējas atnākot pašas, pat mācīšanās dziedāt pie Anitas Garančas bijusi apstākļu sakritība. Un sakritību ir daudz — nesen kopā ar draugu Zaržecku ģimeni bijis Spānijā, kur kopā ar viņu dēlu Filipu sacerējuši dziesmu par jūras noslīpētu stikla gabaliņu, nosaucot to par Stiklakmeni. Atgriežoties zvanījis Vilnis Kalnaellis un aicinājis sacerēt mūziku nākamajai animācijas filmai par Loti, tās nosaukums — Lote un Mēnessakmens. "Stiklakmens un mēnessakmens, vai nav skaisti?"

Pārsteigt sevi

Pēc Prāta vētras triumfa Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas ceremonijā bija dzirdami ne tikai apsveikumi, bet arī negatīvi komentāri. R.Kaupers atzīst, ka izjūtas ir pretrunīgas. "Albumu klausītāji un kritiķi novērtējuši pozitīvi — tas ir kolosāli. Neesmu ne melis, ne zaglis, par ko man kaunēties?" Tomēr, tas vairs neesot interesanti: "Atnāk Prāta vētra ar tarbiņu un savāc visas balvas," ironizē dziedātājs. R.Kaupers atklāj, ka apsvēruši variantu — neiesniegt paveikto nevienā nominācijā, un piebilst: "Mūsu godkāre jau sen ir apmierināta, un vairāk domājam, kā gan pārsteigt pašiem sevi, ne apkārtējos." Viņaprāt, pareizākā sistēma mūzikas ierakstu vērtēšanā būtu vērtēt visus gada laikā izdotos ierakstus, ne ierakstu kompāniju iesniegtos.

Šogad aprit divdesmit gadu kopš Prāta vētras dibināšanas. "Līdz šim neesam svinējuši jubilejas, bet var gadīties, ka septembrī ko izdomāsim." Ja salīdzina ar grupas Linga, citas "divdesmitgadnieces", spilgto uznācienu, Prāta vētras ceļš pie klausītājiem bija ilgāks. Pirmajos koncertos paši stūmuši krēslus un tirgojuši kokakolu, neveiksmīgās turnejās iedzīvojušies parādos, ko nācies atmaksāt trīs gadus. "Psiholoģiski bija ļoti labi, ka viss notika palēnām," atzīst R.Kaupers. "Lēnām aprodi ar situāciju, nevis vienā rītā pamosties slavens."

Tagad Prāta vētra gatavojas jaunam izaicinājumam — iekarot plašās kaimiņvalsts mūzikas cienītāju sirdis. "Albuma nodošanas dienas sakrita ar Gada balvu — gandrīz vai neierados, arī uzreiz pēc balvu saņemšanas atgriezāmies studijā." 19.martā iznāks diska Tur kaut kam ir jābūt krievvalodīgā versija Šag/Solis. Tekstus krievu valodā izstrādājis Sergejs Timofejevs, angļu valodā — pats R.Kaupers un Ūdrītis. "Tie teksti nenāk viegli, ar katru gadu piņķerīgāk," pukojas R.Kaupers. Pirmais koncerts būs 18.aprīlī Lužņikos Maskavā. Angļu versijas pagaidu nosaukums ir Years and Seconds, taču šis albums, visticamāk, iznāks nākamgad. Tad arī noslēgsies savdabīgā triloģija, albumu atšķirīgajā noformējumā izmantotas īpaši veidotas Otto Zitmaņa gleznas.

Mītavnieku jautrība

Pirms nedēļas Prāta vētra pārsteidza ar ambiciozu paziņojumu — veidošot filmu. Tās budžets tiek lēsts 1,5—2 miljonu latu apmērā. Saknes idejai meklējamas prātnieku jaunībā. Kaspars Roga ar klasesbiedru veidojuši eksperimentālo kino uz 8 mm lentes. Vēlāk, dodoties turnejās, līdzi ņēmuši kameru un veidojuši komēdijas, trillerus. "Paši režisori, paši arī aktieri," pasmaida R.Kaupers. Doma par filmas veidošanu bijusi gaisā. Filmējot Mītavas alus klipus, tēli iepatikušies. "Ir sajūta, ka pie mums tiek veidotas tikai psiholoģiski un filozofiski smagas filmas. No vienas puses, tas ir labi, no otras, pietrūkst jautrības, izklaidējošā," izvēli par labu komēdijai pamato R.Kaupers. Pamazām tapis scenārijs — darbība notiks XVII gadsimtā Mītavā, kur hercogs Bīrons ciemos uzņēmis carieni Katrīnu II. Galvenie varoņi ir labi draugi, no kuriem viens tiek uzaicināts uz balli, un, lai arī pārējie varētu piedalīties, jāizmanto dažādas viltības. Būs arī romantiskā līnija. Filmēšana sāksies pēc diviem gadiem, un scenārijs var mainīties. Filma būs muzikāla, to varēs salīdzināt ar Vella kalpiem un Trīs musketieriem. "Viena no lielākajām ietekmēm man vienmēr bijušas padomju multfilmu dziesmiņas, kuras joprojām varu nodungot ar visu tekstu," stāsta R.Kaupers.

R.Kauperam jau ir kino pieredze — par lomu Jāņa Streiča filmā Vecās pagastmājas mistērija viņš pat saņēmis Lielo Kristapu. Savukārt pērn Igaunijā uz lielajiem ekrāniem nonāca filma Georgs, kur R.Kaupers tēlo baletskolotāju Cēzaru, galvenā varoņa Georga Otsa draugu. Viņš pats šo filmu vērtē piesardzīgi, arī viņa varonis bijis pārāk sadrumstalots: "Loma nenolasījās."

Eirovīzijas akmens

Šodien noskaidrosies, kurš dziedātājs pārstāvēs Latviju Eirovīzijas konkursā Maskavā. "Eirovīzija mums bija veiksmīgs tramplīns," atceroties 2000.gadā Zviedrijā iegūto trešo vietu, saka R.Kaupers. "Bet tas nav akmenī kalts, ka, ja vinnēsi, visa tālākā dzīve uzreiz sakārtosies." Dzirdējis gan viņš pagaidām ir tikai dažas no pretendentu dziesmām, taču problēmu saredz. "Cilvēki raksta dziesmu speciāli Eirovīzijai, un tas ir klupšanas akmens. Dziesmai jābūt pašai par sevi, nevis speciāli radītai," norāda R.Kaupers. Viņš atklāj arī savu favorītu — viņaprāt, uz Eirovīziju jābrauc Intaram Busulim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja