Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klaviermūzikas zelta klasika. Klavierspēles dzejnieks Arkādijs Volodoss pirmoreiz muzicēs Rīgā

Ikgadējo, nu jau 26. mūzikas festivālu Winterfest Hermaņa Brauna fonds noslēgs savā dzimšanas dienā 13. februārī ar koncertu Lielajā ģildē (plkst. 19), kurā uzstāsies ļoti īpašs, ilgi gaidīts viesis – pasaulslavenais pianists, Grammy balvas nominants Arkādijs Volodoss.

Solovakara programmā skanēs romantiskā klaviermūzikas repertuāra zelta klasika – Franča Šūberta Sonāte, Roberta Šūmaņa Dāvida brālības dejas un Ferenca Lista 13. Ungāru rapsodija.

Arkādijs Volodoss ir iemantojis slavu kā pianists, kurš turpina Rahmaņinova un Horovica diženās tradīcijas. Volodosa žilbinošā virtuozitāte ir pārsteidzoša: albums ar Ferenca Lista skaņdarbiem viņa paša transkripcijās, kurās viņš galvu reibinošā ātrumā spēlē vissarežģītākās pasāžas, kļuvis par īstu sensāciju. Izdevums Ruhr Nachrichten Volodosu nosaucis par jauno Horovicu. Taču pianista tehnika valdzina nevis ar ārēju spožumu, bet ar neviltotu dabiskumu.

Volodosa daiļrades pamatā ir interpretāciju dziļums, fenomenāla skaņas kultūra, spilgta ekspresija un muzikalitāte. Ne velti britu laikraksts The Independent ir nodēvējis Volodosu par "nepārspējamu klavierspēles dzejnieku", un katra viņa uzstāšanās to apstiprina.

Atšķirībā no vairuma savu amatbrāļu Arkādijs Volodoss nav piedalījies nevienā pianistu konkursā, taču tas nav viņam traucējis izveidot spožu pasaules mākslinieka karjeru. Šķērslis nav bijis pat tas, ka sākotnēji, sekojot savu vecāku pēdās, Arkādijs Volodoss mācījās vokālo mākslu un kordiriģēšanu un tikai 16 gadu vecumā nopietni pievērsās klavierspēlei un izlēma, ka vēlas kļūt par pianistu.

Sanktpēterburgā dzimušais Volodoss vispirms studēja Maskavas Konservatorijā pie pasaulslavenā pianista Dmitrija Baškirova asistentes Gaļinas Jegizarovas, pēc tam studijas turpināja Spānijā, Karalienes Sofijas mūzikas akadēmijā Madridē. Meistarību viņš papildināja arī Parīzē, tomēr vēlāk atkal atgriezās Madridē, kur skolojās jau paša Dmitrija Baškirova vadībā.

Arkādija Volodosa pianista karjera sākās pārliecinoši: 1999. gadā viņš debitēja Ņujorkas Kārnegija zālē, 2000. gadā saņēma prestižo Franko Abiati prēmiju, 2003. gadā – Kidži Mūzikas akadēmijas prēmiju un vācu ierakstu kompānijas ECHO-Klassik Gada labākā pianista titulu. Tikai 2005. gadā viņš sniedza savu pirmo solokoncertu savā dzimtenē, bet tagad viņa koncertu kalendārā Krieviju vairs neredz.

Arkādija Volodosa skatuves gaitas vairāk nekā trīsdesmit gados ir vedušas uz visprestižākajām pasaules koncertzālēm, kurās viņš sniedzis gan solokoncertus, gan uzstājies kopā ar labākajiem simfoniskajiem orķestriem. To vidū ir Bostonas un Filadelfijas simfoniskie orķestri, Ņujorkas un Berlīnes filharmoniķi, Nīderlandes karaliskais Concertgebouw orķestris un Izraēlas Simfoniskais orķestris. Pianista skatuves sadarbības partneru diriģentu vidū ir lielmeistari Lorins Māzels, Džeimss Levains, Zubins Mehta, Seidži Odzava, Kristofs Ešenbahs un Pāvo Jervi.

Arkādijam Volodosam ir ekskluzīvs līgums ar skaņu ierakstu firmu Sony Classical. Viņš ir Echo Klassik, Edison Award un Diapason d’Or balvu laureāts, kā arī Grammy balvas nominants.

Koncerts Lielajā ģildē notiks šovakar, 13. februārī, plkst. 19. Biļetes ir pieejamas Hermaņa fonda mājaslapā www.hbf.lv un www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja