Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Koncertā Bartoka Mūzika un Vaska Vēstījums kopā uzstāsies Sinfonietta Rīga un Tallinas Kamerorķestris

Piektdien, 18. martā, plkst. 19 Lielajā ģildē koncertprogrammā Bartoka Mūzika un Vaska Vēstījums tiksies divi prestižās Grammy balvas laureāti - valsts kamerorķestris _Sinfonietta Rīga _un Tallinas Kamerorķestris, informēja _Sinfonietta Rīga _pārstāvis Gints Ozoliņš.

Koncerta programmas epicentrā būs viens no ievērojamākajiem temperamentīgā ungāru klasiķa Bēlas Bartoka sacerējumiem - 1936. gadā tapušais opuss Mūzika stīgām, sitaminstrumentiem un čelestai. Iecerēts kā divu stīgu orķestru "saruna", skaņdarbs klausītāju ieved suģestējošā divbalsu sapņu tēlu pasaulē, kam kulminācijas brīžos lemts izvērsties mežonīgā muzikālā kaujā. Stīgu orķestrus papildina bagātīgs perkusiju klāsts, kā arī čelesta, klavieres un arfa.

Eiropas muzikālajā kultūrā Bartoka Mūzika iemantojusi teju kanonisku kulta statusu. To apliecina arī fakts, ka skaņdarbs kā muzikāls audekls vairākkārt ticis izmantots kinolentēs, pazīstamākās no tām - Stenlija Kubrika 1980. gada psiholoģiskās spriedzes trilleris Mirdzums/The Shining un Spaika Džonza 1999. gadā maģiskā reālisma žanrā uzņemtā komēdija Būt par Džonu Malkoviču/Being John Malkovich.

Latviešu mūziku abu orķestru kopprojektā pārstāvēs šī gada jubilārs Pēteris Vasks - starptautiski vispazīstamākais latviešu komponists, putnu balsu apdziedātājs, tumsas un gaismas pretstatu nesaudzīgs fiksētājs. Un pats būtiskākais – Vasks ir kvēls nedziestošas cerības paudējs. Viņa Vēstījums iekļaujas komponista ekspresīvo un skaniski piepildīto 20. gadsimta 80. gados radīto kompozīciju lokā, kas asociatīvi sasaucas ar Gustava Mālera orķestrālo domāšanu.

Programmā skanēs arī čehu komponista Bohuslava Martinū Dubultkoncerts diviem stīgu orķestriem, klavierēm un timpāniem, kura kompozicionālajā struktūrā arī izmantota divu stīgu orķestru "sarunas" metode. Tas tapis 1938. gadā, politiski sarežģītā laikmetā, kas dramatisko pretrunu un muzikālā piesātinājuma nozīmē to ideāli savij ar Bartoka un Vaska muzikālās valodas raksturu.

Kā rezumējošs akords koncertā ieskanēsies arī 21. gadsimta skaniskās intonācijas – abu orķestru sniegumā tiks pirmatskaņots 1975. gadā dzimušā igauņu komponista Tauno Aintsa jaundarbs Concerto for two.

Koncertprogramma tiks piedāvāta arī igauņu klausītāju muzikālajam vērtējumam. 20. martā abi orķestri diriģenta Normunda Šnē vadībā uzstāsies Tallinā, koncertzālē Estonia.

Biļesu cenas no 7 līdz 20 eiro. Biļetes pieejamas visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja