Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Koncertzālē Lielais dzintars skanēs Gēršvina Rapsodija blūza stilā

Piektdien, 17. janvārī, plkst. 19 Liepājas koncertzālē Lielais dzintars Ravela, Gēršvina un Rimska-Korsakova mūzikā Liepājas Simfoniskais orķestris tiksies ar diriģentu Mārtiņu Ozoliņu. Koncerta īpašā viešņa būs pianiste – Agnese Egliņa, informēja koncertzāles pārstāvji.

Latvijas Nacionālās operas orķestra galvenā diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā Liepājas Simfoniskais orķestris atskaņos juteklisko Morisa Ravela Spāņu rapsodiju un orientāli tvīksmīgo Nikolaja Rimska-Korsakova Šeherezādi. Savukārt spožā pianiste Agnese Egliņa iedegs džeza kaisli ar pasaulslaveno Džordža Gēršvina Rapsodiju blūza stilā.

"Vienā vakarā mums visiem būs iespēja pabūt gan Spānijā un Amerikā, gan izbaudīt arī Austrumu kultūras trauslumu un varenību," par koncerta programmu stāsta Mārtiņš Ozoliņš, "Gēršvina Rapsodiju esmu atskaņojis vairākkārt, un man ir veicies katru reizi to atskaņot ar citu solistu, kur katrs no viņiem ienes jaunas krāsas un vēstījumus. Šoreiz priecājos par gaidāmo sadarbību ar Agnesi Egliņu. Kas attiecas uz Ravela Spāņu rapsodiju – tā ir liels izaicinājums orķestrim. Turklāt man pašam būs interesanti spēlēt divas rapsodijas vienā vakarā. Savukārt Rimska-Korsakova Šeherezade ir man īpaši tuvs skaņdarbs, ko ļoti gribu dzirdēt Liepājas koncertzāles brīnišķīgajā akustikā."

Viens no Amerikas slavenākajiem un pieprasītākajiem komponistiem – Džordžs Gēršvins Rapsodiju blūza stilā sarakstīja 1924. gadā, un tas ir skaņdarbs, kas komponistu savulaik iecēla jauno talantu zvaigznājā, no kura turpinājās aizvien veiksmīgāka un spožāka muzikālā karjera. Ietekmes no klasiskās un džeza mūzikas šajā darbā mijas un spoguļojas raibā, kontrastējošā un dinamiskā tēmu virpulī. Gēršvina Rapsodiju pēc pirmatskaņojuma novērtēja pat tie kritiķi, kuri uz džeza mūziku raudzījās vīpsnājoši. Gēršvins bija izdarījis kaut ko nebijušu – viņš bija savienojis džezu un klasisko mūziku vienā skaņdarbā, vienā brīnumainā ķīmiskā savienojumā. Gēršvins pavēra ceļu džezam uz koncertzālēm. Desmit gadu laikā kopš Rapsodijas blūza stilā sarakstīšanas Gēršvins saņēma ceturtdaļmiljonu dolāru tikai par šī darba atskaņojumiem, ierakstiem un īres maksājumiem.

Pianiste Agnese Egliņa par tikšanos ar Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķiem un diriģentu Mārtiņu Ozoliņu: "Gēršvina Rapsodija blūza stilā ir viens no man mīļākajiem opusiem. Tā ir mūzika, kas ir dzīvespriecīga, vitāla un enerģiska. Un tie ir īsti svētki, kad to izdodas atskaņot ar brīnišķīgiem mūziķiem izcilā koncertzālē!"

Biļetes pieejamas visās Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja