Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lāčplēša 100+20

Pēc Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis simt gadu jubilejas svinībām Burtniekos, kur pirmoreiz tika izrādīta rokopera Lāčplēsis, notika vēl vairāki desmiti labi apmeklētu izrāžu Rīgas Sporta manēžā, kurās ierakstītais audiomateriāls tika izdots trīs vinila skaņu platēs, kas bija obligātas katra patriota — trešās atmodas liecinieka — kolekcijā. Rokoperas desmit gadu jubilejā 1998.gadā, kad Zigmara Liepiņa mūzikas svētkos Ķīpsalas hallē Lāčplēsis atkal tika atdzīvināts arī uz skatuves, tas tika izdots arī DVD un audiodiskā.
Tiekamies Arēnā Rīga — rokoperas Lāčplēsis… pēdējā izrādē! — Burtniekos 20.jūnija naktī pēc Lāčplēša izrādes atvadoties no publikas, teica mūzikas autors Zigmars Liepiņš. Kā atgādinot, ka pēc 11.jūlijā gaidāmās izrādes pagaidām jaunas nav plānotas.

Nu jau atkal pagājuši desmit gadu jeb Laikam klāt laiks, kā māksliniece Anita Jansone-Zirnīte nosaukusi savu grāmatu par Lāčplēsi — dokumentālu vēstījumu par Pumpura Lāčplēša simt gadu jubilejas ieceri un realizāciju 1988.gadā Burtniekos, kura lielākā daļa atvēlēta Ojāra Martinsona melnbaltajām fotogrāfijām, ko papildina par laiku liecinošu dokumentu kopiju klāsts — preses izdevumi, dokumenti, rokraksti, programmas un pat pārtikas taloni.

A.Jansone-Zirnīte ir arī 20.jūnijā Burtniekos notikušās Lāčplēša divdesmitgades izrādes iniciatore, kad vairāku tūkstošu apmeklētāju priekšā atkal uzstājās liela daļa to pašu mākslinieku, kas pirms divdesmit gadiem. Solistu pārliecība un atdeve, savas rokoperas partijas uz skatuves dziedot uz gleznaino mākoņu fona Burtnieku ezera krastā, nebija zudusi. Īsteni melnos tēlos iejutās Jumprava, lieliski bija Zigfrīds Muktupāvels un Niks Matvejevs, Imants Vanzovičs un Jānis Sproģis, centās arī Aivars Brīze un Igo, šoreiz klāt nākušie Gunāra Kalniņa koris un Zane Dombrovska. Publika, gluži kā pirms divdesmit gadiem, sasēdusies zemē, piepildīja laukumu starp krēslu rindām un skatuvi, bet finālā visi bija kājās un uzgavilēja trešās atmodas laika lielformāta darbam, it kā pagājušo divdesmit gadu nemaz nebūtu. Šī notikuma lieciniekiem atliek doties noskatīties to visu pilsētnieciskajā Arēnā. Lai varētu teikt: nu, vismaz šādi!

Māra Zālīte, Zigmars Liepiņš. Rokopera Lāčplēsis Arēnā Rīga 11.jūlijā plkst.18

Anita Jansone-Zirnīte. Grāmata Laikam klāt laiks. Mansards, 2008

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja