Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Lai būtu spēks strādāt tālāk. Mūzikas akadēmija dzimšanas dienā pasniegs Gada balvas Petraškevičam, Mickevičam un Švarcbaham

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) 104. dzimšanas dienā 11. janvārī pulksten 18 akadēmijas Lielajā zālē notiks JVLMA un LMT Gada balvas laureātu apbalvošanas ceremonija un svētku koncerts.

Šajā tik svarīgajā un skaistajā dienā akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu – Gada balvu jaunajam mūziķim – par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti 2023. gadā saņems divi lieliski jaunie mākslinieki: klavierspēles students Daniils Mickevičs un kordiriģēšanas students Artūrs Švarcbahs. Savukārt ar JVLMA un LMT Gada balvu mācībspēkam tiks godināts komponists, studentu vidū cienīts un iemīļots docents Jānis Petraškevičs.

Svinīgajā svētku koncertā būs iespēja dzirdēt gan pašu Gada balvas laureātu māksliniecisko sniegumu, gan arī virkni solistu, jaunā kursa Dramatiskā teātra muzikālais aktieris dalībniekus, JVLMA Brass ansambli, kā arī jaukto kori un simfonisko orķestri diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā. Programmā: V.A. Mocarts, Dž. Verdi, R. Šūmanis, F. Šopēns, R. Leonkavallo, F. Lehārs, A. Kubica-Cipera, J. Vītols, M. Zariņš, P. Vasks, E. Igenberga un J. Petraškevičs. Jāņem vērā, ka biļetes uz koncertu var iegādāties tikai iepriekšpārdošanā Biļešu paradīzē.

 

Dubultbalva radošam vērienam

"Komponista darbs ir vientuļnieka darbs, un pedagoģija to brīnišķīgi atsver," atklāj JVLMA Kompozīcijas katedras docents Jānis Petraškevičs un piebilst: "Ja komponista balva ir izcils atskaņojums, tad pedagoga balva ir studentu panākumi un kolēģu novērtējums. Esmu laimīgs saņemt abas!"

2023. gads komponistam bijis ražīgs un spilgtiem notikumiem bagāts gan pedagoģiskajā, gan radošajā dzīvē, turklāt abās jomās gan Latvijā, gan ārvalstīs. J. Petraškevičs kā meistarklašu vadītājs viesojās Aristoteļa Universitātē Salonikos Grieķijā, kā arī Igaunijas Mūzikas akadēmijā Tallinā. Petraškeviča kā komponista aizvadītā gada centrālais radošais notikums bija rezidence laikmetīgās mūzikas festivālā AFEKT Igaunijā, kur atskaņoja viņa skaņdarbus Kārtības rituāli, Dead Wind un Klusā balss. Savukārt klarnetes koncerts Long Walks tika nominēts Lielajai Mūzikas balvai. "Viņam ir neordinārs, svaigs skats uz laikmetīgo mūziku, un katrs viņa jaunais opuss kļūst par notikumu," J. Petraškeviča devumu raksturo JVLMA rektors, profesors Guntars Prānis.

 

Svarīgi ir tikt novērtētam

"Esmu ļoti pateicīgs par mana un manu neatlaidīgo pedagogu darba novērtējumu. Tādi brīži māksliniekam, kad apzinies, ka tavu darbību redz un atzīst, ir īpaši svarīgi, jo rodas iedvesma strādāt tālāk," atzīst jaunais pianists Daniils Mickevičs, kurš klavierspēli apgūst pie profesora Sergeja Osokina. 2023. gadā D. Mickevičs ieguva 1. vietu Jāzepa Vītola 8. starptautiskajā pianistu konkursā, kā arī specbalvu – stipendiju Feuerwerk klavieru akadēmijas meistarklasēm Ainbekā Vācijā. Pērn viņš ar spilgtu sniegumu piedalījies arī Eiropas operas akadēmijā Florencē Itālijā, klavieru akadēmijā Glafsfjordens Winter Piano Academy 2023 un meistarklasēs pie profesora Pāvela Nersesjana un Jūlijas Mustonenas-Dahklvistes Arvikā Zviedrijā, koncertos Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā Tallinā un Sibēliusa akadēmijā Helsinkos projektā Crossing Keybords un citos notikumos. Pianists atklāj, ka tuvākais nākamais viņa koncerts ir 21. janvārī ieplānotais muzikālais brančs koncertzālē Artissimo, kur viņš atskaņos romantiskās klavierminiatūras.

Kordiriģents Artūrs Švarcbahs, kurš studē asociētā profesora Andra Veismaņa klasē, priecājoties par piešķirto apbalvojumu, saka: "Pēdējo gadu laikā vairāk atzinības biju guvis ārzemēs, nevis Latvijā. Tieši tāpēc man ir milzīga gandarījuma sajūta par to, ka mans darbs un panākumi tiek novērtēti arī mājās. Protams, ka bez savu pedagogu atbalsta šo pēdējo gadu laikā nebūtu tik daudz sasniedzis, tāpēc esmu ļoti pateicīgs JVLMA docētājiem un profesoriem, īpaši manam specialitātes profesoram Andrim Veismanim."

A. Švarcbahs pērn ieguva 1. vietu un trīs specbalvas starptautiskajā kordiriģēšanas konkursā Aegis Carminis Slovēnijā. Viņš dziedājis ne vien ar visiem Latvijas profesionālajiem koriem, bet arī ar Zviedrijas Radio kori un Norvēģu solistu kori. Pērn Artūrs stājās pie diriģenta pults Vidzemes koncertzālē, diriģējot Vidzemes kamerorķestri koncertā Vidzemes talanti ģimenei, kā arī piedalījās Menuhina festivālā Gštādē Šveicē, iestudējot Gustava Mālera 2. simfoniju kopā ar Zürcher Sing-Akademie. Lūgts atklāt tālākos plānus, A. Švarcbahs norāda, ka sācies viņa beidzamais bakalaura studiju semestris un eksāmenu slodzes dēļ viņš piekritis daudz mazāk projektiem nekā parasti. Bet saraksts tik un tā ir iespaidīgs. "Šobrīd tuvākie ieplānotie koncerti ir 1., 2. un 3. martā Amsterdamā, kur kamerkora Cappella Amsterdam sastāvā izpildīšu Arvo Perta Kanon Pokajanen. 30. martā būšu dzirdams Latvijā – kopā ar kamerkori Ave Sol, Vidzemes kamerorķestri un diriģentu Andri Veismani izpildīsim Johana Sebastiana Baha Jāņa pasiju. Šajā koncertā uzstāšos kā basa solists. Paralēli šiem projektiem kopā ar Rīgas 6. vidusskolas simfonisko orķestri un pieaicinātu solistu ansambli plānojam iestudēt Bendžamina Britena operu Noasa šķirsts. Būšu šī iestudējuma mākslinieciskais vadītājs."

JVLMA Gada balva tika iedibināta 2004. gadā. Sākotnēji tā tika piešķirta Mūzikas akadēmijas studentiem par radošo aktivitāti un izciliem panākumiem mūzikā, bet kopš 2005. gada – arī akadēmijas mācībspēkiem par izcilu pedagoģisko un radošo darbu. 2017. gadā šis apbalvojums ieguvis LMT vārdu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja