Laika ziņas
Šodien
Migla
Rīgā 0 °C
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijas festivālu asinsrites virziens. Iesaka Uldis Rudaks

Dažāda lieluma un nozīmes mūzikas saietu kartē šogad katrs atradīs sev tīkamāko – skaļu vai ļoti skaļu, ar teltīm vai jumtu, kedām vai zābakiem, pļavu vai asfaltu

Rādās, ka šogad pieprasītākā latviešu grupa, kas vismaz festivālu sarakstos sastopama visbiežāk, ir Liepājas progroka orķestris Aston Kais – ne vien šo rindu autora pagājušā gada atklājums, bet arī Zelta mikrofona balvas nominants, kas paspējis sniegt koncertus arī ārzemēs un nule Tallinas Mūzikas nedēļā esot izpelnījies arī Radiohead ģitārista Eda O’Braiena komplimentus. Sīkums, bet patīkami. Vasaras mūzikas festivāli ir klāt, un šogad to ir tik daudz, ka ikviens var izvēlēties sev piemērotāko ne vien pēc piedāvāto mākslinieku saraksta, bet arī festivāla rakstura. Sadalīsim tos trīs godīgās daļās. Vispirms apskatīsim festivālus tradicionālajā, 1969. gada Vudstokas ierādītajā formā – ar iespēju uz vairākām dienām (jo divas var izrādīties par maz) aizbēgt jeb atslēgties no ikdienas pienākumiem un komforta, reibt no mūzikas un svaiga gaisa, neraizēties par nokļūšanu mājās un nakšņot teltīs vai grāvjos, rīta dušas vietā iztiekot ar peldi kādā ezerā vai upītē vai vismaz izvārtoties veldzējošo rasu uzsūkušā pļavā. Nākamie būs festivāli pilsētvidē – kādā parkā vai betona džungļos –, kas vairāk domāti tiem, kuriem pēc vakara/nakts koncertu piedzīvošanas tomēr prasās pēc stabila jumta virs galvas un visa, kas zem tā, – savas platās, kāda jau iesildītās gultas, karstās, smaržīgās vannas, gardumu pilnā ledusskapja un milzu televizora ar mīļākajiem seriāliem. Pašās beigās – festivāli, kas vēl saglabā intrigu un plašākas ziņas vēl kaut kam taupa. Šis būs īss festivālu pieredzes bagāta ziņotāja ceļvedis bez liekā, lai būtu skaidrs, kurā virzienā rakt interneta un dzimtās zemes plašumos.

DAUDZDIENNIEKI AR TELTĪM

foRest
Ezeriņi, Jelgavas novads, Jaunsvirlaukas pagasts 26.–27. maijs

Šis ir mazs un ļoti omulīgs festivāls, kas notiek otro reizi, šoreiz jau uz divām skatuvēm, piedāvājot pašlaik aktuālo, lielākoties jauno mākslinieku koncertus, kā arī šādas tādas meistarklases un darbnīcas, kinoseansus un sarunas par svarīgām tēmām ar prominentu dažādu nozaru viesu piedalīšanos. Mūzikas programmā: Keitija Bārbale, ŠŅK, Nesen, Krāsa, DZ, NYOS, Talbot, Bēdu brāļi, Aston Kais, Podruga, Grab, Helēna Kozlova, STABS, Ug Ug Ugg Ugg, Motormusic, Grupa Jānis, Kuusbārdis, Aleksandrs Barons, Alum Alu, Māra Dagne un Kārlis Rudra.

Zobens un lemess
Bauskas pilskalna parks

9.–11. jūnijs

Latvijas smagās mūzikas cienītāji, kuri arī ārpus festivālu sezonas mēdz iegriezties krodziņā ar šādu nosaukumu, zina, ka lielākais metālmūzikas festivāls jau ierasti notiek Bauskas pilskalna parkā. Arī šogad festivālā būs Senais ciems, kurā varēs vērot vēstures rekonstrukcijas klubu aktivitātes, seno karavīru un bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumus, spēka spēles, dažādas meistarklases, noklausīties vēsturiski izglītojošas lekcijas un vērot uguns skulptūras. Mūzika: Skyforger un Sovvaļnīks no Latvijas, Noktrunal Mortum un 1914 no Ukrainas, grieķu blekmetāla pamatlicēji Varathron, pagānmetāla meistari Theigns and Thralls no Apvienotās Karalistes u. c.

Straume
Zeit, Līgatne

30. jūnijs–1. jūlijs

Citi festivāli piedāvā lielāku vai mazāku aktuālā hiphopa žanra mākslinieku īpatsvaru, bet Straume Līgatnē ir tieši repa festivāls, kas šogad notiks otro reizi. Uzstāsies dažādu paaudžu mākslinieki, kuru vidū ir Kurts, Skutelis, Zeļģis, Viņa, Xantikvariāts, Ozols un Wiesulis.

Zilonis
Renda, Kuldīgas novads

14.–15. jūlijs

Festivāls pankiem un viņiem līdzīgajiem – tā var spriest vismaz pēc Radio NABA panku raidījuma Ej apskrieties iesaistes. Dzirdēsim grupas Apēdājs, Židrūns, Asinis, Uguns, Grēcīgie partizāni un Inokentijs Mārpls... Klāss Vāvere savulaik par krautroka grupu Can smejoties teica: "Tāda sajūta, ka viņi tur visi piemeklēti pēc uzvārdiem", bet par grupām Zilonī vari būt drošs, ka pasaulē nav vēl vismaz desmit grupu ar identiskiem nosaukumiem. Saēdīsimies vietējo proviantu, šķidro maizi no bāra vai līdzpaņemto, sasildīsimies mošojot vai mīlējoties un saplīsīsim tur, kur nokritīsim. Lielisks uzaicinājums!

Zāģis
Vaive, Cēsu novads

15. jūlijs

Šis festivāls ir gandrīz slepens, bet interesenti un zinātāji gan jau kontaktus ir atraduši, lai atcerētos 90. gadu smagās mūzikas bohēmas laikus un klausītos grupas Iron Wings, Ability, Inokentijs Mārpls, Šķembas, Trencheard, Mindesign, Analborn, Procession un pat Skyforger, kas Zāģī sniegs noteikti pašu intīmāko šīgada koncertu pašu zemē, jo pārējie paredzēti tikai lielie, kur nevienam acīs neieskatīsies, bet arī tautas vienotībā ir spēks.

Saldus saule
Kalnsētas parks, Saldus

28.–29. jūlijs

Senākais Latvijas rokfestivāls, kas nosaukts kādreizējā grupas Līvi vadītāja Ērika Ķiģeļa dziesmas vārdā, šogad piedāvās grupas Pērkons, Līvi, Sudden Lights, Pienvedēja piedzīvojumi, Inokentijs Mārpls, Oranžās brīvdienas, The Sound Poets, Aston Kais, B Optimist, Lapsene, Garu pagrabs, The Hobos Club, Keitiju Bārbali, Ivo Fominu un citus māksliniekus.

Laba daba
Ratnieki, Līgatnes pagasts, Cēsu novads

4.–5. augusts

Latvijas Radio 6. kanāla jeb Latvijas Universitātes Radio NABA klausītāji jau gadiem ilgi zina, ka šis ir festivāls tieši viņiem. Programma, kā parasti, neliks vilties. Līdz ar ārzemju viesiem Shishi (Lietuva), Sturli Dagslannu (Norvēģija), Brass Riot (Vācija), Shaman Shaman (Izraēla), Apho Moro (Uganda) uzstāsies vesela plejāde dažādu paaudžu un žanru vietējo mūziķu: Jumprava, Satellites LV, Dzelzs vilks, Pienvedēja piedzīvojumi, Podruga, ŠŅĶ, Purple Negative, Zari, Rāva, Aston Kais, Imants Daksis, Sonntags Legion, Stūrī zēvele, Nova Koma, Vultura, DJ Krankenwagen, Indygo, Oranžās brīvdienas, Juuk, Bēdu brāļi, Čipsis un Dullais kopā ar Big Band, Tumors un Nohow, kas pēc atgriešanās koncerta pērn festivālā Kartupeļpalma Salaspilī ir modusies pēc ilgas pauzes, atsākusi darbību un beidzot ieraksta pirmo albumu divu gadu desmitu pastāvēšanas laikā.

Bauska Taste
Bauskas pilskalna parks

4.–5. augusts

Pazīstamākie Latvijas mākslinieki rolands če, Ozols, Linda Leen, Shipsea, Astro’n’out, Triānas parks, Sudden Lights un arī The Roop no Lietuvas būs šī pasākuma magnēti, lai divus mēnešus pēc Zobena un lemeša iekrāsotu šo vietu citos toņos.

Summer Sound
Liepājas pludmale

4.–5. augustā

Pludmales smiltis, saule, neskaitāmas skatuves ar grupām un dīdžejiem, kas, šķiet, sacenšas savā starpā, jo ir jau arī par ko – gadiem ilgi šis festivāls lepojas ar savu rekordlielo apmeklētāju skaitu. Dalībnieku saraksts ir iespaidīgs, atliek tikai prast neapmaldīties un visā šajā kokteilī atrast savējos: Meduza (Itālija), Alle Farben (Vācija), Lucid Kidd un Antikvariniai Kašpirovskio Dantys (Lietuva), Sibil Vane un Ewert and The Two Dragons (Igaunija), Gustavo, Skyforger, Labvēlīgais tips, Būū, Sudden Lights, Pienvedēja piedzīvojumi, Singapūras satīns, Zeļģis, Ozols, rolands če, Pirmais kurss, Dzelzs vilks, Prusax, Wiesulis, Mauku Sencis & Grandmasters Neons, Gapoljeri, Fēlikss Ķiģelis, Lapsene, Čipsis un Dullais, Nikotīņi, Indygo, Finķis & PragaII, Zari, Toms Grēviņš u. c.

Progausis
Kaive, Cēsu novads

11.–12. augusts

Otro vasaru pēc kārtas notiks progresīvās mūzikas un mākslas festivāls Progausis, kurā melomāni un citi mūsdienu skaņu mākslas mīļotāji varēs baudīt mūziku, kas ikdienā neskan komerciālajās radiostacijās. Uzstāsies Advanced Blue, Akvalande, Baltā klints, Chairmen, Doni Tondo, Eklektika, Egils Leimanis, Fonoplane, Mattergy, Mother, Reinis Jaunais & Daniēle Mammarella, Treeeye, Trio Metamorfoze u. c.

PARKOS UN BETONA DŽUNGĻOS

Nostalgia Fest
Mežaparks, Rīga

9.–10. jūnijs

Savulaik joprojām koncertējošās aizvadīto desmitgažu popzvaigznes pulcēja diskonaktis Ķīpsalas hallē, bet šogad tas būs vesels divu dienu festivāls Mežaparka estrādē. Uzstāsies izpildītāji, kuru mūzika kādreiz skanējusi vai katrā naktsklubā, deju laukumā un mājās: Secret Service, Joy, F. R. David, Dr. Alban, Pupo, Rikardo Folji, Baccara, Dženija no Ace of Base, Samanta Foksa un Dschinghis Khan.

Unreal
Mežaparks, Rīga

17. jūnijs

Pirmais elektroniskās mūzikas festivāls ar vairāk nekā divpadsmit dīdžejiem no visas pasaules. Viņu vidū ir Dmitri Vegas & Like Mike (Beļģija, Grieķija), Tungevaag (Norvēģija), Gaullin (Lietuva), DJ Makree un Magnuss Eriņš (Latvija). Gaidāmi jaunāko mūsdienu mākslīgā intelekta tehnoloģiju demonstrējumi un 3D vizualizācijas, kas sola ievest apmeklētājus patiešām nereālā skaņas, gaismas un formas vidē.

Positivus
Lucavsala, Rīga

14.–15. jūlijs

No Salacgrīvas uz Lucavsalu Rīgā pērn pārcēlies Pozītis, kā to dzirdēts dēvējam sarunvalodā, šogad turpina piesaistīt arvien jaunāku auditoriju. Šoreiz būs dzirdami ārvalstu mākslinieki Sems Smits, Alt-J, J.I.D, Earthgang, Duckwrth, Seaford Mods, Tommy Cash, Little Big, Emotional Oranges, Anna B Savage, kā arī vietējās popzvaigznes – Aminata, Gustavo, Vēstnieks, Mauku Sencis & Grandmasters Neons, Zeļģis, Fiņķis, Bel Tempo, Patrisha, Grēta, Vultura, Elza Legzdiņa, Martas asinis u. c.

Valmiermuižas Etnomūzikas festivāls
Valmiera

15. jūlijs

Par vērienīgāko pasaules un folkmūzikas notikumu Latvijā nu jau ierasti kļuvis Valmiermuižas Etnomūzikas festivāls, kas notiek sadarbībā ar izdevniecību Lauska. Šogad uz divām skatuvēm uzstāsies Jauno Jāņu orķestris, Torgeira Vasvika grupa, kas pārstāv seno sāmu tautu un tās muzikālās saknes ar arhaisku un rokkoncertam atbilstošu skanējumu, tarantellas grupa no Itālijas Canzoniere Grecanico Salentino un folkroka grupa Joryj Kloc no Ukrainas. Izturīgākie naktī pēc koncertprogrammas sagaidīs etnodiskoduetu – Dīvu Reiznieku un Kasparu Zaviļeiski. Par festivāla tradīciju ir kļuvusi vērienīgā uguns skulptūras iedegšana – šoreiz spāņu māksliniekam JordiNN pievienosies starptautiska radošā komanda, lai radītu maģisku un muzikālu cirka performanci, atklājot pretstatus starp statiskumu un kustību, gaisu un zemi.

Kartupeļpalma
Cēsis, Liepāja

12., 19. augusts

Salaspilī dzimušais festivāls ar ilggadējā mūzikas žurnālista Ulda Rudaka programmu šogad iesakņojies mākslas telpā Mala Cēsīs, kur 12. augustā uzstāsies Helēna Kozlova, Grēcīgie partizāni un varbūt pats gājputnu barvedis Simons Krasts atradīs kādu mazu un smirdīgu kociņu, uz kura apsēsties un uzspēlēt, ja tai laikā iekritīs būt Latvijā. Savukārt kultūras namā Wiktorija Liepājā 19. augustā uzplauks tāds dažādu paaudžu mākslinieku zieds, kurā katra lapiņa ir vesela un aizraujoša stāsta vērta, – Bēdu brāļi, Dzeltenie pastnieki, Aston Kais un kvartets Židrūns, kas pēdējos gados koncertē ļoti reti, un šis būs pagalam ekskluzīvi, ja vien neesi jau bijis Zilonī.

Porta
Rīga un Kuldīga

27.–29. augusts

Pasaules mūzikas festivāls Porta šogad paplašinājies un notiks trijās vietās, dažiem māksliniekiem tiks dota iespēja muzicēt pat divas reizes. 27. augustā Kuldīgas pils parkā uzstāsies Slatucada no Marokas, 28. augustā fon Stricka villā Rīgā spēlēs Peivi Hirvonena no Somijas, Žiljēns Sertēns no Francijas, Le Diable à Cinq no Kanādas un mūsu pašu Rahu The Fool. Viss noslēgsies 29. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā Rīgā ar Duo Ruut no Igaunijas, Danielu Herskedalu no Norvēģijas, Džamalu no Ukrainas, Žiljēnu Sertēnu no Francijas, Slatucada no Marokas un Okra Playground no Somijas.

Ezīšfests
Tallinas ielas kvartāls, Rīga

26. augusts

Vasaru noslēgs krogu tīkla Ezītis miglā rīkotais festivāls Rīgas betona džungļos – Tallinas ielas kvartālā uz vairākām skatuvēm. Būs Pērkons, Inokentijs Mārpls, PND, Prusax, Zeļģis, Edavārdi, Čižika un Dubras trio Krata, Elizabete Balčus, Evijas Vēberes un Ivara Arutjunjana duets, Diona, Čipsis un Dullais, Grupa Jānis u. c.

SEKOJIET INFORMĀCIJAI!

Queer Punk Fest
Rīga

12.–18. jūnijs

Queer Punk ir aktīvistu organizēts festivāls, kas notiks vairākās Rīgas koncertvietās, klubos un bāros. Sīkāka informācija par to vēl tikai gaidāma.

Viduslaiku un mūzikas festivāls Bandava
Kazdangas pagasts, Dienvidkurzeme

18.–20. augusts

Interesentiem, kas vēlas piedalīties tematiskā, seno dienu tradīcijām veltītā kultūras programmā (meistardarbnīcas, lekcijas, dalība Senajā ciemā), lūgums rakstīt uz [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja