Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Leģendāras krievu pianisma dinastijas turpinātājs muzicēs Rīgā

Mūzikas festivāla Rīga Jūrmala ietvaros 20.jūlijā Lielajā ģildē muzicēs leģendārās krievu pianisma dinastijas turpinātājs Luks Geņušs.

Geņušs dzimis Maskavā mūziķu ģimenē. Pianisti ir gan viņa tēvs Petrs Geņušs, gan māte Ksenija Knorre. Maskavas konservatorijā Luks skolojās pie savas vecmāmiņas, leģendārās krievu pianistes Veras Gornostajevas. Uzsācis klavierspēles mācības piecu gadu vecumā, Luks jau agri apjauta, ka šādi ciltsraksti ir arī sava veida izaicinājums un ka viņa uzdevums būs pārstāvēt un turpināt krievu pianisma tradīcijas visaugstākajā līmenī.

Pa īstam atbildības smagums jaunajam mūziķim atklājies vien pēc pirmajiem paša sasniegumiem – uzvaras Starptautiskajā Šopēna konkursā Varšavā (sudraba medaļa, 2010), Vācu pianisma balvas konkursā (2012) un 15. starptautiskajā Čaikovska konkursā Maskavā (sudraba medaļa, 2015).

Kritiķi gan teic, ka atzinība ne tikai palielinājusi atbildības nastas smagumu, bet arī sniegusi Lukam Geņušam rāmu iekšējo pārliecību, briedumu. Un krievu pianisma neiztrūkstošās pazīmes – nevainojamā tehnika, absolūtā atdeve un nepārspēts jūtīgums romantiskās mūzikas interpretācijās – viņa spēlē izpaužas ļoti spilgti.

"Luks Geņušs spēlē ar konkursu uzvarētājam piedienīgu spožumu, bet arī ar nobrieduša mākslinieka spēju atkal radīt mākslas darba arhitektūru un ar ekspresiju, kurā nav ne miņas no pašmērķīguma," raksta britu The Guardian.

Domas rosinoši un iespaidīgi – arī tā mēdz raksturot Luka Geņuša sniegumu un ļoti radoši veidotās koncertu un albumu programmas. Viņa repertuārā ir mūzika no baroka līdz pat mūsdienām, plaši monogrāfiski cikli – visi Bēthovena koncerti, Šopēna 24 etīdes un 3 sonātes, Rahmaņinova 24 prelūdijas, Hindemita Ludus Tonalis, Arvo Perta un Džona Adamsa klavierkoncerti. Pianists ļoti labprāt muzicē arī kameransambļos. Ar mērķi likt klasiskajai mūzikai skanēt vietās, kur citādi tā nekad neskanētu (cietumos, slimnīcās, patversmēs), kopš 2015. gada Luks piedalās labdarības projektā Skatoties zvaigznēs (Toronto).

Luks Geņušs ir koncertējis Lietuvā, Krievijā, Lielbritānijā, Francijā, ASV, Itālijā, Polijā, Vācijā, Austrijā, Kanādā, Dānijā, Beļģijā, Japānā un citur. Uz sadarbību ar pasaules vadošajiem orķestriem viņu aicinājuši Valērijs Gergijevs, Mihails Pļetņovs, Leonards Slatkins, Šarls Dituā, Andrejs Boreiko, Sauļus Sondeckis, Dmitrijs Sitkoveckis, Antonijs Vits un citi diriģenti.


Vairāk par festivālu Rīga Jūrmala var atrast mājaslapā.

Top komentāri

būūū
b
es atkal domāju, ka Roldugins :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja