Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

LNSO 85. sezonu iezīmē radošā daudzveidība un bažas par nākotni

Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) dienu pirms koncertsezonas sākuma satricināja ziņa, ka galvenais diriģents Karels Marks Šišons personīgu iemeslu dēļ nevarēs ierasties Rīgā un arī Vācijā atcēlis vairākus koncertus. Viņa vietā sezonas atklāšanas koncertu diriģēs Mārtiņš Ozoliņš.

Vārds orķestra solistiem

Jauno, 85 koncertsezonu LNSO atklās 29. septembrī Lielajā ģildē, kurā skanēs vispopulārākie simfoniskās mūzikas šedevri: Nikolaja Rimska - Korsakova austrumnieciski krāšņā Šeherazade, ko LNSO nav spēlējis nu jau ilgāku laiku, kā arī Pētera Čaikovska vijoļkoncerts, kura solists būs Latvijas publikai jau pazīstamais izcilais krievu vijolnieks Sergejs Krilovs. Savukārt latviešu mūziku šoreiz pārstāvēs mūsu simfonisma klasiķa Jāņa Ivanova Svinīgā prelūdija.

Jubileju orķestris nesvinēs ar īpašu pompozu notikumu, toties krāšņa iecerēta visa sezona. Kā solisti izpaudīsies orķestra vadošie mūziķi: vijolnieks Sandis Šteinbergs, flautiste Dita Krenberga, obojists Egīls Upatnieks, trompetists Andris Ābelīte, sitaminstrumentu virtuozi Edgars Saksons un Elīna Endzele. Savukārt sezonas noslēgums (11.V) K. M. Šišona vadībā vilina ar iespēju kā solistu dzirdēt slaveno Berlīnes filharmoniķu koncertmeistaru Gaju Braunšteinu.

Gaidāmas atkaltikšanās ar diriģentiem Žerāru Korstenu (Vīnes klasika 10.II) un Modestu Pitrenu (Krievu kamermūzikas pērles). Pēc ilgāka laika solīta atkalredzēšanās ar LNSO kādreizējo galveno diriģentu Olari Eltsu ar programmu Ziemeļu simfonija (16.III). LNSO diriģēs arī Mihails Tatarņikovs (5.IV), bet īpaša intriga ir Jaungada koncerti, kuros pie LNSO diriģenta pults debitēs vēl tikai 18 gadu vecā Venecuēlas mūzikas zvaigzne Iljičs Rivass. (Venecuēla ir īpaša orķestru kultūras un spožu jauno diriģentu zeme, no turienes nācis arī pasaulslavenais Gustavo Dudamels!) K. M. Šišona vadībā arī šosezon taps operas koncertuzvedums. Šoreiz - Verdi Otello (23., 25.II). Viena no sezonas virsotnēm būs koncerts 21.X, kurā K. M. Šišons atkal muzicēs kopā ar pianistu Vestardu Šimku, piedāvājot L. Bēthovena 4. klavierkoncertu.

Uzmanību! Saistībā ar Latvijas pasaules zvaigznes, soprāna Marinas Rebekas aizņemtību Ņujorkas Metropolitēna operā novembrī solītais viņas koncerts pārcelts uz nākamā gada 15. janvāri, un to diriģēs Modests Pitrens.

LNSO šogad nespēlēs 18. novembra valsts svētku koncertu, toties sezonas repertuārā iekļaus vairāk latviešu mūzikas, kurai veltītas divas simfoniskās programmas. Andris Vecumnieks gatavo komponistu jubilāru A. Grīnuma, R. Kalsona, P. Dambija un R. Jermaka mūzikas koncertu 28.X, savukārt Andris Poga diriģēs programmu Latviešu mūzikas pērles 20.IV , programmā izvēloties Viļņa Šmīdberga opusu Karuselis, Artura Maskata Capriccio obojai un kamerorķestrim, kura solists būs Egīls Upatnieks, un Jāņa Ivanova 4. simfoniju Atlantīda. Savukārt atskaņošanai ikgadējā Latviešu mūzikas lielkoncertā, kur arvien piedalās visi Latvijas profesionālie orķestri, LNSO pasūtījis komponistam Kristapam Pētersonam klarnetes koncertu. Pēc orķestra direktores Ilzes Paideres - Staķes teiktā, latviešu mūzikas īpatsvars sezonā palielināts, reaģējot uz pērn saņemtajiem pārmetumiem par nepietiekamo latviešu mūzikas daudzumu 18. novembra valsts svētku koncerta programmā. «Ja publikai patiks, tad Latviešu mūzikas pērles varētu kļūt par ikgadēju LNSO tradīciju,» piebilda I. Paidere - Staķe.

Arī nākamsezon notiks kamermūzikas koncerti. Atšķirībā no iepriekšējās sezonas, kad LNSO devās apjomīgos ārzemju koncertceļojumos, šosezon tādi nav paredzēti, toties orķestris piedalīsies vērienīgos sadarbības projektos Latvijā: R. Vāgnera operas Dievu mijkrēslis iestudējumā LNO, jaunās mūzikas festivālā Arēna.

Raizes par nākotni

Saskaņā ar trīs gadu sadarbības līgumu nākamā sezona K. M. Šišonam būs pēdējā LNSO galvenā diriģenta postenī. Orķestra direktore Ilze Paidere - Staķe neslēpa, ka pagaidām nav skaidrības par turpmāko sadarbību pēc līguma termiņa beigām. Nav zināms, vai nākamsezon vispār varēs atļauties galveno diriģentu - plānojot LNSO nākamā gada budžetu, Kultūras ministrija vairs neparedz atalgojumu galvenajam diriģentam. Patlaban Latvijas orķestros tas ir 1500 latu mēnesī pirms nodokļu nomaksas, un arī tas nav konkurētspējīgs. Protams, orķestris varētu sezonu strādāt arī bez galvenā diriģenta, taču ilgākā periodā tas draud ar orķestra mākslinieciskā līmeņa kritumu. Labā ziņa - orķestrim ir jauns atbalstītājs - vācu ceļu būves firma Strabag, kas sponsorējis 25 000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja