Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LNSO koncerts jauniešiem #Rimskis-Korsakovs. Profesors jūrnieka tērpā

17. martā plkst. 19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz cikla Koncertsarunas ar Goran Gora sezonas priekšpēdējo koncertu.

Tā uzmanības centrā būs komponists Nikolajs Rimskis-Korsakovs – krievu profesionālās mūzikas kultūras lielā mēraukla. Koncertā skanēs slavenā komponista svīta Šeherezade, ko šoreiz diriģēs divi pavisam jauni diriģenti – Andris Rasmanis (viņa pārziņā svītas divas pirmās daļas) un Kārlis Kundrāts (divas atlikušās daļas). 

Visi zina Rimski-Korsakovu kā komponistu, bet vai atceras, ka viņš savulaik izskolojās par jūrnieku un apbrauca apkārt teju visai pasaulei? Atmiņas par jūras fascinējošajiem viļņiem un iespaidi, ko komponists guva, lasot slavenās 1001 nakts pasakas, savienojās lielā simfoniskā gleznā Šeherezade, kas klausītājiem dāvā Austrumzemju brīnumus, mežonīgus svētkus un vēl mežonīgāku simfonisko vētru. Simfoniskais tēlojums Šeherezade top 1888. gada jūlijā – viena mēneša laikā. 

Zināms, ka Rimskis-Korsakovs virknējis nevis veselas pasakas, bet savstarpēji nesaistītas epizodes, un pieņemts uzskatīt, ka sākuma tēma zīmē sultānu, savukārt populārais vijoles solo ir Šeherezades portrets. Jau pēc neliela pirmās daļas ievada sultāna tēma veiksmīgi pārtop majestātiskā jūras ainavā (lai nu ko, bet jūru attēlot jūrnieks Rimskis-Korsakovs prot lieliski). Otrā daļa piedāvā austrumu brīnumu tēlojumu un kaujas skatu. Trešajā daļā iztēlojamies mīlas ainas, savukārt ceturtajā daļā visai mežonīgu svētku svinēšanu pārtrauc vētra, kuras kulminācijā kuģis sašķīst pret klinti. Viļņi norimst, Šeherezades balss izdziest, sultāns iemieg. 

Katrā no LNSO jauniešu cikla koncertiem dziesminieks Goran Gora iepazīstina ar kādu populāru simfonisku skaņdarbu, kuru pēc neliela ievadkomentāra nospēlē LNSO mūziķi. Šajā ciklā šo sezon gaidāms vēl viens koncerts 21. aprīlī – Johannesa Brāmsa Otrā simfonija (pieredzējušais Sanktpēterbugas maestro Nikolajs Aleksejevs).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja