Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Maestro Rikardo Muti sesto reizi diriģēs Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncertu

Tradīcija paliek nemainīga – 2021. gada 1. janvārī Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē notiks Vīnes filharmonijas orķestra Jaungada koncerts. Šoreiz – bez publikas klātbūtnes

Pie pults stāsies itāļu maestro Rikardo Muti. Šis būs sestais Jaungada koncerts, kas skanēs viņa vadībā, iepriekš Rikardo Muti to diriģējis 1993., 1997., 2000., 2004. un 2018. gadā. Programmai viņš ir atlasījis Franča fon Supē, Johana Štrausa II, Jozefa Štrausa, Karla Cellera, Karla Millekera, Karla Komzāka un Johana Štrausa I opusus. Klausītāji dzirdēs kolorītu, dzīvesprieka pilnu mūziku – būs maršs, valsis, galops, polka un kadriļa; pilna programma ir pieejama orķestra mājaslapā. Drīz pēc koncerta izskaņas tā ieraksts būs pieejams gan kompaktdiskā, gan vinila platē, ko izdos kompānija Sony Classical.

Diriģēšanas grandu Rikardo Muti un Vīnes filharmoniķus saista veiksmīga sadarbība un savstarpēja cieņa piecdesmit gadu garumā – viņš ir diriģējis 550 šā orķestra koncertu Vīnē, Zalcburgas festivālā un citur pasaulē. Nav noslēpums, ka Vīnes filharmoniķi ir orķestris ar raksturu un ne visiem diriģentiem, kuri stājas tā priekšā, kolektīvs ir gatavs pakļauties un sekot līdzi (brīžiem tas pat atļaujas spēlēt nevīžīgi), taču maestro Muti ir viens no orķestra dalībnieku favorītiem un viņa vadībā Vīnes filharmoniķi allaž demonstrē visaugstāko klasi un savu īsto, neatkārtojamo Vīnes skanējumu.      

Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts ir populārākais un prestižākais klasiskās mūzikas notikums, kam televīzijas un radio ēterā seko līdzi visā pasaulē. Koncerts tiek pārraidīts vairāk nekā deviņdesmit valstīs, un to izbauda 50 miljonu skatītāju. Piektdien, 1. janvārī, plkst. 12.15 tiešraidē to demonstrēs LTV1.

Jaungada koncerts, kādu to pazīstam tagad (uzmanības centrā – Štrausu dinastijas daiļrade), tiek rīkots kopš 1939. gada. Ar tā bagāto vēsturi var iepazīties Sony Classical novembrī izdotajā izlasē, kuru veido divdesmit seši kompaktdiski. Tajos ir iemūžināts Jaungada koncerta programmas repertuārs (357 darbi), kas Vīnes Mūzikas biedrības Zelta zālē skanējis no 1941. gada, kad pie pults stājās šīs tradīcijas dibinātājs Klemenss Krauss, līdz 2020. gadam, kad svinīgo koncertu pirmo reizi karjerā diriģēja Andris Nelsons.

Ierakstu izlasē kopumā pārstāvēti septiņpadsmit diriģentu, to vidū ir arī Herberts fon Karajans, Villijs Boskovskis, Lorins Māzels, Klaudio Abado, Karloss Kleibers, Zubins Meta, Rikardo Muti, Nikolauss Arnonkūrs, Seidzi Odzava, Mariss Jansons, Žoržs Pretrs, Daniels Barenboims, Francis Velzers-Mests, Gustavo Dudamels un Kristiāns Tīlemanis.   

Informācija: wienerphilharmoniker.at

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja