Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Marina Kalmikova. Aktrises vārda mūzika

Bijušie rīdzinieki festivālā Vārda mūzika interpretē pasaules dzejas klasiku

Par bardu viņa sevi saukt neļauj. Arī dziedošā aktrise nav gluži īstais apzīmējums. "Tā ir laikmetīga mūsdienu oriģināldziesma par dziļu klasisko dzeju klasiskās ģitāras pavadījumā. Izvēlamies tikai vislabāko, augstas raudzes dzejas klasiku, kuru komponējot cenšos pēc asas, spilgtas, raksturīgas formas," nolikusi sāņus ģitāru, dienu pirms koncerta pašas rīkotajā starptautiskajā muzikāli poētiskajā festivālā Vārda mūzika stāsta tā iniciatore un dalībniece, vispusīgā skatuves māksliniece Marina Kalmikova. Savulaik rīdziniece, kādreizējā Jaunatnes teātra aktrise kopā ar savu dzīvesbiedru, kādreizējo Rīgas Krievu drāmas teātra un Latvijas filharmonijas aktieri un režisoru Igoru Hohlovkinu jau desmit gadus dzīvo Vācijā, Diseldorfā. Tur abi pārcēlās uz dzīvi 1992.gadā, kad Rīgā likvidēja Jaunatnes teātri, un līdzīgs liktenis piemeklēja arī Latvijas filharmoniju. Pēc veiksmīga dziesmu un dzejas lasījumu koncerta, kuru viņi pērnvasar sniedza Dzintaru mazajā koncertzālē, viņi atgriežas jau ar festivālu, kurā iesaista arī Latvijas aktierus un mūziķus. Programmā Mestnostj ļubvi Dzintaru mazajā koncertzālē 20.augusta vakarā skanēs dziesmas ar F.G.Lorkas, V.Šekspīra, H.R.Himenesa, R.M.Rilkes, P.Verlēna un citu ievērojamu Eiropas dzejnieku darbiem. Piedalīsies arī saksofonists Deniss Paškevičs. Savukārt 30.augusta vakarā, kura nosaukums Narcise kristālā patapināts no A.Ahmatovas dzejoļa, turpat ieklausīsimies krievu poēzijā — J.Brodska, V.Nabokova, B.Pasternaka, O.Mandelštama dzejā.

Viss ir kopā

Marina Kalmikova muzicē sešās valodās: krievu, angļu, itāļu, spāņu, franču, vācu. "Vienkārši atskaņu pantiņi dziesmiņām mani neinteresē."

Vācijā viņa uzstājas ar autorprogrammām teātros, kur atveido arī dažādas lomas izrādēs. Vairākas programmas tapušas speciāli Gētes muzejam Diseldorfā. Viņa dzied un spēlē, bet Igors Hohlovkins pārsvarā piedalās ar dzejas lasījumiem, tikai dažubrīd ļaujot skanēt arī savam sulīgajam baritonam. "Tās ir muzikāli poētiskas kompozīcijas, kur dzeja, mūzika, dziesma, lasījums un dziedājums pārplūst viens otrā," stāsta M.Kalmikova. Kopā tapis arī kompaktdisks.

"Ģitāru sāku mācīties 12 gadu vecumā Rīgā, tepat Magadanā — kā tolaik tautā dēvēja Dzeržinska vārdā nosaukto Milicijas kultūras namu. Man bija brīnišķīgs, gados vecs skolotājs Mihails Azovskis-Russo, kurš vēl pirms Latvijas iekļaušanas padomijā bija paspējis dzīvot un muzicēt Spānijā. Tur viņam bija sava flamenko grupa, un viņš pat spēlējis Beļģijas karalienei. Viņš arī brīnišķīgi dziedāja, un tas mani saviļņoja uz visu mūžu." M.Kalmikova ar ģitāru tā aizrāvusies, ka spēlējusi caurām dienām. "Es visiem tā traucēju, ka vecāki lūdza pārcelties uz vannas istabu, bet brālis reiz iemeta kamīnā manas notis. Bet notis tolaik nokopēt nevarēja, visu, ko dabūju, pārrakstīju ar roku! Man vēl tagad glabājas toreiz apdegušie nošu papīri…" viņa atminas. Viņa ar sajūsmu atgādina, ka tolaik, 70.gados, Rīgā bija viena no labākajām filharmonijām padomijā. Te koncertēja ievērojamais franču ģitārists Lagoija un spāniete Marija Luīze Aņido, kuras autogrāfs vēl tagad tiekot glabāts kā svētums. Diemžēl mācīties ģitāru tolaik varēja Pēterburgā, jo skolās Latvijā tādas specialitātes nebija. Māte turp meiteni nelaida. Turpinot muzicēt un apmeklēt koncertus, Marina arī jutusi, ka instrumentālajā mūzikā vien viņai pietrūkst katarses. "Manuprāt, mūzikai ir jāsatricina līdz sirds dziļumiem. Sapratu, ka jāskan arī cilvēka balsij!" Tā uzrakstījusi pirmo dziesmu tolaik pašas ļoti iemīļotajā angļu renesanses stilā un tikai vēlāk melodijai piemeklējusi dzeju — derējis Šekspīrs! Šo dziesmu viņa laiku pa laikam nodzied koncertos vēl joprojām un ir ierakstījusi arī CD.

Likteņa dzīves ķīmija

Nevēloties palikt bez augstākās izglītības un paklausot mātes ķīmiķes padomam, Marina iestājusies Rīgas Tehniskajā universitātē ķīmiķos. Taču studijas izrādījušās garlaicīgas un mokošas. Reiz kāds paziņa jautājis, vai viņa nevēlētos pamēģināt iestāties aktieros, Krievu drāmas teātra galvenais režisors Arkādijs Kacs komplektējot konservatorijā savu kursu. "Paziņa piedāvāja palīdzēt sagatavoties, bet teātris mani neinteresēja. Taču pēc pāris nedēļām saviesīgā vakarā pie šī paziņas ieradās cilvēks, kura priekšnesumu reiz ar bijīgu sajūsmu un drebošu sirdi bija vērojusi viena aktiera koncertā, domādama, ka viņš ir aktieris no Maskavas. Izrādījās — viņš, nesasniedzamais sapņu vīrietis, ir tepat no Rīgas! Tad gan Marina piekritusi, lai apjūsmotā svešinieka draugs viņu gatavo iestājeksāmeniem. Sievišķīga viltība likusi cerēt, ka tā būs iespēja atkal it kā nejauši kopā sastapties. Tā arī bijis, taču Igors Hohlovkins nepievērsis jaunietei īpašu uzmanību. "Nekādi romantiski randiņi nesekoja. Tikai pēc kāda laika viņš palūdza steidzami palīdzēt sameklēt septiņstīgu ģitāru kādam lielam priekšnesumam. Nākamreiz tiekoties, viņš izteicās īsi: vai jūs gribat būt mana sieva?" Pateicoties šai mīlestībai, kura abiem izrādījās uz mūžu, viņa arī nonākusi teātrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja