Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Martā Rotko muzejā atklās četras izstādes, veltītas kara, eksistences un sabiedrības vērtību jomām

1. martā ar četrām jaunām izstādēm tiks atklāta Rotko muzeja pavasara izstāžu sezona, kurā līdz 19. maijam būs apskatāmas Latvijas mākslinieku izstādes.

Starp tām būs skatāma izstāde Bastions, kuras autore ir viena no Latvijas laikmetīgās glezniecības spilgtākajām māksliniecēm Frančeska Kirke, izstāde Nomirsim kopā, kuras autors ir fotogrāfs un gleznotājs Romāns Korovins, unikāls Latvijas mākslinieku kopdarbs jeb izstāde ROTHKO. Made in Latvia, kas tapusi pēc Dailes teātra izrādes ROTKHO motīviem, kā arī Latgales reģiona mākslinieku ikgadējā konkursa izstāde Lielgabalu klusumā.

Savijoties Daugavpils cietokšņa vēsturei un šobrīd joprojām notiekošajai karadarbībai Ukrainā, Frančeskas Kirkes izstāde Bastions ietver mākslinieces rīcību un aktīvo pilsonisko nostāju. Bastions ir arī metafora katra mākslinieka iekšējām cīņām ar sevi, savām šaubām, uzvarām un sakāvēm. Izstādes ideja radusies no kāda artefakta - “degošas lodes”, kas kļuvusi par impulsu jaunajam darbu ciklam.

Turpina māksliniece Frančeska Kirke: "Bastions ir par aizsardzību un nosargāšanu. Šodienas cīņā ar Tumsu Rotko muzejs ir Bastions – kā jebkura kultūrvieta, kas sargā cilvēces gara gaismu un nostājas pret tumsonību un aizspriedumiem. Bastiona jēdzienā apvienojas gan Daugavpils cietokšņa vēsture, gan pašreizējā karadarbība mums kaimiņos, gan pret to nevienaldzīga mākslinieka aktīvā pilsoniskā nostāja, kuras vienīgā pretošanās forma ir māksla. Šī cīņa notiek caur šaubām, uzvarām un sakāvēm, apzināti izvēloties trīs tēmas, kolorītus un mākslas centra telpas, caur tiem parādot agresijas sekas. Izstādes telpas izvēlētas apzināti - slavas zāle, kas runā par uzvaru un triumfu, hospitālis, kas ir gan Daugavpils cietokšņa kādreizējais hospitālis, gan sava veida arhetips, parādot ievainojamību, trauslumu un sakāvi, un “Ievainotās ainavas”, kas norāda uz jebkuras agresijas sekām.”

Pirmo reizi Romāna Korovina darbi jeb foto ekspozīcija, telpiska instalācija Skatoties ārpus, skatoties iekšpus, kas bija vairāku autoru grupas izstāde, Rotko muzejā bija skatāma 2018. gadā. Šodien ar izstādi Nomirsim kopā mākslinieks atgriežas Daugavpilī un piedāvā skatītājiem savas jaunākās, pēdējos gados tapušās gleznas, telpisku instalāciju un vārdus, kas vēsta par eksistenci – dzīvi un laiku, kā arī par glezniecības mediju un tā spēju būt abstraktam.

Izstādē Nomirsim kopā Romāns Korovins izvēlējies sev raksturīgo daiļrades metodi, pievēršoties dzīves – laika – un attiecību tēmai. "Pāris. Ģimene. Divas personas, kas mūžu pavadījušas kopā, svinot svētkus un kopā iegrimstot ikdienas sīkajā rosībā. Darījušas, cerējušas, priecājušās un vīlušās. It kā viss plecu pie pleca un viens: remonti, bērnu izlaidumi, atvaļinājumi vasarnīcā, bet – vai tomēr? Arī piedzīvojot vienas un tās pašas lietas, pieredze var būt atšķirīga. Jūtas un emocijas – katram savas. Un, pat nomirstot kopā, vienlaicīgi pieliekot punktu, pēc kura nevienam vairs nav priekšrocības pārskatīt kopējo pagātni, šī kopējā pagātne var tomēr būt savstarpēji nesalīdzināma, bet kaut kur saskarties un kaut kur, tomēr ne,” izstādes ideju pauž R.Korovins.

Atsaucoties uz spožo Dailes teātra izrādi ROTKHO, kas atzinību guvusi arī ārpus Latvijas, Rotko muzejā tapusi pēc izrādes motīviem veidotā izstāde ROTKHO. Made in Latvia, kuras izveidē piedalījušies Latvijas glezniecības smagsvari, kā Frančeska Kirke, Aleksejs Naumovs, Sandra Strēle, Helēna Heinrihsone, Ritums Ivanovs un Kaspars Zariņš. Izstāde sasaucas ar iestudējumu, izplešot tā darbību no teātra līdz muzejam, no digitāla attēla līdz tā atveidojumam un atveidotā oriģinālam.

Par izstādi ROTKHO. Made in Latvia stāsta tās kurators un idejas autors Aivars Baranovskis: “Izstāde, tāpat kā teātra izrāde, parāda gan slaveno mākslas darbu atdarinājumus, gan autentiskus Latvijas nozīmīgāko mākslinieku darbus, kas vienlaikus piepildīti ar pārdzīvojumiem un, atsaucoties uz izrādi, - spēj veidot emocionālu saikni. Vairāku mēnešu garumā katrs mākslinieks veidoja kopiju vienam Marka Rotko darbam. Līdz pat projekta beigām un kārtējās Rotko oriģināldarbu izstādes atklāšanai Rotko muzejā, vienīgā iespēja izjust atdarināmo darbu bija šo gleznu digitālās kopijas. Tas izaicināja māksliniekus uz atļaušanos interpretēt – ne tikai veidot repliku, bet izpaust savu unikālo māksliniecisko rokrakstu.”

Latgales reģiona mākslinieku ikgadējā konkursa izstādē Lielgabalu klusumā šogad saņēma 199 pieteikumus. Saskaņā ar Rotko muzeja žūrijas vērtējumu no visiem pieteiktajiem darbiem, tika atlasīti 47 mākslinieki, pārstāvot visdažādākos medijus.

Izstādes kurators Aivars Baranovskis atzinīgi vērtē mākslinieku aktīvo iesaisti un sabiedriskās domas veidošanu caur mākslu. Ar šo izstādi Rotko muzejs aicina turpināt radīt un caur mākslu veidot sabiedrību, kas ir spējīga kritiski izvērtēt apkārt notiekošos procesus gan vietējā, gan globālā līmenī.

"Kad lielgabali runā, mūzas klusē. Šī frāze pēdējās desmitgadēs ir pieminēta pārāk bieži. Pārlieku bieži mūzām ir bijis jāklusē, jāstāv malā, darot viņuprāt svarīgākas lietas. Par laimi, mēs dzīvojam tādā ideoloģiskā gadsimtā, kad mākslai vairs nav tikai jāapmierina pastāvošā režīma dekoratīvās nepieciešamības. Kā redzams, sabiedrībās, kur pastāv šāda mākslinieciskā brīvība, lielgabalu mutes neveras vaļā. Lielgabali ir ieņēmuši tiem pienākošos vietu muzeju pagalmos, bet reālā kara šausmas nepārkāpj ekrāna robežas,“ norāda A.Baranovskis.

Vairāk informācijas Rotko muzeja mājaslapā: https://rothkomuseum.com/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja