Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Metallica. Ilgi gaidītais metāls

Par laimi, Metallica ir kā kvalitatīvs vīns, kas gadiem ejot nezaudē savas labās īpašības — lielā mērā tas panākts ar spēju un vēlēšanos mainīties, neskatoties uz to, ka ik reizi fanu rindās rodas daudz saīgušo, īpaši spilgti tas izpaudās pēc pēdējā albuma St.Anger izdošanas. Grupas panākumiem īpaši nav traucējusi dalībnieku nomaiņa. Kopš Metallica dibināšanas 1981.gadā grupā palikuši vokālists Džeimss Hetfīlds un bundzinieks Larss Ulrihs, kopā ar viņiem spēlē ģitārists Kirks Hammets (kopš 1983.gada) un basģitārists Roberts Trulijo (kopš 2003.gada)

Rīgā svētdien uzstāsies Metallica


Tas brīdis ir klāt — beidzot arī Rīgā uzstāsies amerikāņu smagās mūzikas leģenda Metallica, kas līdz šim bija aplaimojuši vien kaimiņus igauņus. "Divdesmit piecu gadu gaidīšana ir par daudz vienam koncertam," atzīst Metallica kluba Latvijas filiāles prezidents Dainis Rijkuris, kurš ilgi gaidītajai grupa par godu sestdienas pēcpusdienā Andrejsalā rīko Metallica Warm Blast pasākumu — tajā klausītāji tiks "iesildīti" svētdienas koncertam.

Noslēpumainības apvīti


Latvijā Metallica ierodas vien pāris mēnešus pirms klajā nāks viņu jaunākais veikums — albums Death Magnetic. Pirms šīs koncertturnejas Džeimss Hetfīlds gan solījis, ka turnejas otrajā daļā skanēšot arī dziesmas no gaidāmā albuma, taču trešdienas koncertā Bergenā, kad ievadīja šo otro daļu, nekādu pārsteigumu nebija. Atliek gaidīt, ko nesīs svētdienas koncerts Rīgā.

Nav brīnums, ka Metallica ar gandrīz neticamu uzstājību sargā savu jauno materiālu, albuma tapšanas laikā savā oficiālajā mājas lapā missionmetallica.com pēc jaunumiem izslāpušajiem faniem izmetot vien pāris sekunžu garus rifus vai ritma sekcijas. Atceroties slaveno Metallica tiesāšanos ar nu jau neeksistējošo interneta failu apmaiņas portālu Napster, kuras rezultātā vairākiem tūkstošiem Napster lietotāju, kuri viens otram pārsūtīja Metallica dziesmas, tika slēgta pieeja portālam, savukārt paši Metallica ikgadējā rokmūzikas žurnāla aptaujā izpelnījās nosaukumu "roka memļaki", nepārsteidz viņu konservatīvisms. Metallica neseko citu mūziķu piemēram, kuri jaunās dziesmas internetā dāļā par baltu velti.

Kā var spriest pēc turnejā jau notikušajiem koncertiem, visticamāk, svētdien Skonto stadionu pieskandinās kompozīcijas no agrākajiem Metallica albumiem, to skaitā visiem zināmās Enter Sandman, Nothing Else Matters un One — to atskaņošanas laikā gaidāmi pamatīgi pirotehikas demonstrējumi.

Industrijas atzīti


Nav zināms, vai bundzinieks Larss Ulrihs, kurš 1981.gadā kādā Losandželosas avīzē ievietoja sludinājumu, ka meklē muzikālus domubiedrus, nojauta, ka pēc vairāk nekā divdesmit gadiem Metallica kļūs par vienu no vadošajām mūziķu apvienībām, uz kuras koncertiem biļetes tiek izpirktas rekordlielā ātrumā (arī Latvijā to pārdošana beidzās jau 90 minūšu laikā, tiesa gan, tuvojoties koncertam, pēkšņi parādījās gan papildu biļetes, gan iespēja tās iegūt dažādos dīvainos veidos, teiksim, nopērkot telefonu). Pārdzīvojuši samērā dramatiskus sākuma gadus — savulaik Metallica tika pat dēvēti par Alcoholica, kas gan netraucēja vienu no sastāva ģitāristiem Deivu Musteinu no grupas izsviest par pārmērīgu alkohola patēriņu (viņa vietā ieradās Kirks Hamets) —, Metallica ātri uztrausās slavas virsotnēs. Lai arī šodien šķiet smieklīgs viņu salīdzinājums ar tādām thrash metal leģendām kā Anthrax, Slayer un Megadeth, turklāt pats Ulrihs savulaik norādījis, ka "thrash žanrā spēlē vien tie, kas neprot spēlēt, bet mums tas nav raksturīgi," tomēr tieši šādi Metallica atrada savus klausītājus. Fanu sajūsmu izraisīja Master of Puppets (1986), taču kritiķu sirdis grupa iekaroja ar tā dēvēto "melno albumu" jeb albumu Metallica (1991) — pēc tam arī mūzikas industrija neskopojās ar apbalvojumiem, līdz šim Metallica kontā nonākuši septiņi Grammy un neskaitāmi citi augsta līmeņa apgalvojumi. Diemžēl slavas brīdi nepiedzīvoja Klifs Bērtons, kurš 1987.gadā gāja bojā, koncertturnejas laikā apgāžoties autobusam — visi pārējie izdzīvoja… Arī vēlāk Metallica piedzīvoja dalībnieku nomaiņu, kad grupu pameta Džeisons Ņūsteds, viņu uz skatuves mūsu platuma grādos vēl varēja redzēt 1999.gada koncertā Tallinā. Taču grupas skanējums vājāks nav kļuvis, un var cerēt, ka Rīgas koncertā mūziķi parādīs visu, uz ko ir spējīgi.

Skatieties vēl: Fotogalerija no Metallica iesildīšanas pasākuma

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja