Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūzikas akadēmijā noritēs mūsdienu mūzikas festivāls Decibels

No 13. līdz 17. martam Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) noritēs ceturtais mūsdienu mūzikas festivāls deciBels, informēja JVLMA pārstāve Jana Lāce.

Šī gada festivālu simbolizēs un konceptuāli caurvīs Higsa bozons – matērijas smalkākās daļiņas, kas sasaucas ar vēlmi deciBelā parādīt aktuālo, nesen atklāto un iedziļināties skaņas smalkajā matērijā.

Īpaši tas attiecas uz abu šī festivāla viesu, aktuālā itāļu komponista Mauro Lancas (Mauro Lanza) un zviedru komponista Kenta Olofsona (Kent Olofsson) mūziku, kuru skaņdarbi, blakus latviešu jauno komponistu kamermūzikas izlasei, skanēs festivāla atklāšanas koncertā 13. marta vakarā plkst. 19 JVLMA Lielajā zālē. Interpretu vidū klavieru kvartets Quadra, flautiste Vita Rozēna, klarnetists Guntis Kuzma, sitaminstrumentālists Guntars Freibergs un citi jaunie mūziķi. Pie diriģenta pults Normunds Šnē.

Nākamais, 14. marta vakars, ir iecerēts kā cieņas apliecinājums 2016. gada janvārī aizsaulē aizgājušajam, ievērojamajam franču komponistam, diriģentam un mūzikas dzīves veidotājam Pjēram Bulēzam (Pierre Boulez). Koncertā ar nosaukumu Dialogue de l'ombre double izskanēs divi darbi solo instrumentiem un elektronikai, kā arī komponista jaunībā tapušās Sonatīnes flautai un klavierēm Latvijas pirmatskaņojums. Skaņdarbus atskaņos Guntis Kuzma un JVLMA maģistrantes Eleonora Pīrāga (vijole), Alisa Klimanska (flauta) un Elīna Gaile (klavieres). Par Bulēza personību stāstīs un sarunas ar klausītājiem veidos muzikoloģe Baiba Kurpniece. Koncerts JVLMA Lielajā zālē, sākums plkst. 19.

15. marta vakarā JVLMA Akmens zālē, koncertā Mind/Alea/Flow būs dzirdams improvizācijas jomā izglītoto mūziķu Danas Indānes (balss), Tobiasa Ilingvorta (balss, klavieres) un Agnijas Ābramas (flauta) sadarbības projekts ar jaunajiem komponistiem. Ko ir iespējams pierakstīt un kas paliek interpreta kontrolē? Kādēļ stundām ilgi notēt to, ko prasmīgs improvizators spēj izdarīt spontāni un nepiespiesti? Vai improvizācija ir ierobežota lielās formas kontroles ziņā un to labāk veikt, pielietojot kompozīcijas metodes?  Šie ir tikai daži no ļoti plaša jautājumu loka, uz kuriem jāatbild projektā iesaistītajiem komponistiem un improvizatoriem. Koncertā uzstāsies arī festivāla viešņa, igauņu komponiste un arfiste Līsa Vira (Liis Viira). Koncerta sākums plkst. 19.

Festivāla ietvaros Latvijas Radio koris 16. martā plkst. 19 JVLMA Lielajā zālē piedāvās koncertu Radio Tunes diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Tajā izskanēs Armanda Aleksandravičus, Margaritas Gapčenko, Annas Ķirses, Alises Rancānes, Krista Auznieka un Mārtiņa Viļuma skaņdarbi.

Festivāla noslēgumā, 17. martā turpat, JVLMA Lielajā zālē plkst. 18, izskanēs par deciBela firmas zīmi kļuvušais etnodžeza koncerts Ethno+Jazz Vol.4, kura saturu veido JVLMA Etnomuzikoloģijas un Džeza mūzikas studenti sadarbībā ar pedagogiem Indriķi Veitneru, Ingu Bērziņu un Zani Šmiti. Šī gada koncerta koncepcija ir paplašinājums – visa veida un pielietojumu eksperimenti gan vokālam, gan instrumentiem. Koncerta viesis un kopā ar studentiem programmu gatavos norvēģu pianists Jans Gunars Hofs (Jan Gunnar Hoff).

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs, www.bilesuparadize.lv vai stundu pirms koncerta norises vietā. Koncertā Radio Tunes ieeja par ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja