Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Piezīmes uz 2009.gada malām II

2009.gada nozīmīgāko ārzemju mākslinieku koncertu apskats

Jau 2009.gada sākumā pašmāju koncertu organizatori bažīgi, rūpju sarauku pieri paredzēja, ka ārzemju mākslinieki uz Rīgas skatuvēm kāps krietni retāk nekā gadu iepriekš. Prognozes (diemžēl) pilnībā piepildījušās, un jau tagad var sākt izdarīt secinājumus — arī nākamgad zvaigžņu birums nav gaidāms. Iepriekšējo gadu raibās koncertdzīves izlutinātie, visticamāk, vērsīs skatienus tuvo ārzemju virzienā, un atliek vien cerēt, ka vismaz to mākslinieku koncerti, kuri 2010.gadā ieradīsies Rīgā (skaidri zināms par Rammstein un Metallica, vēl neapstiprināti — Muse un Green Day), izraisīs pietiekamu interesi, lai neatgrieztos tie laiki, kad pasaulē slavenus populārās mūzikas izpildītājus varēja redzēt tikai ziemeļu kaimiņu galvaspilsētā. Interesanti būs vērot, kā turpināsies attīstīties pašmāju koncertu organizatoru bizness: 2009.gadā īpašas pārmaiņas netika pieredzētas, tikai igauņi BMG no mūziķu atvešanas pievērsās dinozauru eksportam, pārliecinoši sevi pieteica jaunie SKYR, savukārt FBI veidoja arvien ciešāku sadarbību ar smagsvara spēlētājiem pasaulē Live Nation.

Unikāli un pārsteidzoši

2009.gada muzikālā dzīve varētu palikt atmiņā ar to, ka tie ārzemju mākslinieku koncerti, kas notika, bija savā ziņā unikāli un izsmalcināti. Lai arī Makss Kavalera Rīgā ieradās otro reizi (pirmā — Sepultura sastāvā), Soulfly koncerts bija lielisks gada sākuma uzrāviens, kas solīja iespējamu turpmāko Sapņu fabrikas un līdzīga lieluma koncertzāļu pilnvērtīgu ekspluatēšanu, kurā kvalitāte dominē pār kvantitāti. Daļēji cerības piepildījās — absolūti subjektīvi par gada labāko koncertu uzskatītais Faith No More uznāciens turpat Sapņu fabrikas ne pārāk plašajās telpās. Sajūsmināti bija arī turpat notikušā dekadentiskā Moriseja koncerta apmeklētāji.

Skaļākais un unikālākais lielkoncerts — Limp Bizkit uznāciens pēc astoņu gadu pauzes. Rīgas koncerta apmeklētāji kļuva par lieciniekiem vēsturiskam brīdim, kad nu metal veterāni pirmo reizi atkal kopā kāpa uz lielās skatuves. Savukārt tikpat skaļi pieteiktais Merilina Mensona koncerts krāšņa šova tīkotājiem atstāja vilšanās pēcgaršu.

Pavisam citādi bija amerikāņu doom pārstāvji Sunn O))) — pārvērtuši Anglikāņu baznīcu beztelpas un bezlaika dimensijā, viņi dūmu mutuļos ietērpa, iespējams, zemāko un lēnāko skaņu mūzikas vēsturē. Līdzīgi interesantus neliela formāta koncertus Spīķeros un arī citviet piedāvāja gan jau pieredzējušais spēlētājs Skaņu mežs, gan jaunpienācējs SKYR, ļaujot pašmāju mūzikas mīļotājiem iepazīt ne tās komerciālākās grupas, Neurosis un Isis to skaitā.

Tomēr ne uz pārāk kuplā koncertu skaita fona vilšanās nāca daudzkārt smagāk — ilgi gaidītais, ātri vien izpārdotais Depeche Mode koncerts vokālista Deiva Gahana slimības dēļ tika atcelts ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā. Agrāk par vienu no thrash metal lielā četrinieka stūrakmeņiem dēvētā grupa Anthrax nespēja pārvarēt personiskās nesaskaņas un tikai dažas dienas pēc Eiropas turnejas sākuma to atcēla, liekot aizmirst arī par izsludināto koncertu Rīgā.

Iestaigātās takas

Laikam jau tomēr Rīgas publika nemaz nav tik neatsaucīga, kā bieži vien tiek kritizēta, — vairāki mūziķi izvēlējās uzstāties Latvijas galvaspilsētā atkārtoti. Panciski gotiskā, akadēmiski izglītotā vijolniece Emīlija Otema sniedza koncertu tikai pusgadu pēc iepriekšējā. Sajūsminātām sievietēm par prieku Arēnā Rīga atkal gurnus grozīja Enrike Iglesjass. Jau piekto (!) reizi Rīgā ieradās somu čellistu kvartets Apocalyptica, kas pēc enerģiski spēcīga koncerta solījās braukt atkārtoti, nu jau ar jaunu albumu. Taciņu uz Rīgu atminējās arī Placebo un Prodigy, savukārt franču elektroniskās mūzikas apkopēji Air ieradās tieši gadu pēc iepriekšējā koncerta.

Var cerēt, ka arī nākamgad Latvijā uzstāsies jau redzēti mākslinieki — pārbaudītas vērtības. Tiesa gan, kokam ir divi gali — vai brīžos, kad būs jāizvēlas starp kaut ko jaunu un neredzētu vai pazīstami kvalitatīvu, uzvarēs ziņkārība vai tomēr pieredze, prognozēt nav iespējams. Pārsteigumus sola arī vasaras mūzikas festivāli, jo īpaši Positivus.

Par spīti visādām dižķibelēm un krīzēm, no nākamā gada muzikālā ziņā gaidām kvalitāti. Laimīgu un labas mūzikas pārpilnu 2010.gadu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒl

Fotogalerijas no ārzemju mākslinieku koncertiem meklē šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja