Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ratnieces mirdzums un Bartoka kontrasti. Starptautiskais Trio Carmine debitēs Liepājas Lielajā dzintarā

"Ļoti priecājamies par Liepājas koncertzāles Lielais dzintars iniciatīvu organizēt koncertu tiešsaistē, sniedzot lielisku iespēju mūsu trio debijai patiesi ekskluzīvos apstākļos. Centīsimies sajust klausītāju klātbūtni virtuāli," saka Parīzē dzīvojošā latviešu vijolniece Magdalēna Geka, viena no Trio Carmine dalībniecēm. Kameransamblis, kurā muzicē arī latviešu klarnetiste Anna Gāgane un šveiciešu pianists Lūkass Loss, turpinās Lielā dzintara koncertsēriju Personīgi tiešsaistes videokoncertā sestdien, 17. aprīlī, plkst. 19.

Visi trīs Trio Carmine dalībnieki ir jaunās kamermūzikas zvaigznes, daudzu starptautisku konkursu laureāti. Nojaucot robežas, kas atdala klasisko mūziku no citiem mākslas veidiem, viņi sadarbojas ar videomāksliniekiem un aktieriem. Nosaukumā Trio Carmine starptautiskais ansamblis uzsver gan karmīnsarkano Latvijas karoga krāsu, gan to, ka cits – spilgti sarkans tonis – ir arī trio pianista dzimtās Šveices karogā. "Mums arī ļoti patīk šī krāsa, jo tā ir piesātināta un enerģiska," paskaidro Anna Gāgane.

"Ar Annu esam pazīstamas jau kopš Dārziņskolas laikiem, taču tik apjomīgā kamermūzikas programmā vēl neesam spēlējušas. Viņa piezvanīja, jo ļoti vēlējās spēlēt Bartoka Kontrastus – un tieši tas bija pirmais impulss izveidot trio. Ar pieredzējušo kamermūziķi un solo pianistu Lūkasu Losu Anna jau bija pazīstama no studijām un projektiem Bāzelē. Radās ideja, ka Lūkasa piesaistīšana ansamblim piešķirtu citu dimensiju un plašākas starptautiskās darbības iespējas. Kaut arī uzturamies dažādās valstīs, tikšanās ir ļoti ērta, jo Bāzele ir tikai triju stundu vilciena brauciena attālumā no Parīzes. Priecājamies satikties arī Latvijā," stāsta Magdalēna Geka.

Mirdzums un kontrasti ir pirmais nozīmīgais trio projekts. Iecere bija plašāka – ar rezidenci Susējā kopā ar diviem videomāksliniekiem, četriem koncertiem Šveicē un septiņiem koncertiem Latvijā. Tie bija jau noorganizēti, taču Covid-19 bija citi plāni. Debiju nācās pārcelt.

Bēlas Bartoka Kontrasti ir pazīstamākais darbs šim sastāvam. Kontrastu pilns ir arī čehu komponista Johana Baptista Vanhala (1739– 1813) agrīnā klasicisma stilā rakstītais Trio mibemol mažorā, Santas Ratnieces dažādu krāsu un noskaņu piesātinātais Mirdzums un spilgtais Arama Hačaturjana Trio, kas, līdzīgi Bartokam, rakstīts, iedvesmojoties no austrumnieciskās folkloras elementiem.

Lūkass Loss teic, ka Ratnieces skaņdarba noskaņa un harmoniju krāsas viņam ļoti atgādina Latviju, kādu viņš to spilgti piedzīvoja šoziem – sniegbaltu un mirdzošu.

Mūziku papildinās mākslinieka Mārtiņa Zuša videodarba pirmizrāde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja