Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Rīgas Domā Latvijas rudens

Rīgas Doms allaž bijis latviešu mūzikas kultūras, jo īpaši latviešu ērģeļmūzikas, centrs, šūpulis un sakrālās mūzikas virzītājs. Šeit pirmatskaņota lielākā daļa latviešu komponistu ērģeļmūzikas, šeit pieredzētas visdaudzveidīgākās kamermuzikālās sadarbības variācijas, uzsver Rīgas Doma mūzikas direktors un katedrāles ērģelnieks Aigars Reinis. Pēc viņa iniciatīvas Rīgas Domā no 9. līdz 30. oktobrim jau otro gadu izskanēs latviešu mūzikas festivāls Latvijas rudens.

Festivālā piedalīsies Latvijas Radio koris un diriģents Jānis Liepiņš, kā arī izcili Latvijas mākslinieki – sitaminstrumentālisti Elīna Endzele un Ernests Mediņš, vijolniece Marta Spārniņa, saksofoniste Baiba Tilhena, ģitārists Armands Alksnis, kā arī Lielās mūzikas balvas 2019 laureāti soprāns Ilze Grēvele-Skaraine un saksofonists Aigars Raumanis. Viņi sadarbosies ar Latvijas ērģelniekiem Ilzi Reini, Aigaru Reini, Larisu Carjkovu, Ilonu Birģeli un Unu Cintiņu.

Kā allaž sagaidāmi arī vairāki pirmatskaņojumi – Georga Pelēča, Riharda Dubras, Andra Vecumnieka, Artura Maskata un Edgara Cīruļa jaundarbi. Visi koncerti būs arī redzami ekrānos baznīcas zālē, dodot iespēju vērot balkonā notiekošo.

Latvijas rudens – tie ir izcili Latvijas mūziķi, latviešu mūzika no klasiķiem līdz laikabiedriem un iespēja runāt par Latvijai aktuālām tēmām. Atklāšanas koncerta Meditācijas Dievmātei (9. oktobrī) centrā likts Polijā dzīvojošās latviešu komponistes Renātes Stivriņas tāda paša nosaukuma cikls soprānam, saksofonam un ērģelēm, kas Rīgā vēl nav skanējis. To interpretēs soprāns Ilze Grēvele-Skaraine un saksofoniste Baiba Tilhena kopā ar ērģelnieci Larisu Carjkovu. Programmā arī Andra Vecumnieka jaundarba Ave Maria pasaules pirmatskaņojums un Riharda Dubras ērģeļopuss Dievišķā roze.

Programmā Dzīvības koks 11. oktobrī satiksies sitaminstrumentāliste Elīna Endzele, kamerorķestra Sinfonietta Rīga pirmā vijole Marta Spārniņa un Rīgas Doma ērģelnieks Aigars Reinis. Līdzās Indras Rišes, Riharda Zaļupes un Georga Pelēča tieši šādam sastāvam radītajiem opusiem gaidāms Riharda Dubras jaundarba Et absterget Deus omnem lacrimam… (Un Dievs noslaucīs visas asaras…) pirmatskaņojums.

16. oktobra koncertu Latvijas balāde Nīderlandē dzīvojošā ērģelniece Una Cintiņa izveidojusi kā stāstu un varbūt pat pasaku par Latviju. Komponists Jānis Porietis izstāsta teiksmu, Selga Mence un šā gada jubilārs (110) Marģeris Zariņš – balādes, bet vecmeistars Alfrēds Kalniņš latvisko kolorītu ieliek krāšņā Skerco. Mazs skats no Varšavas Imanta Zemzara mūzikā. Programmu grezno 2019. gadā Karla Orfa konkursā uzvarējušais Madaras Pētersones skaņdarbs Time stays, we go…, kas Latvijā pirmoreiz izskanēja tikai šā gada maijā.

21. oktobrī Rīgas Domā Latvijas Radio koris, diriģents Jānis Liepiņš un ērģelniece Ilze Reine pirmatskaņos ērģelnieces 50 gadu jubilejai veltīto Riharda Dubras Fantāziju un fūgu. Dienasgaismu ieraudzīs arī Georga Pelēča jaundarbs Te Deum korim un ērģelēm, skanēs Jēkaba Jančevska, Ērika Ešenvalda, Maijas Einfeldes un Renātes Stivriņas mūzika.

Koncerts Ģitāra un ērģeles. Canto di forza (Spēka dziedājumi) 23. oktobrī piedāvā netipisku instrumentu – elektriskās ģitāras un ērģeļu – saspēli. Ilggadējais ansambļa Credo ģitārists Armands Alksnis un ērģelniece Ilona Birģele spēlēs gan paša Alkšņa kompozīcijas, gan Uģa Prauliņa izvērsto opusu Dialogi. Festivāla noslēgumkoncertā Debespulkstenis 30. oktobrī saksofonists Aigars Raumanis, ērģelnieks Aigars Reinis un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš pirmatskaņos Artura Maskata un Edgara Cīruļa darbus un sniegs jaunu lasījumu Uģa Prauliņa, Ata Stepiņa un Nika Gothama skaņdarbiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja