Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Rīgas Domā skanēs Bahs, Vāgners un Vasks

Turpinot orķestra Rīga koncertu sēriju Rīgas Domā, 9. augustā plkst. 19 katedrālē skanēs Johana Sebastiana Baha, Riharda Vāgnera un Pētera Vaska mūzika, piedaloties orķestrim Rīga, diriģentam Kasparam Ādamsonam un ērģelniekam Aivaram Kalējam, informē orķestra mārketinga speciāliste Linda Ausēja.

Riharda Vāgnera vārds cieši saistīts ar Rīgu, jo laikā no 1837. līdz 1839. gadam viņš bijis diriģents Rīgas Pilsētas (Vācu) teātrī. Koncertam Bahs, Vāgners, Vasks izvēlēti tādi Vāgnera skaņdarbi, kas ar savu garīgo vērtību atbilst Rīgas Doma katedrāles statusam un tradīcijām. Skanēs Svētceļinieku koris no operas Tanheizers, Elzas gājiens uz katedrāli un 3. cēliena priekšspēle no operas Loengrīns. Dzīvodams Rīgā, mākslinieks sāka komponēt operu Rienci, un tieši šīs operas pirmatskaņojums Drēzdenē 1842. gadā padarīja komponistu plaši pazīstamu. Lai arī Rienci tika pabeigts vēlāk Parīzē, Rīgā radīta tieši operas ideja, struktūra un pirmie cēlieni. Koncertā Rīgas Domā skanēs operas Rienci slavenākā daļa – uvertīra. Orķestra Rīga sniegumā būs iespēja dzirdēt arī populāro J. S. Baha Tokātu un fūgu re minorā. Pārlikumus simfoniskajam pūtēju orķestrim veidojuši D. Makleins, M. Bašs, M. Tamanīni, L. Kaijē un G. Fujita.

Rīgas Doma ērģeles 9. augusta vakarā pārvaldīs ērģelnieks Aivars Kalējs, kurš pats, būdams latviešu komponists, repertuārā iekļāvis šī gada jubilāra, latviešu komponista Pētera Vaska 1991. gadā radīto ērģeļdarbu Te Deum. Aivara Kalēja sniegumā skaņdarbs daudzkārt skanējis gan Latvijā, gan pasaulē. Koncerta programmu papildinās arī divi J. S. Baha darbi ērģeļu skanējumā – Sinfonia Re mažorā no kantātes nr. 29. un korāļprelūdija Nun danket alle Gott – viena no astoņpadsmit, kas iekļauta Baha dzīves noslēgumā veidotajā krājumā 18 korāļi jeb Leipcigas korāļi. Krājumā apkopotas tās korāļprelūdijas, kuras saglabāt un izdot vēlējies pats meistars.

Aivars Kalējs ir viens no vadošajiem Latvijas ērģelniekiem, koncertējis gandrīz visās Eiropas valstīs, ASV, Kanādā un Japānā. Viņš piedalījies starptautiskos ērģeļmūzikas festivālos Igaunijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Itālijā un ASV. Komponists darbojas galvenokārt ērģeļmūzikas un kamermūzikas lauciņā, viņa skaņdarbs Musica dolente, tika godalgots Starptautiskajā komponistu konkursā Sinfonia Baltica 2001.gadā.

Biļetes uz orķestra Rīga koncertiem Rīgas Domā iespējams iegādāties visās Biļešu paradīzes kasēs, Rīgas Doma kasē, kā arī internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja