Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Rīgas Svētā Jāņa baznīcā skanēs Baha Jāņa pasija

Latvijas Koncerti aicina uz Johana Sebastiāna Baha Jāņa pasijas atskaņojumu Svētā Jāņa baznīcā 5. aprīlī plkst. 20, vēsta Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica.Mārtiņa Klišāna vadītais Rīgas Doma zēnu koris muzicēs kopā ar Valsts kamerorķestri Sinfonietta Rīga. Solisti – Norvēģijā lielisku skolu izgājusī Elīna Volkmane, publikas mīlulis Sergejs Jēgers, Anglijā dzīvojošais latviešu bass Pauls Putniņš un igauņu bass Uku Jollers.

Evaņģēlista partiju atskaņos Austrālijā dzimušais Adrians Strupers, kura specializācija ir Baha, Hendeļa, Haidna un Mocarta mūzika."Johana Sebastiāna Baha Jāņa pasija ir viens no visu laiku spēcīgākajiem sakrālajiem darbiem, un tā atskaņojums Klusajā nedēļā ikvienam ir teicama iespēja apdomāt sensenos Jeruzalemes notikumus, kas pavērsa cilvēces gaitu citā virzienā. Pasija šajā gadījumā ir mūzikas žanrs, kas vēsta par Kristus ciešanām un Krusta nāvi," stāsta muzikologs Orests Silabriedis.Pasijas atskaņoja jau agros viduslaikos – sākotnēji tās lasīja vai rečitēja priesteris, vēlāk tās izrādīja kā mistērijas un sakrālās drāmas vai vismaz publiski lasīja lomās. Cik zināms, Jakobs Obrehts (1450–1505) bija pirmais komponists, kurš pasijas tēmu izvērsa motetes veidolā, un pavisam drīz viņam radās sekotāji gan katoliskajā pasaulē, gan protestantisma gara pārņemtajā Vācijā.Žanra kulminācija neapšaubāmi ir Johana Sebastiāna Baha komponētās pasijas, kurām meistara daiļradē ir muzikālās drāmas, faktiski – operas nozīme. Dažādos avotos atšķirīgs ir Baha komponēto pasiju skaits. Visbiežāk minētas četras, no kurām Lūkas pasijas autorība ir apstrīdama, Marka pasija (atskaņota arī Rīgā) saglabājusies nepilnīgi, tādējādi mēs varam būt pilnīgi droši par divām Baha rokrakstā tapušām pasijām – tā ir monumentālā, līdzsvarotā Mateja pasija (1727) un dramatiski operiskā Jāņa pasija (1724).

Jau ievada kora sešpadsmitdaļnošu virmojošais mutulis un šautraini traģiskie kora saucieni dara klausītājam zināmu, ka gaidāms dramatiski piesātināts vēstījums. Jāņa evaņģēlijā lasām, ka Jēzus pēdējie vārdi nav vis izmisušais sauciens "Mans Dievs, kāpēc Tu esi mani atstājis" (Matejs, Marks) vai paļāvīgais paudums "Tēvs, es nododu savu garu Tavās rokās" (Lūka), bet gan dziļi traģiskā vārdkopa "Viss piepildīts". Baha Jāņa pasijā šis ir introvertās kulminācijas brīdis – alta dziedājums ar violas da gamba solo faktiski ir Kristus un viņa dvēseles saruna.

Biļetes uz Johana Sebastiāna Baha Jāņa pasijas atskaņojumu Svētā Jāņa baznīcā 5. aprīlī plkst. 20 var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs. Plašāka informācija pieejama mājas lapā www.latvijaskoncerti.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja