Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rītdiena sākas vakar. JVLMA Mūzikas pedagoģijas katedra svin jubileju un paplašina virzienus

Tradīcijām bagātā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Mūzikas pedagoģijas katedra savu 60 gadu jubileju atzīmēs īpašā tiešsaistes pasākumā Rītdiena sākas vakar 5. maijā plkst. 15, runājot par mūzikas pedagoģijas tradīcijas ilgtspēju.

Tiešraide skatāma JVLMA YouTube kanālā. Sadarbībā ar abām pārējām valsts kultūras un mākslas augstskolām (Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) un Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA)) JVLMA paplašina pedagoģijas studiju virzienus. Šovasar JVLMA varēs stāties arī tie, kuri vēlas kļūt par teātra vai vizuālās mākslas skolotājiem.

Teju 1000 pedagogu

Studentu, absolventu, mācībspēku un citu interesentu attālinātās tikšanās gaitā tiks aplūkota katedras vēsture, būtiskākie sasniegumi, darbība šobrīd un ieceres nākotnē. "Savu redzējumu par studiju procesu un inovācijām saturā sniegs katedras docētāji jau- tājumu kaleidoskopā, savukārt studenti prezentēs attālinātā studiju laika muzikāli ritmisko kolāžu un dalīsies studiju pieredzē. Šī būs iespēja iepazīt mūzikas skolotāja profesijas daudzpusību, nozīmi un aktualitāti," stāsta JVLMA Mūzikas pedagoģijas katedras vadītājs Edgars Vītols.

Kopš Mūzikas pedagoģijas katedras dibināšanas 1961. gadā to vadījuši ievērojami diriģenti, pedagogi un muzikologi – Ludvigs Kārkliņš, Imants Cepītis, Pauls Kvelde, Jānis Zirnis, Lidija Lasmane, Arvīds Platpers, Ilma Grauzdiņa, Liene Batņa un šobrīd Edgars Vītols. 60 gadu gaitā sagatavots teju tūkstotis mūzikas pedagogu, kuri īsteno mūzikas vispārējo, profesionālo un interešu izglītību visā Latvijā. Viņu panākumi redzami arī nacionālos un starptautiskos koru, vokālo ansambļu un orķestru konkursos.

Jau 2021./2022. akadēmiskajā gadā notiks pirmo studentu uzņemšana JVLMA jaunveidotajās pedagoģijas bakalaura un pirmā līmeņa studiju programmās, kas tapušas sadarbībā ar Kultūras akadēmiju (LKA) un Mākslas akadēmiju (LMA). Tādējādi jau esošajām mūzikas un deju skolotāju apakšprogrammām pievienosies arī teātra mākslas un vizuālās mākslas skolotāju apakšprogrammas, piedāvājot studēt pedagoģiju mūzikas, dejas, teātra un vizuālās mākslas jomā. Jaunajās programmās pedagoģiski inovatīvs studiju process apvienosies ar radošu māksliniecisko darbību. Tiks nodrošināta arī nopietna pedagoģiskā prakse.

Jaunas apakšprogrammas

Sadarbībā ar LKA īstenotās apakšprogrammas Skolotājs teātra mākslā un kultūras studijās apguve noritēs gan JVMA, gan LKA, ietverot tādus studiju kursus kā mākslas pedagoģija un pētniecība, dramaturģija, aktiermeistarība un režija, skatuves kustība, praktiskā muzicēšana u. c.

Sadarbībā ar LMA izveidotā apakšprogramma Skolotājs mākslā un kultūras studijās un Mākslas skolotājs ietvers mākslas pedagoģijas un pētniecības, animācijas, zīmēšanas, grafikas, digitālās fotogrāfijas, mediju dizaina, videomākslas, arhitektūras, telpas un vides mākslas saturu un tehnikas, etnogrāfiju un kultūras mantojumu, kompozīcijas pamatus, pedagoģisko praksi un citus mākslas skolotājam nepieciešamos studiju kursus.

Mūzikas skolotājiem būs iespēja studēt divās apakšprogrammās: Vispārējās izglītības un kultūras studiju skolotājs, kurā tiks apgūta mūzikas pedagoģija un pētniecība, diriģēšana, klavierspēle, ģitāras, kokles un blokflautas spēle, Karla Orfa instrumentārijs, aranžēšana, ritmika un improvizācija, un Profesionālās izglītības mūzikas skolotājs, kurā piedāvāto kursu klāstā iekļauta instrumenta spēle, mūzikas pedagoģija un pētniecība, pamatinstrumenta spēles pasniegšanas metodika, kolektīvā muzicēšana un pedagoģiskā prakse. "Mums patīk, ka mūzikas skolotājs kļūst arvien modernāks, jo mums ir paplašinājušies IT studiju kursi un esam papildinājuši instrumentāriju klāstu. Topošie mūzikas skolotāji apgūst ne tikai t. s. Karla Orfa instrumentus un blokflautu, bet arī kokli, un nu jau arī ar ģitārspēli. Agrāk teica: ja klasē nav klavieru, šausmas, neko nav iespējams darīt! Tagad jebkuru dziesmu varēs pavadīt arī ar ģitāru. Un kurš gan cits varētu bērniem izstāstīt par mūsu nacionālo instrumentu – kokli?"  uzsver Edgars Vītols.

Turpinot gatavot dejas pedagogus apakšprogrammā Skolotājs dejā un kultūras studijās un studiju programmā Deju skolotājs tiks nodrošināta teorētisko zināšanu apguve dejas teorijas un vēstures, dejas un mūzikas didaktikas, tērpu vēstures un citos studiju kursos, kā arī praktiskas klasiskās, modernās, džeza, latviešu un cittautu dejas prasmes.

Iestājpārbaudījumi notiks jūlijā. Profesionālo atbilstību, praktiskās iemaņas un teorijas zināšanas pārbaudīs trijos kolokvijos. "Es tādu eksāmenu tagad negribētu kārtot!" atzīstas Edgars Vītols.

Informācija: www.jvlma.lv, www.lka.edu.lv, www.lma.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja