Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Rudens kamermūzikas festivālu atklās koncerts Romantisma virsotnes

Rudens kamermūzikas festivālu trešdien, 14. septembrī plkst. 19. 30 Melngalvju namā atklās koncerts _Romantisma virsotnes._Gustava Mālera, Franča Šūberta un Roberta Šūmaņa skaņdarbus, kā arī Pētera Vaska jaunāko klavierdarbu Vasaras vakara mūzika varēs noklausīties izcilās, Londonā dzīvojošās Latvijas mūziķes Diānas Ketleres un kvarteta Raro izpildījumā, portālam Diena.

lv pavēstīja Latvijas Koncertu sabiedrisko attiecību vadītāja Rinta Bružēvica.Koncerta programmā skanēs G. Mālera - Alfrēda Šnitkes Klavieru kvartets. Austriešu komponists un diriģents G. Mālers pazīstams galvenokārt kā deviņu pabeigtu simfoniju autors, savukārt kamermūzikas jomā G. Mālers strādāja mācekļa gados un radīja dažu labu instrumentālu opusu. Vienīgais, kas no tā laika saglabājies, ir 16 gadu vecumā komponētais Klavieru kvartets, precīzāk, tā pirmā daļa un 24 taktis iespējamā skerco, ko 1988. gadā savā vīzē pabeidza Krievijas ievērojamais postmodernists Alfrēds Šnitke.R. Šūmaņa Klavieru kvartets sacerēts 32 gadu vecumā. „Tā ir mūzika, kas burtiski izstaro klasicistisku līdzsvaru un atstāj visai laimīgas, taču ne simfoniski aurojošas, drīzāk gan draugu lokā bezvārdu saprašanās nosacījumos izspēlētas mūzikas iespaidu,” saka muzikologs Orests Silabriedis.F. Šūberta rakstāmspalvai pieder neticams daudzums ģeniālu dziesmu un vērā ņemams daudzums instrumentālās kamermūzikas, kas atšķirībā no simfonijām tika atskaņota vēl autoram dzīvam esot. Koncertā būs iespēja dzirdēt Adagio un Rondo, kas komponēts 1816. gada oktobrī.Par Vestardam Šimkum sacerēto klavierminiatūru Vasaras vakara mūzika P. Vasks saka: „Tā ir mierīgas vasaras dienas novakare. Riet saule. Viss lēns un kluss. Uzvirmo atmiņas, un līdz ar atmiņā pieaug mūzikas intensitāte. Tuvāk beigām atskan kas līdzīgs tautasdziesmai. Beigas ir rāmas, visi devušies pie miera.”

Latvijas Koncertu organizētais Rudens kamermūzikas festivāls notiks no 14. septembra līdz 7. oktobrim. Festivāla patrons ir pasaulē pazīstamākais latviešu komponists Pēteris Vasks, kura skaņdarbi ir iekļauti vairākos festivāla koncertos. Festivāla centrālā intriga būs divi pirmatskaņojumi - Jura Karlsona jaundarbs Trešā sonāte klavierēm un P. Vaska Epifānija, kas Latvijā skanēs pirmo reizi. Festivālā notiks arī Oskara un Raimonda Petrausku jaunā diska MIA prezentācijas koncerts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja