Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Salomes erotiskā ekstāze, Andris Nelsons un Mariss Jansons Zalcburgā. Ieraksti, kuriem ir jābūt katra melomāna kolekcijā

Ierakstu kompānija Unitel laidusi klajā vairākus jaunus DVD, kuros iemūžināti 2018. gada Zalcburgas festivāla spilgtākie notikumi ar Baltijas mūziķu piedalīšanos

Zalcburgas festivālā, kas nākamgad svinēs 100 gadu jubileju, regulāri uzstājas labākie Latvijas mūziķi. Pērn festivālā piedalījās diriģenti Andris Nelsons (viņš Zalcburgā muzicē arī šogad) un Mariss Jansons, kuru sniegums ir iemūžināts jaunākajos DVD. 

Ierakstā ir skatāms maestro Andra Nelsona pērn jūlija beigās diriģētais Vīnes filharmonijas orķestra un Bavārijas Radio kora koncerts, kurā skanēja Gustava Mālera Otrā simfonija (solistes – soprāns Lūsija Krova un kontralts Jekaterina Gubanova) un Bernda Aloiza Cimmermaņa koncerts trompetei un orķestrim Nobody knows de trouble I see (solists Hokans Hardenbergers).

Savukārt Mariss Jansons pie Vīnes filharmonijas orķestra pults pērn Zalcburgā diriģēja vienu no savām iecienītākajām operām – Pētera Čaikovska Pīķa dāmu, kuru iestudējis vācu režijas avangardists Hanss Neienfelss. Galvenajās lomās – amerikāņu tenors Brendons Džovanovičs (Hermanis) un krievu soprāns Jevgeņija Muravjova (Liza). Profesionālā skandālu meistara Hansa Neienfelsa izrāde nav šokējoša, bet diezgan klasiska, tajā mijas reālistiski un sirreāli elementi.

DVD ir pieejama arī pagājušā gada Zalcburgas festivāla galvenā sensācija – Riharda Štrausa opera Salome diriģenta Franča Velzera-Mesta un režisora Romeo Kastelluči iestudējumā. Izrāde, kurā spēlēja Vīnes filharmonijas orķestris, padarījusi ekspresīvo lietuviešu soprānu Asmiku Grigorjanu par globālu superzvaigzni un nodrošinājusi viņai daudz prestižu balvu. Šajā grandiozajā, mistiskajā, simboliem piepildītajā konceptuālajā iestudējumā māksliniece īstenojusi savu muzikālo un aktierisko potenciālu, tādējādi nostiprinot savu unikālo vietu mūsdienu muzikālajā teātrī.

Dziedātāja, diriģents un režisors šajā darbā atteikušies no jebkādām klišejām – nav brīnums, ka skatītāji sasniedza emocionālo un estētisko katarsi. Pieprasījums pēc biļetēm bija tik milzīgs, ka Salome ir atgriezusies festivāla afišā arī šogad (pēdējā iespēja redzēt šo uzvedumu klātienē – 31. augustā). Tagad Zalcburgas Salomi var baudīt arī ierakstā – šis iestudējums paliks vēsturē kā viens no iespaidīgākajiem, oriģinālākajiem un stilīgākajiem Salomes lasījumiem laikmetīgā teātra valodā. Tam ir jābūt katra melomāna kolekcijā.

Top komentāri

to sievišķa pazemošana
t
Un tu tikai par savu pežu vien domā?
Tāda melomāna
T
kolekcijā, kurš neko nesaprot no mūzikas. Kā Jeroha - spriežot pēc viņa raksteļiem?
asre
a
Diemžēl, muzikāli tieši Nelsona un arī Jansona ieraksti ir gaužām neinteresanti un pliekani. Tādēļ arī kaut cik atzīti tirgū ir Šostakoviča darbu ieraksti, jo tur nav nepieciešama sevišķi izsmalcināta muzikalitāte un skola, bet sovjetiskuma abiem pietiek pārpārēm.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja