Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šodien notiek Imanta Dakša jaunā albuma prezentācija

Nesen "Arēnā Rīga" uz mazās skatuves uzstājoties tikai ar akustisko ģitāru un balsi Radio SWH jubilejas svinībās, Imants Daksis ar sava priekšnesuma jaudu pārspēja no lielās skatuves daudz skaļāk spēlējošo Labvēlīgo tipu. "Ja es šeit esmu, tad gribu, lai cilvēki mani sadzird," lejpus skatuves salīdzinoši klusais un kautrīgais Imants šo skaidro kā pašsaprotamu lietu.

Dziesminieks kārtējo reizi attaisnoja savai mūzikai sen piedēvēto apzīmējumu "kliedzošais folks" — daži klausītāji, ko tādu dzirdot pirmoreiz, īpaši sievietes, burtiski muka uz Radio Lāgas skatuves pusi, jo ar bārdu noaugušā jaunieša sviestais emocionālais lādiņš viņām šķita par smagu un pat biedējošu.

Vientuļais konceptuālists


Šonedēļ iznākošais jaunais albums Tu esi dziļa ir maigāks un tas tiek dēvēts par erotisko dziesmu albumu. Vairākas dziesmas ar šādu pieskaņu jau dzirdētas Imanta iepriekšējos albumos, un daļa no tām atrodamas arī šeit.

"Man tagad ir tik daudz dziesmu sakrājies, ka varu tās sagrupēt kā savulaik Visockis, kuram bija kara dziesmu cikls, kalnā kāpēju cikls… Esmu arvien izteiktāks konceptuālists — cenšos albumus veidot kā vienotus veselumus," par savu jaunāko veikumu stāsta Imants.

Kaut pēdējā laikā individuālists, Daksis atsācis sadarbību ar citiem mūziķiem, piemēram, elektroniskās mūzikas eksperimentētāju Andžoni, šis albums tapis vienatnē, pašam ieskaņojot akustiskās, divpadsmitstīgu un elektriskās ģitāras, vējgriezi, murrāšanu, čukstēšanu, smiekliņus, elpas pūšanu un vilcienus. "Neprasījās šajā albumā iesaistīt kādu citu. Tā tāda intīma lieta, ko gribēju pats izdzīvot. Nu kur tas derēs, ja man kāds sāks teikt, kādas pozas labāk izmantot?" pajoko Imants, bet tūliņ piebilst, ka albumu var uztvert arī pavisam neerotiski un filozofiski. "Esmu atspoguļojis sajūtas, kādas man varētu būt dzimumakta laikā, — sākumu, kulminācijas brīdi, pēc tam — atsvešinātības un pārdomu mirkli, bet to var uztvert arī filozofiski. Tā ir tāda kā kosmiskā erotika. Man liekas, ka attiecībām divu cilvēku — vīrieša un sievietes — starpā jābūt kaut kam kosmiskam, un tikai tad var pavērties citas nianses."

Sievišķība ir jāizkopj


Kas Imanta izpratnē ir erotiska dziesma? Pēc manas iedrošināšanās šai sakarā pieminēt kaut kādus vispārinājumus — slaveno Serža Geinsbūra un Džeinas Birkinas 1969.gada duetu Je T"Aime...Moi Non Plus un aptaujas — Imants gandrīz aizvainots atbild: "Uz mani šitādi pekstiņi neiedarbojas, jo mani visas šīs aptaujas garlaiko. Es pats stādu savas aptaujas un izvēlos savus mīļākos albumus un dziesmas. Man, piemēram, primārais, lai dziesma, ko izpilda sieviete, būtu erotiska, ir viņas balss tembrs. Nemaz nav tik daudz tādu patiešām sievišķīgi uzrunājošu, kas tā kā nedaudz iedzeļ, bet tanī pašā laikā sajūsmina. Mūsdienu pasaule ir kļuvusi ļoti vulgāra, un notiek tāda kā sievišķības nonivelēšanās. Dziesmās parādās tas, kā man citreiz pietrūkst."

Neliedz arī citiem


Imants savām dziesmām neliedz iet tautā arī citu izpildījumā — Tumors nospēlējis Putnubiedēkli, Dons savā jaunajā albumā iekļāvis Dziesmiņa par krāniņiem un sirsniņām. Bijis piedāvājums arī no Aišas, kad tika meklētas dziesmas viņas albumam. "Es labprāt atļautu kādu dziesmu izmantot, bet man piedāvāja pašam izvēlieties, ko dot Aišai. Ja kaut kāda interese ir, mazliet paskaties, patausti, jo citādi man absolūti nav konkrētu domu kādam kaut ko piedāvāt. Ja Dons būtu nācis prasīt, vienalga kādu, nevis konkrētu dziesmu, būtu tāpat," Imants atklāj nenotikušās sadarbības iemeslus.

Drīz pēc jaunā albuma prezentācijas koncerta Jaunajā Rīgas teātrī 19.maijā Imants kārtējo reizi dosies iedvesmas braucienā uz Šrilankas tempļiem: "Krieviem Grebenščikovs brauc uz Indiju, mums Latvijā esmu es, kurš brauc uz Šrilanku pie mūkiem. Speciāli nevienu nekopēju, bet acīmredzot katrā vietā tādam jābūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja