Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Šodiena un vēsture Klavieru dienā. Divi izcili pianisti koncertēs Ventspilī Klavieru dienā

Atzīmējot starptautisko klavierēm veltīto dienu jeb Piano Day, šodien, 29. martā, Ventspils koncertzālē Latvija plkst. 19.00 koncertēs pianisti Roberts Fleics un Džons Kamīls Farā.

Turpat plkst. 16.00 bez maksas tiks demonstrēta dokumentālā filma par leģendāro kanādiešu pianistu Glenu Gūldu Noslēpumainais ģēnijs. Glena Gūlda iekšējā dzīve (Genius Within: The Inner Life of Glenn Gould).

"Kāpēc pasaulei vajadzīga Klavieru diena? Iemesli ir dažādi. Galvenokārt tāpēc, ka nenāk par ļaunu cildināt šo instrumentu un visu ar to saistīto – izcelt izpildītājus, komponistus, klavieru būvniekus, skaņotājus, cēlējus un nesējus un visvairāk – klausītājus!" teicis idejas autors – vācu pianists Nils Frāms. Pirmā Klavieru diena tika atzīmēta 2015. gada 29. martā, kad pēc Nila Frāma ierosinājuma ikviens visā pasaulē tika aicināts godināt šo instrumentu un tam radīto mūziku. Nu jau tā kļuvusi par tradīciju, kas turpinās jau astoņus gadus un arvien notiek gada 88. dienā, jo klavierēm ir 88 taustiņi.

Pirmo Klavieru dienu Ventspilī pirms diviem gadiem izjauca Covid-19 pandēmija. Klavieru diena nedrīkstēja notikt arī pagājušogad. Beidzot tā tomēr tiks atzīmēta ar divu spilgtu, starptautiski atzītu pianistu pārsteidzošiem un muzikālajā valodā atšķirīgiem koncertiem, ļaujot iepazīt gan tik dažādo instrumenta skanējumu, gan katra mākslinieka kā autora un interpreta personību. Koncerta pirmajā daļā muzicēs jaunais amerikāņu pianists Roberts Fleics, kuru New York Concert Review dēvē par "inovatīvu domātāju mūzikā" un kurš Ventspilij izvēlēto programmu veido tieši tādu. Tajā sastapsies Pēteris Vasks un Krists Auznieks, kā arī Latvijā vēl neatskaņoti Mollijas Džoisas un Džūlijas Perijas klavieropusi.

Absolvējis gan bakalaura, gan maģistra studijas Džuljarda skolā Ņujorkā, Roberts Fleics patlaban, pēc paša teiktā, ir "ar vienu kāju Rīgā, ar otru – joprojām Ņujorkā", jo šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā pie Jura Žvikova, bet ik pa laikam dodas mājup, lai koncertētu tur. Piemēram, aizvadītā gada oktobrī viņš debitēja ar solokoncertu Kārnegija zālē Ņujorkā.

Berlīnē dzīvojošo kanādiešu pianistu Džonu Kamīlu Farā Latvijas klausītāji jau iepazina 2019. gada vasarā, kad viņš neaizmirstamā koncertā Ventspilī kopā ar kolēģiem atskaņoja Stīva Reiha darbu sešām klavierēm Six Pianos un savu oriģinālmūziku. Klavieru dienas koncertā pianists vedīs trauksmainā ceļojumā paša radītajā skaņu pasaulē, kurā jauc baroku un seno mūziku ar Tuvo Austrumu tautas mūzikas motīviem, brīvu improvizāciju un elektroniskās mūzikas formām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja