Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Šogad pie pults Baireitas festivālā stāsies trīs sievietes diriģentes

Šovakar, 24. jūlijā, ar Natālijas Štucmanes diriģēto brīvdabas koncertu tiks atklāts ikgadējais Baireitas festivāls, kurā skan Riharda Vāgnera opermūzika. Brīvdabas koncerts notiek jau trešo reizi – tas tiek rīkots Baireitas Festivāla nama/Festspielhaus priekšā un publikai ir pieejams bez maksas

Šāds pasākums palīdz paplašināt auditoriju, jo biļetes uz visām festivāla izrādēm ir pārdotas. Koncerts tiks atkārtots arī 30. jūlijā. Šoreiz tā programma ir veltīta dažādiem posmiem Riharda Vāgnera mūzikā un pilsētām, kurās viņš ir dzīvojis un strādājis: Leipcigai, Drēzdenei, Rīgai, Minhenei, Parīzei, Baireitai un Venēcijai.

Kāda loma Vāgnera dzīvē bija Drēzdenei un revolūcijai? Kāpēc viņam tik ļoti patika Parīze? Kāda mūzika pavadīja komponistu ceļojumā no Minhenes uz Baireitu? Kas dzīves nogalē viņu vilināja uz Itāliju? Programma, kurā bez paša Vāgnera mūzikas ir iekļauti arī citu komponistu darbi, ir pārsteidzoši daudzveidīga – tā aptver spektru no Johana Sebastiāna Baha līdz Endrū Loidam-Veberam, skan arī Bualdjē, Bizē, Čaikovskis, Brukners, Verdi un Lists. Koncertā piedalās solisti, kuri dzied festivāla izrādēs.

Šā gada festivāls ir unikāls ar to, ka izrādēs pie diriģenta pults stāsies vairāk sieviešu nekā vīriešu. Francūziete Natālija Štucmane diriģēs režisora Tobiasa Kracera veidoto Tanheizera iestudējumu, kas tiek uzskatīts par vienu no lielākajām Baireitas festivāla veiksmēm XXI gadsimtā. Ukrainiete Oksana Liņiva, kura 2021. gadā kļuva par pirmo sievieti diriģenti festivāla 145 gadu vēsturē, diriģēs režisora Dmitrija Čerņakova iestudēto Klīstošo holandieti. Austrālietei Simonai Jangai ir uzticēta režisora Valentīna Švarca iestudētās tetraloģijas Nībelunga gredzens muzikālā vadība.

Ceturtdien, 25. jūlijā, festivālā notiks Tristana un Izoldes jauniestudējuma pirmizrāde, ko veidojis maestro Semjons Bičkovs un režisors Turleifurs Orns Arnarsons. Titullomas atveido tenors Andreass Šāgers un soprāns Kamilla Nīlunda. Vēl viena opera šā gada programmā ir Parsifāls, ko diriģēs Pablo Erass-Kasado. Šis ir pērn tapušais režisora Džeja Šeiba iestudējums ar papildinātās realitātes elementiem. Šīs Parsifāla versijas pirmizrādē 2023. gadā Baireitā debitēja mecosoprāns Elīna Garanča, kura dziedāja Kundri. Šovasar Kundri tēlā būs dzirdama Jekaterina Gubanova.

2023. gada Baireitas festivālā tapušais operas Parsifāls ieraksts ar Elīnu Garanču Kundri lomā ir pieejams audio un video formātā

Elīnas Garančas sniegumu Vāgnera pēdējā operā, kas tika sacerēta speciāli izpildījumam Baireitas Festivāla namā, var novērtēt ierakstā, ko 28. jūnijā laidusi klajā kompānija Deutsche Grammophon. Elīnas Garančas partneri Baireitas Parsifālā ir tenors Andreass Šāgers (Parsifāls), bass Georgs Cepenfelds (Gurnemancs), basbaritons Dereks Veltons (Amfortass) un baritons Džordans Šenehens (Klingzors). Pie diriģenta pults – Pablo Erass-Kasado. Ieraksts ir pieejams gan audioformātā (četros kompaktdiskos), gan video (divos Blu-ray diskos; tiek piedāvāti trīs dažādi skaņas formāti, ieskaitot Dolby Atmos).

Baireitas festivāls turpināsies līdz 27. augustam. Pirmo reizi tajā uzstāsies lietuviešu soprāns Vida Miknevičūte (Zīglinde) un amerikāņu tenors Maiklss Spairss (Zīgmunds), kuri satiksies operā Valkīra.

Informācija: bayreuther-festspiele.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja