Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Šopēna divsimtgadei veltīto ciklu atklās lietuviešu pianiste Mūza Rubackīte

2010.gadā pasaule atzīmēs dižā poļu komponista un pianista Frederika Šopēna divsimtgadi. Hermaņa Brauna fonds tai velta jaunu koncertciklu "Chopin 200", aicinot uz Latviju izcilus pianistus, no kuriem katrs ir sacījis savu īpašu vārdu pasaules Šopeniānā. Gods atklāt šo ciklu tiek dāvāts rīdzinieku iemīļotajai māksliniecei Mūzai Rubackītei, ar kuru Fondu saista ilgstoša radošā draudzība.

Solokoncertos Valmieras Kultūras centrā 21.aprīlī plkst.19 un Rīgā, Lielajā ģildē 22.aprīlī plkst.19 viņa spēlēs V.A.Mocarta un F.Šopēna sonātes, fantāzijas, etīdes. Preses konferencē Polijas Republikas vēstniecībā ltīta Frederika Šopēna 200.gadskārtas atzīmēšanai Latvijā veltītajā preses konferencē Polijas Republikas vēstniecībā tika ziņots, ka Hermaņa Brauna fonda organizētajos jubilejas gada pasākumos iesaistījusies gan Latvijas Kultūras ministrija, gan Jāz.Vītola Latvijas mūzikas akadēmija, „Latvijas koncerti” , Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Liepājas simfoniskais orķestris.  Valsts prezidenta kundze Lilita Zatlere ir uzņēmusies  Šopēna gadskārtas svinību patroneses lomu.

Mūza Rubackīte, kura atklās ciklu Chopin 200, ir ierindojama spilgtāko mūzikas interpretācijas interpretu vidū: viņas vārds lieliski piestāv iedvesmojošajai enerģijai, kuru viņa spēj sniegt klausītājiem un ne velti ASV prese viņu nosauca vienkārši par burvi. M.Rubackītes skolotāji Maskavas konservatorijā bija pianisma leģendas Bella Davidoviča, Jakovs Fliērs un Mihails Voskresenskis. Viņa guvusi spožas uzvaras gan Vissavienības konkursā, gan Lista/Bartoka Starptautiskajā konkursā Budapeštā un "Triptyque" Starptautiskajā konkursā Parīzē. Māksliniece lepni nes gan Le Grand Maitre Français  goda titulu un ir Lietuvas Goda Leģiona ordeņa kavaliere…

M.Rubackītes repertuārā ir vairāk nekā 30 soloprogrammu un  40 klavierkoncerti, un viņas iecienītākās koncertzāles ir "Wigmore Hall"  Londonā, "Beethoven House" Bonnā un "Salle Gaveau" Parīzē. Pianiste tagad dzīvo Parīzē, taču vienlaikus ir gan Lietuvas Nacionālās Mūzikas akadēmijas profesore, gan strādā prestižu starptautisku konkursu žūrijās. Neraugoties uz ārējo smalkumu un daiļumu, kas starojis arī no starptautiskā žurnāla "Piano World" vāka, viņa spēlē spēcīgi un vīrišķīgi, ar lielu temperamentu un vērienu. To ir vērts dzirdēt. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja