Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Stravinskis ir bijis nenogurstoši mainīgs, un tāda ir arī viņa mūzika

6. aprīlī tika atzīmēta komponista Igora Stravinska 50. nāves gadadiena. Klasiķa piemiņai ierakstu kompānija Warner Classics laidusi klajā viņa mūzikas ieskaņojumu izlasi divdesmit trijos kompaktdiskos

Disku vāciņu noformējumā izmantoti gleznotāja Vasilija Kandinska darbi. Kolekcijai Igor Stravinsky Edition atlasītie ieraksti veikti no 1928. līdz 2019. gadam un iepazīstina ar Stravinski kā XX gadsimta daudzveidīgāko un ietekmīgāko skaņradi hameleonu, kurš smalki uztvēris dažādu laikmetu vibrācijas, eksperimentējis gan ar arhaiku, gan ar avangardu un katru radošo izaicinājumu spējis pārvērst par jaunu iespēju – idejiski, skaniski, estētiski. Viņu fascinējusi vēsture un aizvēsture, viņš veidojis virtuozus, brīžiem draiskus pastičo tipa darbus, adaptējis klasiskos mītus, rotaļājies ar stilizāciju (baroks, klasicisms, romantisms) un vēlāk pievērsies seriālismam – Stravinskis ir bijis nenogurstoši mainīgs, un tāda ir arī viņa mūzika, kura valdzina ar neoklasikas eleganci un šokē ar savu neirotisko aritmiju.    

Izlasē apkopoto kompozīciju vidū ir gan vērienīgākās Stravinska partitūras, gan retāk dzirdēti nelieli darbi. Daži opusi ir pārstāvēti oriģinālajā versijā orķestrim, kā arī transkripcijās, ko veicis pats autors vai citi mūziķi (piemēram, solo klavierēm, klavieru duetam, klavierēm un vijolei, akordeonistu duetam utt.). Trīs diski ir atvēlēti XX gadsimta 20. gadu beigās un 30. gados tapušajiem vēsturiskajiem ierakstiem, kuros Stravinskis ir piedalījies kā diriģents un pianists.

Balets Svētpavasaris ir dzirdams maestro Marisa Jansona un Oslo filharmonijas orķestra lasījumā. Ugunsputnu diriģē Eliahu Inbals (baleta pilnās versijas ieraksts), Rikardo Muti (baleta svīta) un pats Stravinskis (fragmenti). Pulčinellu interpretē Pjērs Bulēzs (pilna versija) un Stravinskis (fragmenti). Operu oratoriju Ķēniņš Oidips diriģē Francis Velzers-Mests, Lakstīgalu – Džeimss Konlons (galveno lomu dzied soprāns Natālija Desē), Dīkdieņa piedzīvojumus – Kents Nagano.

Citus izlasē iekļautos darbus diriģē Ernests Ansermē, Šarls Dituā, Čārlzs Makerass, Nevils Meriners, Zubins Meta, Jehudi Menuhins, Seidzi Odzava, Saimons Retls, Mstislavs Rostropovičs, Džons Nelsons un Juka Peka Saraste. 

Ierakstos ir dzirdami izcili orķestri un dažādu paaudžu solisti – pianisti Marta Argeriha, Mišels Berofs, Nelsons Freirs, Marsela Meiere, Beatriče Rana, Fazils Sajs un Larss Fogts, vijolnieki Gidons Krēmers, Ichāks Perlmans un Maksims Vengerovs, altiste Tabea Cimmermane, klarnetiste Sabīne Meiere, čellists Trulss Merks, kā arī dziedātāji Greisa Bambrija, Marjana Lipovšeka, Semjuels Remijs, Elizabete Švarckopfa, Entonijs Rolfs-Džonsons, Džons Tomlinsons, Dona Apšova, Violeta Urmana, Īans Bostridžs un daudzi citi.    

Informācija: warnerclassics.com 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja