Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Trīs dažādi Čaikovski

Dažādos vēstures periodos krievu mūzikas kultūru reprezentē pat vairāki komponisti, kuru uzvārds ir Čaikovskis


Kurš gan nav dzirdējis ievērojamā komponista - romantiķa, pasaulē iemīļotu operu, baletu, simfoniju, instrumentālo koncertu, klaviermūzikas, kamermūzikas autora Pētera Čaikovska vārdu un mūziku? Tomēr izrādās, ka dažādos vēstures periodos krievu mūzikas kultūru reprezentē pat vairāki komponisti, kuru uzvārds ir Čaikovskis. Šis fakts rosinājis diriģentu Andri Vecumnieku iekļaut trīs Čaikovsku - Pētera, Borisa un Aleksandra - mūziku vienā koncertā. Šādu programmu viņa vadībā Latvijas Mūzikas akadēmijas simfoniskais orķestris spēlēs savā sezonas noslēguma koncertā Lielajā ģildē 18.aprīlī plkst.18.

"Tā ir sen lolota iecere," stāsta A.Vecumnieks. "Paradoksālākais ir tas, ka pat studentu vidū bija daudzi, kuri vispār nezināja, ka Čaikovski ir trīs." Līdzās visiem zināmā XIX gs. krievu mūzikas klasiķa orķestra fantāzijai Frančeska da Rimini koncertā skanēs Borisa Čaikovska (1925-1996) un viņa brāļadēla Aleksandra Čaikovska (1946) skaņdarbi.

Īstenot ideju nemaz nebija tik vienkārši, jo Borisa Čaikovska fonds, kurā darbojas viņa atraitne, kategoriski nostājies pret to, ka vienā koncertā tiek spēlēti trīs Čaikovsku skaņdarbi. "Tikai kad iejaucās Aleksandrs Čaikovskis, Borisa brāļadēls, dabūjām partitūru. Mūsu arguments - Mariss Jansons Ņujorkā ir atskaņojis triju Čaikovsku opusus - fondu pārliecināja, tomēr notis mums tik un tā neatsūtīja, sakot - ja jūs kontaktējaties ar A.Čaikovski, lai viņš gādā arī notis!"

B.Čaikovska jaunradi pārstāvēs 1971.gadā rakstītais klavierkoncerts, kas drīz pēc pirmatskaņojuma ar pašu autoru pie klavierēm, atskaņots arī Dzintaru koncertzālē. "B.Čaikovskis bija komponists ar savdabīgu skatījumu. Man studiju gados tā patika viņa mūzikas neoklasiskais vēstījums, ka klavierkoncertu klausījos vēl un vēl," atminas A.Vecumnieks. Soliste koncertā būs viešņa no Maskavas - jaunā pianiste daudzu starptautisku konkursu laureāte Oksana Ševčenko.

Aleksandrs Čaikovskis šobrīd ieņem trīs svarīgus amatus - viņš ir Sanktpēterburgas konservatorijas rektors, Maskavas konservatorijas kompozīcijas katedras vadītājs un Maskavas filharmonija mākslinieciskais vadītājs. Viņš ieradīsies Rīgā uz Maskavas, Sanktpēterburgas un triju Baltijas valstu konservatoriju rektoru konferenci, kas koncerta dienā notiks Mūzikas akadēmijā. Ceturtā simfonija ir viņa izvēle un, tā kā tai izmantots trīskāršais orķestra sastāvs, koris un alts, koncerts notiks Lielajā ģildē. Viendaļīgā simfonija rakstīta pēc ievērojamā altista un diriģenta Jurija Bašmeta pasūtījuma 2005.gadā un ir veltīta Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Atskaņojums būs interesants pārbaudījums LMA korim, kam jāizpaužas bez teksta ar sonoristiskiem, aleatoriskiem vokālajiem paņēmieniem. Ir arī liels posms, kur koris būs pavadītājs Arigo Štrāla spēlētajam alta solo. Viņa pasaulslavenais kolēģis Jurijs Bašmets simfonijas pirmatskaņojuma gaitā pārmaiņus te diriģēja, te spēlēja solo. Šoreiz diriģents un altists katrs veiks savas funkcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja