Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trīs zvaigznes – veltījums Latvijai. Orķestra Rīga veltījums Latvijas simtgadei tuvojas finišam

Ar trim latviešu mūzikas koncertiem no 10. līdz 18. novembrim orķestris Rīga noslēgs Latvijas valsts simtgadei veltīto festivālu Trīs zvaigznes, kas noritējis trīs gadus, daudzveidīgi un saistoši interpretējot latviešu komponistu mūziku un Latvijai aktuālas tēmas.

"Man ir liels gandarījums par šo Latvijas valsts simtgadei veltīto festivālu. Sākums bija grūts, jo 2016. gadā plānotie pirmie koncerti nenotika finansējuma trūkuma dēļ. Bet mēs bijām neatlaidīgi: 2017. gada janvārī Nacionālajā teātrī izskanēja koncertprogramma Laikiem pāri par diviem Latvijas milžiem – rūpnīcu VEF un maestro Raimondu Paulu. Esam godinājuši dzejniekus jubilārus – Eduardu Veidenbaumu, Jāni Jaunsudrabiņu, Jāni Ziemeļnieku, Imantu Ziedoni un Ojāru Vācieti –, tēlnieku Kārli Zāli, pasūtījuši latviešu komponistiem 11 jaunus skaņdarbus un radījuši neskaitāmus pārlikumus mūsu orķestra sastāvam," stāsta orķestra direktore Ilona Breģe.

Koncerts Rīgas sargi mūzikā un kino, ko Valdis Butāns diriģēs svētdien, 10. novembrī, plkst. 19 VEF Kultūras pilī, būs veltīts Rīgas atbrīvošanas simtgadei no Bermonta karaspēka. Programmā iekļauta mūzika, kas saistīta ar Latvijas iedzīvotāju drosmi un pašaizliedzību, aizstāvot Rīgu un Latvijas neatkarību. Koncertam izraudzīta Aigara Graubas, grupas Jumprava, Uģa Prauliņa, Riharda Zaļupes, Imanta Kalniņa un Raimonda Paula mūzika no filmām Rīgas sargi, Baiga vasara, Nameja gredzens, Pūt, vējiņi! un Vella kalpi. Filmas Nameja gredzens skaņuceliņa autors, sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe koncertā piedalīsies arī kā solists. Būs redzami arī filmu kadri Roberta Rubīna videorežijā.

Koncertā Vēstules Latvijai Latvijas Nacionālajā bibliotēkā piektdien, 15. novembrī, plkst. 19.00 skanēs ārpus Latvijas tapusī latviešu mūzika: Nika Gothama Bakhanālija, fragmenti no ASV atzītās kinomūzikas komponistes Lolitas Ritmanis Rapsodijas par seriāla Taisnības līga (Justice League) tēmām, komponista un diriģenta Andreja Jansona mūzika. Pirmatskaņojumus piedzīvos Gundegas Šmites un Krista Auznieka darbi. Koncerta diriģents ir Jānis Stafeckis, režisore – Dace Micāne-Zālīte. Mūziku papildinās ASV dzīvojošo māsu Mairas Reinbergas gleznas un Valdas Dreimanes dzeja, piedalīsies aktrise Ilze ĶuzuleSkrastiņa.

Multimediāls Vēstījums nākamām paaudzēm diriģenta Valda Butāna vadībā VEF Kultūras pilī 18. novembrī plkst. 16.00 VEF Kultūras pilī dos vārdu jaunajiem komponistiem – Matīsam Čudaram, Santai Ratniecei, Laurai Gustovskai, Armandam Aleksandravičus un Jēkabam Nīmanim –, kā arī Āra Matesoviča videomākslai. Bezmaksas ielūgumus uz koncertiem var saņemt darbdienās no plkst. 12 līdz 14 Kronvalda bulvārī 8, Rīgā, 1. stāva vestibilā.

Top komentāri

P
P
Sapratu,ka visiem ta 100. gade ir piegriezusies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja