Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vainagojumā – dzīvi apliecinoša uzvara. LSO ciklu Simfonija tuvāk noslēdz Pētera Čaikovska mūzika

Ar Pētera Čaikovska Ceturto jeb Liktens simfoniju 9. aprīlī noslēgsies Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) tiešsaistes koncertcikls Simfonija tuvāk, kas ar katru pārraidi pulcējis arvien vairāk skatītāju. Bezmaksas tiešraide no Liepājas koncertzāles Lielais dzintars gaidāma plkst. 19.

"Krievu mūzikas ģēnijs Pēteris Čaikovskis ir viens no visu laiku izcilākajiem melodiķiem, un viņa Ceturtā simfonija, kas nereti tiek dēvēta par Liktens simfoniju, ne tikai mūzikas mīļotājiem, bet arī pašam komponistam šķiet izcils darbs, pat labākais no visa, ko viņš ir radījis. Tas ir skaņdarbs, kur traģika un melanholija pārtop dzīvi apliecinošā uzvarā," uzsver gaidāmā koncerta diriģents, erudītais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Andris Vecumnieks. Viņš sirsnīgi aicina: "Ieklausieties komponista stāstā, bet sadzirdiet arī katrs savu stāstu!"

Liepājas simfoniskā orķestra koncertcikls Simfonija tuvāk tika izveidots kovidkrīzes laikā, lai, neraugoties uz klātienes koncertdzīves pārrāvumu, klausītājus sistemātiski iepazīstinātu ar pasaules simfoniskā repertuāra stūrakmeņiem – skaistām, klasiskām simfonijām, kas būtu jādzird ikvienam. Ir arī padomāts, kā palīdzēt sagatavoties mūzikas piedzīvojumam, jo pirms katras simfonijas atskaņošanas mūzikas apskatnieks Orests Silabriedis un koncertprogrammas diriģents kopīgi atklāj simfonijas tapšanas laika kontekstu un šedevra uzbūves detaļas. Savukārt jau pēc atskaņojuma koncertzāles Lielais dzintars vadītāja Timura Tomsona vadītā sarunā ar sava mūzikas piedzīvojuma iespaidiem arvien dalās Liepājas simfoniskā orķestra īpaši aicināti pastāvīgie klausītāji, neiztrūkstošie viesi orķestra koncertos.

Pirmajā tikšanās reizē ar simfoniju skanēja populārais klasicisma laika šedevrs – Volfganga Amadeja Mocarta 40. simfonija, ko Liepājas simfoniskais orķestris atskaņoja diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Otrajā koncertā orķestris diriģenta Normunda Šnē vadībā veda klausītājus Žana Sibēliusa mūzikas pasaulē, atskaņojot somu klasiķa neparastā spēka un enerģijas pilno Trešo simfoniju. Trešajā šī cikla koncertā maestro Ģintars Rinkevičs cēla priekšā emocionāli un tēlaini iespaidīgās Antonīna Dvoržāka Devītās simfonijas No Jaunās pasaules lasījumu.

Ir vērts nepalaist garām 9. aprīlī interneta tiešraides režīmā aptuveni stundu ilgstošo koncertu, ko bez maksas varēs vērot gan www.liepajassimfoniskais.lv videogalerijā, gan orķestra Facebook lapā. Pēc bezmaksas tiešraides gan šis, gan visi iepriekšējie cikla Simfonija tuvāk koncertieraksti pieejami Biļešu paradīzē, taču jau par nelielu samaksu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja