Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ventspilī koncertēs Kremerata Baltica un pianists Likā Debargs

4. martā Ventspilī, koncertzālē Latvija pirmoreiz viesosies Gidona Krēmera vadītais kamerorķestris Kremerata Baltica un franču pianists Likā Debargs (Lucas Debargue), informēja koncertzāles pārstāve Antra Lācberga.

Izcilā latviešu vijolnieka Gidona Krēmera pirms gandrīz 23 gadiem dibinātais un šobrīd pasaulē viens no daudzinātākajiem Baltijas valstu kameransambļiem kopā ar klavierspēles virtuozu Likā Debargu Ventspilī izpildīs poļu komponistu mūziku – Miloša Magina Trešo klavierkoncertu un Mečislava Veinberga Klavieru kvintetu Andreja Puškareva aranžējumā. Savukārt vakara ievadā kamerorķestra sniegumā būs klausāma Kšištofa Penderecka apjomīgā Poļu rekviēma daļa Chaconne.

Likā Debargs ir Latvijas publikai labi zināms un iemīļots mūziķis. Kopš žilbinošā snieguma Starptautiskajā Čaikovska konkursā Maskavā 2015. gadā viņš šeit viesojies jau vairākkārt. Konkurss, kurā pianists sacēla īstu vētru, Likā Debargam ļāvis izveidot spilgtu starptautisku karjeru. Līgums ar aģentūru Columbia Artists Management Inc. par mūziķa māksliniecisko interešu pārstāvniecību pēdējo gadu laikā ir nodrošinājis neskaitāmus koncertus uz pasaules prestižāko koncertzāļu skatuvēm gan solo priekšnesumos, gan sadarbojoties ar ievērojamākajiem orķestriem un diriģentiem - Valēriju Gergijevu, Vladimiru Fedosejevu, Vladimiru Jurovski, Andreju Boreiko, t.sk. arī ar Gidonu Krēmeru un Kremerata Baltica.

"Savu brīnišķīgo kolēģu teiktajā ieklausos vienmēr. Daudzus lieliskus padomus man ir devis Gidons Krēmers, sadarbību ar viņu atceros ar neticamu prieku. Viņš man ir paraugs gan kā mūziķis, gan kā personība, viņš mani iedvesmo, un es ar ārkārtīgu cieņu izturos pret šo cilvēku, meistaru, filozofu," par savām attiecībām ar diriģentu kādā intervijā savulaik stāstījis L. Debargs, kurš šajā sezonā muzicēs kopā ar Kremerata Baltica, debitēs uz Kārnegi zāles galvenās skatuves ASV, uzstāsies Bostonā, Toronto, Monreālā, kā arī dosies kopīgā turnejā kopā ar Krievijas Nacionālo orķestri un maestro Pletņevu.

Gidona Krēmera un Kremerata Baltica vārdi Latvijas publikai komentārus neprasa. Katra jauno, aizrautīgo un izcilo Baltijas mūziķu kolektīva viesošanās tā mākslinieciskā vadītāja dzimtenē ir svētki. Arī Ventspilī gaidāmais koncerts būs īpašs, jo tajā izskanēs mūziķiem tuvo poļu skaņražu opusi.

Ar Mečislava Veinberga daiļradi orķestri saista īpašas attiecības. Jau vairākus gadus, mūziķi ik pa laikam ceļ gaismā šī nedaudz piemirstā komponista mūziku. Veinberga, kuru daudzi uzskata par Dmitrija Šostakoviča mūzikas stila mantinieku, darbu interpretācijas Kremerata Baltica sniegumā jau iepriekš izpelnījušās starptautisku mūzikas kritiķu atzinību visā pasaulē. Tieši Krēmers ar sev piemītošo unikālo skanējumu ir pats piemērotākais šī repertuāra interprets.

Savukārt Likā Debargu ar Miloša Magina mūziku saista bērnības atmiņas – tie bijuši vieni no pirmajiem skaņdarbiem, kurus viņš apguvis, mācoties pie savas pirmās pasniedzējas, Magina studiju biedres. Kā pirms martā gaidāmajiem koncertiem stāsta pats Likā Debargs, izvēle par labu Trešajam klavierkoncertam ir gluži saprotama – pianistam, iespējams, tuvākā skaņraža darba izpildījums kopā ar, viņaprāt, pasaules labāko stīgu orķestri un diriģentu, kuru viņš tik ļoti ciena.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīze tirdzniecības tīklā. Koncertam tuvojoties, biļešu cena pieaugs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja