Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Verdi atgādina, ka dzīvojam pasaulē, kas ir mainīga, bīstama un neparedzama. Opera Rigoleto tiešraidē no Ņujorkas

Sestdien, 29. janvārī, plkst. 19.55 Rīgas kinoteātrī Kino Citadele tiešraidē no Ņujorkas Metropoles operas tiks demonstrēts Džuzepes Verdi klasiskās traģēdijas Rigoleto jauniestudējums, ko veidojis itāļu diriģents Daniēle Rustioni un amerikāņu režisors Bārtlets Šērs

Izrādes briljanti ir Rigoleto atveidotājs amerikāņu baritons Kvinns Kelsijs un Džildas atveidotāja itāļu soprāns Roza Feola, kuri piedāvā izcilu un oriģinālu lomas interpretāciju. Par spīti omikrona varianta straujajai izplatībai, Metropoles opera turpina darbību – atšķirībā no Brodvejas teātriem un citām pasākumu norises vietām izrādes šeit netiek atceltas. Rigoleto jauniestudējuma pirmizrāde Ņujorkā notika Vecgada vakarā. 

Režisors Bārtlets Šērs Verdi operas darbību pārcēlis no XVI gadsimta Itālijas uz XX gadsimta 20. gadu Berlīni, taču šis lēmums kritiķus nav līdz galam pārliecinājis. Izrādē maz kas liecina par Veimāras republikas politiku, sabiedrību un kultūru (operas varone Madalēna vizuāli atgādina Luīzi Bruksu filmā Pandoras lāde). Viens no iestudējuma iedvesmas avotiem ir mākslinieks Georgs Gross, kurš kariķējis sava laika norises. Periods pēc Pirmā pasaules kara bija dinamisks un trauksmains, un Bārtlets Šērs uzbur pasauli, kas vēl nav piedzīvojusi fašismu, bet tai jau ir raksturīga vardarbība, noziegumi, korupcija, ekstravagance, kā arī bagātības un nabadzības kontrasts. 

Režisors ir pārliecināts, ka viena no galvenajām Rigoleto tēmām ir ļaunprātīga varas izmantošana un tā ir mūždien aktuāla – gan Mantujas hercoga galmā, gan 20. gadu Berlīnē, gan XXI gadsimtā. Mantujas hercogu, kuru Ņujorkā atveido poļu tenors Pjotrs Bečala, Bārtlets Šērs uzskata par autokrātisku, kontrolējošu figūru: "Viņš izmanto spēku, lai rīkotos bez jebkādiem ierobežojumiem."

Līdztekus politiskajiem satricinājumiem Veimāras republiku raksturo arī dekadentiskas ballītes, aizrautīga līksmošana un maniakāli smiekli, kas nemaz nav tik atšķirīgi no galma āksta Rigoleto uzvedības. 20. gadi Berlīnes vēsturē bija laiks, kad uzplauka māksla un tās pārstāvji Georgs Gross, Marlēne Dītriha, Bertolts Brehts un Kurts Veils. Skatītāju sirdis sāka iekarot kino – šī industrija Vācijā strauji attīstījās, pateicoties pēckara hiperinflācijai, kas kavēja ārvalstu filmu importu un veicināja pašmāju produkcijas ražošanu. Bārtlets Šērs Rigoleto centies panākt kinematogrāfisku efektu. Režisors uzsver: Verdi opera atgādina, ka dzīvojam pasaulē, kas ir mainīga, bīstama un neparedzama.

Recenzenti īpaši slavē baritonu Kvinnu Kelsiju un soprānu Rozu Feolu. Kvinns Kelsijs Rigoleto lomā pilnībā atklāj savu vokālo un dramatisko potenciālu, dzied ar eleganci, siltumu un maigumu, savukārt Roza Feola Džildas tēlu interpretē ar aizkustinošu sirsnību, viņa izstaro gan nevainīgumu, gan jutekliskumu, gan savas varones apmulsumu, jo ar Džildas jūtām manipulē gan viņu neprātīgi mīlošais tēvs Rigoleto, gan pavedinošais Mantujas hercogs. Komplimenti tiek veltīti diriģentam Daniēlem Rustioni, kura vadībā Verdi mūzika skan krāsaini un izteiksmīgi. 

Informācija un biļetes: www.forumcinemas.lv 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja