Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vilnis Salaks divos plašos koncertos svin 75. jubileju

Divos autorkoncertos ar žanriski daudzveidīgu programmu un vērienīgu dalībnieku skaitu tiks atzīmēta komponista, diriģenta un pedagoga Viļņa Salaka 75. jubileja.

Vilnis Salaks savā raženajā mūziķa mūžā par galveno arvien uzskatījis darbu ar latviešu tautas dziesmām. Tieši komponista dzimšanas dienā, 18. janvārī, koncertā, kas notiks VEF Kultūras pils Lielajā zālē plkst. 16, V.Salaka tautas dziesmu apdares atskaņos vesela virkne amatiermākslas kolektīvu, to vidū arī viņa paša vadītais VEF Kultūras pils vīru vokālais ansamblis, kurš Viļņa Salaka vadībā strādā jau piecdesmit gadus un joprojām aktīvi koncertē gan Latvijā, gan ārvalstīs –  tas uzstājies Itālijā, Kanādā, Krievijā, Maķedonijā un daudzviet citur, un tikko atgriezies no koncertbrauciena pa Lietuvu.

"Būs dziesmas un dejas," vienkārši sola pats jubilārs par šo savu jubilejas koncertu, kurā līdztekus vīru vokālajam ansambmlim un VEF Kultūras pils kolektīviem - VEF Kultūras pils jauktajam korim Fēnikss, jauktajiem korim Dzīne, Teika, Senrīga, senioru sieviešu korim Daugavas vanadzes, jauktajam korim, latgaliešu sadzīves dziesmu ansamblim Olūteņš un tautas deju ansambļiem Zelta sietiņš, Rotaļa, Dardedze un Sendancis, uzstāsies Rīgas Skolēnu pils koklētāju ansamblis Austriņa ar tā vadītāju Ivetu Tauriņu, Kultūras un tautas mākslas centra Ritums jauktais koris, Arodbiedrību kluba Vecrīga jauktais koris Rīdzene. Ieeja koncertā ir bez maksas.

Otrajā jubilejas koncertā, kurš notiks Rīgas Latviešu biedrībā (RLB) 8. februārī plkst.16 gaidāms arī lielāka simfoniska skaņdarba pirmatskaņojums – divas daļas no Viļņa Salaka nesen pabeigtās 5. simfonijas savam priekšnesumam gatavo Rīgas 6.vidusskolas simfoniskais orķestris. Šajā koncertā uzstāsies jauniešu koris Balsis, Rīgas horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi, Zitas Errs baleta studija, Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris, RLB jauktais koris Ars Longa un RLB Tautas deju ansamblis Vija, kultūras centra Iļģuciems sieviešu vokālais ansamblis Krētas freska, Babītes kultūras nama koklētāji, vīru koris Frachori, LU jauktais koris Dziesmuvara, kā arī Babītes kultūras nama koklētāju ansamblis Balti. Arī šo programmu kuplinās jubilāra vadītais VEF Kultūras pils vīru vokālais ansamblis.

"Svarīgi ir aizkustināt cilvēka dvēseli, bet līdzekļus katrs izvēlas savus...," uzskata Vilnis Salaks. Viņš dzimis 1939. gada 18. janvārī Rīgā diriģenta, koklētāja un komponista Artūra Salaka ģimenē. Mūzikas pamatus apguvis Valmieras mūzikas skolā, bet no 14 gadu vecumā pārcēlies uz Rīgu, kur arī izstudējis Ādolfa Skultes kompozīcijas klasē, iegūstot komponista un pedagoga kvalifikāciju. Cienījamā vecumā viņš 2003. gadā ieguvis maģistra grādu mūzikā. Pats viņš pedagoģisko darbu strādājis jau teju pusgadsimtu – gan Latvijas Mūzikas akadēmijā, gan Jelgavas mūzikas skolā. 
Viļņa Salaka galvenais devums mūzikā ir vairāk nekā 1000 tautasdziesmu apdares dažādiem mūziķu vokālajiem un instrumentālajiem sastāviem, sākot no kokles solo un beidzot ar simfonisko orķestri. Tēvs, koklētājs, diriģents un komponists Artūrs Salaks viņam savulaik piekodinājis: strādā ar tautas dziesmu! "Kā apzinājis mūzikas vēsturnieks Oļģerts Grāvītis, latviešu folkloras krātuvē ir 35000 latviešu tautas melodiju," V.Salaks atminas, ka arī pats devies folkloras ekspedīcijās. Jubilejas koncerti būs tikai neliels ieskats jubilāra bagātīgajā radošajā devumā, jo komponists radījis vairāk nekā 1700 skaņdarbu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja