Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziemassvētki nāk ar gaismu no sirds

Pirms trim gadiem Ieva Kerēvica un Sergejs Jēgers pirmoreiz satikās kopīgā Ziemassvētku koncertā. Tagad tapusi jau trešā kopīgā Ziemassvētku programma Gaisma no sirds.

Tā no 18. decembra uzsāks skanējumu Rīgas baznīcās: vispirms šovakar Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, pēc tam Sv. Jāņa baznīcā 20. decembrī, Rīgas Mārtiņa luterāņu baznīcā 21. decembrī un Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā 27. decembrī. Visi koncerti sāksies plkst. 19.     

Svētku gaidīšanas laikam mākslinieki ir radījuši ziemas sajūtu koncertprogrammu – dziedkalpojumu. Oriģinālmūziku un balsu skanējumu Madara Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Riharda Dubras un pašas Ievas Kerēvicas komponētajās dziesmās viņi redz kā gaismas piepildītu, "mirdzošu stīgu, kas vijas no sirds uz sirdi". Mūziķi savā vēstījumā vēlas iezīmēt ne tikai Ziemassvētkus, bet arī ziemas tematiku, ietverot tajā dažādas sajūtas, emocijas, vārdus, dzeju un mūzikas instrumentus – visu, kas mums saistās ar gada visbaltāko laiku. Madars Kalniņš, kura dziesmas veido programmas mugurkaulu, pats arī būs pie klavierēm nelielajā instrumentālajā ansamblī.

Ieva Kerēvica ir diplomēta džeza vokāliste, un viņas balsi, par kuru plašāka sabiedrība uzzināja pēc starptautiskajā konkursā Sony Jazz Stage 2004. gadā izcīnītās 2. vietas, ierasts klausīties džeza programmās. Kas viņu pamudināja sadarboties ar pavisam cita žanra mākslinieku, retās kontrtenora balss īpašnieku Sergeju Jēgeru? "Tas bija Niks Volmārs, kurš producēja abas mūsu pirmās programmas. Viņš vaicāja, ar ko vēl neesmu dziedājusi kopā. Kas būtu interesants, vēl nebijis? Madars Kalniņš uzrakstīja pāris dziesmu, un es arī. Mēs ar Sergeju sākām dziedāt un klausīties viens otrā: vai turamies uz viena ceļa? Man bija ļoti svarīgi saprast, vai esam uz viena viļņa arī tajā, kā saprotam un izjūtam pasauli, vai arī dzīvojam katrs uz savas planētas?" Eksperiments bija veiksmīgs: izrādījās, ka saskan ne tikai tik ļoti atšķirīgās balsis, bet arī domas. Tāpēc dziedot abi var tvert, baudīt brīžus kopā un ļaut koncerta klausītājiem aizpeldēt citā dimensijā.

Satikšanās prieks māksliniekiem arī ļauj aizmirst, ka viņiem kā visiem mūziķiem šajā laikā Ziemassvētku sajūta ir... intensīvs darbs. Sergejs Jēgers, piemēram, tikai vēlu svētdienas vakarā atgriezies no uzstāšanās Viļņas filharmonijā kopā ar lietuviešu soprānu Nomedu Kazlaus un Lietuvas Nacionālo filharmonisko orķestri. Savukārt programmas Gaisma no sirds koncertsērijas vidū "iespraucies" kontrtenora ikgadējais solokoncerts kopā ar flautisti Ditu Krenbergu un ērģelnieci Diānu Jaunzemi-Portnaju 25. decembrī Rīgas Domā festivālā Eiropas Ziemassvētki.

Top komentāri

Tiesa, ja kādā sirdī tāda gaisma ir
T
Bet vai ir, - vien Dievam zināms.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja