Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Filmas Advokāts recenzija. Bruņinieka groteska

Advokāts, kurš gribēja par daudz. Teicami aktieri tēlo atsaldētu kriminālistu kompāniju Ridlija Skota jaunākajā filmā

Ja kodolīgi jāraksturo filmas Advokāts/The Counselor (vai oriģināli precīzākais – juridisko pakalpojumu sniedzējs jeb juridiskais padomnieks – izplatītājiem šķitis par prastu?) saturs – tā ir nežēlīga, ciniska, gana asprātīga melnā komēdija, atšķaidīta ar nogurdinošiem morāliskiem dialogiem, kuru jēga īsumā ir primitīva kā puļķis – dzīve ir liels sūds, bet, kamēr tu vispār kusties, jarauš no tās, cik vien var. Lieki bilst, ka, tuvojoties finālam, to, kas "kustas", kļūst aizvien mazāk.

Filmas scenāriju sarakstījis 80 gadu vecais Kormaks Makārtijs, amerikāņu klasiķis, kulta rakstnieks (Ceļā, Kur sirmgalvjiem nav vietas – abi darbi ir ekranizēti), un Advokāts ir viņa debija kinodramaturģijā. To var just, jo filmas darbību nereti bremzē pārlieks literārisms, gari pārspriedumi, kuri paši par sevi ir interesanti, gadās pat virtuozi aforismi, bet filmas dinamikai tie ir traucējoši. Savukārt filmas režisors arī ir ierindojams kulta autoru kārtā – 75 gadus vecais Britu impērijas bruņinieka kārtā ieceltais Ridlijs Skots veidojis zinātniskās fantastikas klasikas pērli Pa asmeni skrejošais/Blade Runner (1982) un tādas kinomānu obligātās skatāmvielas vienības kā Svešie/Alien (1979), Telma un Luīze/Thelma and Louise (1991), Gladiators (2000; Oskars), Melnais vanags notriekts/ Black Hawk Down (2001) un Prometejs/ Prometheus (2012). Manuprāt, visai drosmīgs lēmums ir tik politnekorektu un daudzējādā ziņā neķītru filmu veltīt pērnvasar pašnāvību izdarījušajam Tonijam Skotam, Ridlija jaunākajam brālim.

Kaut gan – ko tur brīnīties, ja filmu iesāk aina, kurā galvenais (bezvārda) varonis, kuru tēlo Maikls Fasbenders, atrodas starp kājām savai līgavai Laurai (dedzīgā brunete Penelope Krusa mīl briljantus ne mazākus par četriem karātiem) un, ticiet, nesniedz viņai juridisku konsultāciju. Citā epizodē Kameronas Diazas tēlotā nozieguma līdzdalībniece, vārdā Malkina, apburoša nekauņa, patoloģiska mele, histēriķe, intrigante un ar seksu apsēsta sociopāte, vārda visburtiskākajā veidā izvaro Ferrari. Auto, nevis vīrieti ar jocīgu vārdu.

Jāatzīst, Ridlijam Skotam allaž padodas radīt efektīgus sieviešu tēlus (pietiek atcerēties kaut vai Sūzanas Sarandonas un Džīnas Deivisas atriebējas no feministu vesterna Telma un Luīze), un Advokātā režisors Kameronai Diazai ir uzdāvinājis efektīgāko lomu pēdējos piecos gados. Malkina ir filmas īstenā rota, uz kuras fona nobāl gan visas kriminālās putras ievārītājs Havjera Bardema atveidotais Rainers ar idiotisku frizūru (parodija par slepkavu maniaku Antonu Čiguru no brāļu Koenu melnās groteskas Kur sirmgalvjiem nav vietas ir, kā smejies, "uz sejas"), gan Breda Pita pilsonis bez noteiktas nodarbošanās Vestrejs, drusku pamuļķīgs un "slims ar galvu" kovbojs baltā cepurē, vēl viens ašais zellis – starpnieks kriminālajā afērā, kuru cenšas izkruķīt visa šī kolorīto personāžu banda, kurā katrs nav tas, par ko viņš izliekas. Rupji viņus visus varētu saukt par atsaldētiem kriminālistiem, kuri ikviens cenšas apvest ap stūri savu biznesa partneri, taču beigu galā visi alegoriski sēž sūdos līdz ausīm. Kaut gan – kāpēc alegoriski? Ja jau viņu ģeniālais plāns ir pārvest narkotiku kravu no Meksikas uz ASV, paslēpjot to cisternā, kuras tilpne drošības un maskēšanās nolūkos pārlieta ar fekālijām.

Nevar noliegt, ka hiperaktīvā režisora Ridlija Skota jaunais darbs (un režisora plānos ir četras paša filmas, deviņām viņš ir producents) savā nišā ir perfekts profesionālās meistarības produkts, un tiem, kam patīk ciniska groteska teicamā aktieru izpildījumā, kas nesasprindzinoties iesmej par visām Amerikas pamatvērtībām (ģimeni un likumpaklausību pirmām kārtām), arī šī filma ies pie sirds. Tomēr ne mirkli nepamet sajūta, ka šādas filmas Ridlijs Skots varētu štancēt ik pa pusgadam – tai piemīt neobligātuma piegarša, kad diemžēl jau dažas stundas pēc Advokāta patērēšanas pats sev jautā – kas tas vispār bija un kāpēc?

Advokāts/The Counselor ****

Trilleris, drāma. ASV. 2013. Režisors Ridlijs Skots Lomās Maikls Fasbenders, Penelope Krusa, Kamerona Diaza, Havjers Bardems, Breds Pits

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja