Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

KDi lasi: Grēkapziņas lēkmes

Gata Šmita trīsarpus stundu garais divdaļu opuss _Tumsas vara _nav piemērots konceptuālo lineālu mīļotājiem. Manipulācijas ar žanriem un scēnisko realitāti te notiek kaleidoskopiskā ātrumā

Starp kanonizētajiem XIX/ XX gadsimta mijas krievu literatūras titāniem (Ostrovskis, Tolstojs, Turgeņevs, Čehovs, Gorkijs) Ļevs Tolstojs ir visnoslēpumainākais cietais riekstiņš. Vārdos būdams patriarhālās, pareizticīgās ideoloģijas despots, nātnos garkreklos allažiņ tērpies grāfs darbos un dzīvē bija visai liberālu uzskatu piekritējs (sagādādams mocības Sofijai Andrejevnai). Kā Antonam Čehovam bija savs bariņš "antonovku", tā Tolstojs nesmādēja ik sādžā ieviest personīgo "kukolku" (lellīti) – latviski un tieši runājot – mīļāko no vienkāršu ļaužu aprindām. Rakstniekam bija 13 bērnu, ja skaita oficiāli reģistrētos.

Ķermeniska vaļība – garīgas mokas

Ļoti savdabas bija arī Tolstoja attiecības ar pareizticību un tās institūtiem – slavenā rakstnieka disputs ar reliģijas priekšstāvjiem apogeju sasniedza 1901. gadā, kad Svētā sinode izslēdza Tolstoju no baznīcai piederīgo rindām (rakstnieks gan atbildi parādā nepalika). Tolstojs pats ne reizi vien minējis, ka drīzāk ir kristietis budists un atbalsta "nepretošanos ļaunumam", kā arī pieticību materiālās lietās kā savas dzīves pamatprincipus (kaut gan kā Krievijā un Eiropā pulka izdots rakstnieks Tolstojs bija ārkārtīgi labi pārticis no radošās darbības vien).

Pasaka pārvēršas murgā

1886. gadā sacerēto lugu Tumsības vara (JRT – ar nosaukumu Tumsas vara jeb Nadziņš ieķēries – putniņš pagalam) Tolstojs apzīmē par traģēdiju. Skatoties režisora Gata Šmita iestudēto trīsarpus stundu divdaļu opusu Jaunajā Rīgas teātrī, to vis nepateiksi. Drīzāk – grotesks farss ar dažādu žanru "iestarpinājumiem", kas pamatīgi mulsina skatītāju, neļaujot tam justies komfortabli – tā, režisors ar šo, lūk, gribēja pateikt šādu domu. 

Normunda Naumaņa recenziju izrādei Tumsas vara lasi 11. septembra KDi! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja