Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kustas koks, cilvēki stāv

Vizuālās kultūras ziņā Latvijas paviljons 55. Venēcijas mākslas biennālē ir klasiski piepildīts, līdzsvarots un atgādina fragmentu no kāda modernās mākslas muzeja ūsu paviljons Venēcijas mākslas biennālē šogad ir skaists un ceremoniāls. Kustas koks, bet cilvēki stāv kā sastinguši. Astoņus metrus augstu pīlādzi griestos ar galotni uz leju iemontējis Krišs Salmanis.

Koks šūpojas šurpu turpu nemainīgā trajektorijā – kā iestrēdzis Fuko svārsts vai mehanizēta lustra. Kad telpā ir mērķtiecīgas gaismas, tikpat skaidras tumsas zonas un skatpunkti priekšnesumiem, uztveres stereotipi balso par labu skatuvei. Arī sarežģītā podestūra, kas vajadzīga otram māksliniekam – Kasparam Podniekam –, lai paceltu Drustu ļaudis, ir skatuviska. Ļaudis pozē, taču, uz kā, – nav redzams. Podestūru no lauktehnikas dzelžiem būvējis un Rommela pienotavas cilvēkus pēc tam uz tās fotografējis, kā arī filmējis Podnieks pats. Desmit melnbaltu fotogrāfiju lielos, stiklotos rāmjos klāj sienu divos stāvos. Četri mazi monitori pretējā pusē ir tie, pie kuriem var redzēt, ka nav nekāda fotošopa, taču vairāk uzzināt par Podnieka slēptajām cilvēku pacelšanas ierīcēm nevar. Šī māksla savus noslēpumus neatklāj.

Latvijas ekspozīcija izceļ Venēcijas Arsenāla vēsturiskās arhitektūras pašvērtību, ekspozīcijas arhitekts ir Austris Mailītis. Ar eleganto puskrēslu, seno ķieģeli un koku, melnbaltajiem pustoņiem fotogrāfijās un pīlādža mestajām ēnām Latvijas paviljona konkurents daudzo šī gada tumšo telpu vidū ir varbūt vien Beļģijas paviljona gleznieciskā tumsa. Vizuālās kultūras ziņā Latvijas paviljons 55. Venēcijas mākslas biennālē ir klasiski piepildīts, līdzsvarots un atgādina fragmentu no kāda modernās mākslas muzeja.

Ilzes Šteimanes recenziju par Latvijas paviljonu 55. Venēcijas mākslas biennālē lasi 4. jūlija KDi!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja